Szerző: Dojcsák Dániel

2009. január 15. 10:55

Zuhanórepülésben a Motorola

[HWSW]A Motorola a mai napon egy újabb 4000 fős létszámleépítést jelentett be a mobiltelefon üzletágában, a negyedik negyedéves várható veszteségekre és a tervezettnél is gyengébb készülékeladásokra válaszul.

HIRDETÉS

[HWSW]A Motorola a mai napon egy újabb 4000 fős létszámleépítést jelentett be a mobiltelefon üzletágában, a negyedik negyedéves várható veszteségekre és a tervezettnél is gyengébb készülékeladásokra válaszul.

Még 4000 felmondólevél

A mobiltelefon, félvezető és vezetéknélküli eszközgyártónál a gazdasági válságot megelőzően is komoly visszaesések voltak a mobilkészülék-eladásokban, aminek köszönhetően hirtelen a negyedik helyre esett vissza a globális rangsorban. Az elmúlt időszakok eredményeit és a jelenlegi helyzetet ismerve a mostani elbocsátásokra is számítani lehetett az elemzők szerint, főleg, hogy a Motorola gyengélkedése mellett általában is csökkent az igény az új mobiltelefonok vásárlása iránt.

A mobilkészülék-piaci dobogóról a harmadik negyedévben letaszított Motorola korábban 7-8 centes részvényenkénti veszteségre számított 7-7,2 milliárd dolláros árbevétel mellett. A Motorola ezen kívül arról is kénytelen volt beszámolni, hogy a negyedik negyedévben az elemzők 22 milliós várakozásaival szemben 19 millió darabra estek vissza a készülékeladásaik. Nyilván emiatt vártak a bevételi oldalon is 3-500 millió dollárral többet, 7,5 milliárdot az elemzők.

Mindig van magyarázat

Magyarázatul a szégyenletes teljesítményre az amerikai cég a fogyasztói igények gyengülését hozta, illetve a kereskedelmi raktárkészletek csökkentését is okolja. A 4000 fős leépítéstől és a további területeken végrehajtott költségcsökkentéstől a cég azt várja, hogy 2009-ben újabb 700 millió dollárt takarítanak meg, így a korábbiakkal összesítve közel 1,5 milliárd dollárral csökkentik kiadásaikat.

Pár évvel ezelőtt a Motorola még fényes helyzetben volt, köszönhetően a Razr készüléknek, ami a vásárlók egyik favoritja volt, 110 millió darabot adtak el belőle, természetesen tetemes hasznot termelve ezzel. Csakhogy azóta nem sikerült elegendő újdonsággal előrukkolniuk, nem vették az akadályt, amit az okostelefonok korának beköszönte jelentett: szép lassan lemaradtak.

Halvány remények

A mobil részleg annyira rossz helyzetbe került, hogy a Motorola úgy döntött, hogy egy külön cégbe szervezi ki az üzletágat. Sanjay Jha, az új leányvállalat vezérigazgatója felesküdött a felhasználóbarát készülékek fejlesztésére, s kilátásba helyeztek egy közösségi-hálózatokra fókuszáló, Google Android operációs rendszert futtató okostelefont, igaz ez sem várható 2009 második feléig, amikor már tele lesz a padlás más gyártók Androidos okostelefonjával is.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 10:37

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.