Szerző: Dojcsák Dániel

2009. január 28. 09:24

Először a külföldi informatikusokat rúgatná ki egy amerikai szenátor

Az amerikai IT-szektorbeli elbocsátások néhány politikust is gondolkodóba ejtettek, sőt országuk munkaerőpiacának védelmében egyikük most azt javasolja, hogy az elbocsátásokat tervező cégek az amerikai állampolgárok helyett a vízummal és munkavállalási engedéllyel rendelkező külföldiek munkahelyeit szüntesse meg. Többen egyenesen azt kérik a kormánytól, hogy csökkentsék a H-1B vízumok számát.

HIRDETÉS

[HWSW] Az amerikai IT-szektorbeli elbocsátások néhány politikust is gondolkodóba ejtettek, sőt országuk munkaerőpiacának védelmében egyikük most azt javasolja, hogy az elbocsátásokat tervező cégek az amerikai állampolgárok helyett a vízummal és munkavállalási engedéllyel rendelkező külföldiek munkahelyeit szüntesse meg. Többen egyenesen azt kérik a kormánytól, hogy csökkentsék a H-1B vízumok számát.

A H-1B egy speciális vízumfajta, mely a tengerentúlon (is) működő cégek számára teszi lehetővé, hogy magasan képzett, külföldi munkaerőt szerződtessenek. A manapság többnyire amerikai és indiai technológiai és pénzügyi cégek által kihasznált engedély maximum hatévnyi tartózkodást tesz lehetővé, valamint legalább bachelor/főiskolai fokozatú végzettséget ír elő a munkavállaló számára. Jelenleg évente 115 ezer ilyen vízum kiadását engedik a törvények, a cégnek pedig előzetesen, a munkavállalók megnevezésével kell leadni a listát, hogy kiket vinne be.

Az elmúlt években indiai outsourcing cégek rátelepedtek a programra, és amerikai központjaikba tízezrével szerették volna bevinni a diplomás indiaiakat, de a jelenlegi helyzetben nem ez jelenti a legnagyobb problémát, ahogy a Microsoftnak is levelet író Chuck Grassley szenátor sem ezt kifogásolja. Az IT cégek elbocsátási hullámának közepette, a politikus arra ösztökéli a vállalatokat, hogy ne az amerikai állampolgárok munkahelyeit szüntessék meg, hanem a vízummal bent tartózkodó külföldiekét. Sőt, kérdőre vonja a céget, hogy vajon milyen munkahelyeket szüntet meg, miért folyamodtak több vízumért a tavalyi évben, ha most nagy számban bocsátanak el magasan képzett dolgozókat.

2006-ban a Microsoft 3517 vízumhelyet nyert el, s ezzel vezeti a technológiai cégek körében a listát, de az IBM (1130), Oracle (1022), Cisco (828), Intel (828), Motorola (760) vagy a Google (328) is bőven alkalmaz külföldről importált "agyakat". A program támogatói szerint még ez is kevés és főleg a nehéz időkben lenne szükség arra, hogy a cégek könnyedén megtalálhassák a megfelelő szakembereket, akár külföldről is. Az ellenzők viszont még a jelenlegi szintet is sokallják, ugyanis szerintük az Államokban lenne elegendő megfelelő szakember, de a cégek az olcsó, hasonló tudással rendelkező külföldiek behozásával letörik a fizetési szinteket, s közben amerikai dolgozóknak szüntetik meg a munkahelyeiket.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 10:48

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.