Szerző: Dojcsák Dániel

2009. január 7. 09:52

A MacWorldön is tiszteletét teszi a Google

A 2009-es MacWorld Expóra időzítve adta ki fotónézegető, -szervező, -szerkesztő alkalmazásának, a Picasának a Mac platformon futó változatát a Google, mellyel konkurenciát támaszthat az Apple saját iLife/iPhoto fotókezelő szolgáltatásának is akár.

HIRDETÉS

[HWSW] A 2009-es MacWorld Expóra időzítve adta ki fotónézegető, -szervező, -szerkesztő alkalmazásának, a Picasának a Mac platformon futó változatát a Google, mellyel konkurenciát támaszthat az Apple saját iLife/iPhoto fotókezelő szolgáltatásának is akár.

A Picasa for Mac hiánypótló alkalmazás a Google csomagban, hiszen eddig egy különálló képfeltöltő és egy iPhoto-plugin állt rendelkezésére csupán a Mac OS X felhasználóknak. A Mac OS X-en futó Picasa viszont a Windows alatt futó testvéréhez hasonlóan teljes funkcionalitást kínál a képek rendezésére, szerkesztésére, retusálására, albumba rendezésére.


Megjelenését és működését tekintve a Mac-változat szinte teljesen megegyezik a windowsos verzióval, ugyanazon megosztási és automatikus szinkronziációs funkciók érhetőek el benne. A kezelőfelület nem változott, a Google fejlesztői úgy tűnik, sikeresnek találják a készségszintű megoldást, ami semmilyen számítógépes tapasztalatot nem feltételez, kifejezetten laikusok számára íródott. A kezdők számára fejlesztett funkciók egyike a "nem-destruktív szerkesztés", ami annyit tesz, hogy minden megváltoztatott képből az eredetit egy külön helyre másolja a program, így bármikor visszaállítható egy meggondolatlan színezés, kivágás, vagy forgatás is.

A Picasa for Mac időzítése nem meglepő, hiszen a MacWorld idején öszpontosul a figyelem az Apple világára. Ugyanakkor a Google fejlesztői saját bevallásuk szerint sem készültek el időre ezzel a változattal, de mindenképp elő akartak rukkolni egy kipróbálható bétával a januári kiállításra. Több funkció, mint a geocímkézés (GPS koordináták) és a külső partner általi képelőhívás egyelőre még nem üzemel, de a hivatalos Google Photo Blog rendszeresen tájékoztat majd az élesedő fejlesztésekről. A szoftver futtatásához szükség másra, mint egy Intel-alapú Mac gépre, melyen legalább a Mac OS X 10.4-es változata fut.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 11:13

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.