:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. január 27. 16:45

Korlátozásokat akarnak a Wikipedia szerkesztői

A Wikipedia anno a kezdetek kezdetén sikerét és sokszínűségét alapozta meg azzal, hogy bárki létrehozhatott szócikket, bárki módosíthatta azokat, a hibákat és a visszaéléseket pedig többnyire a közösség jótékony szűrőhatására bízták. Mint minden jó ötlet, a Wikipedia is kinőtte magát, s most úgy tűnik, hogy korlátozások bevezetésére lehet számítani. A változtatást a rendszeres szócikk alkotók kényszerítenék ki az internetes enciklopédiától.

[HWSW] A Wikipedia anno a kezdetek kezdetén sikerét és sokszínűségét alapozta meg azzal, hogy bárki létrehozhatott szócikket, bárki módosíthatta azokat, a hibákat és a visszaéléseket pedig többnyire a közösség jótékony szűrőhatására bízták. Mint minden jó ötlet, a Wikipedia is kinőtte magát, s most úgy tűnik, hogy korlátozások bevezetésére lehet számítani. A változtatást a rendszeres szócikk alkotók kényszerítenék ki az internetes enciklopédiától.

Túl sok a vandál

A Wikipedia megengedő politikája mostanáig lehetővé tette, hogy a fent lévő közel 2,7 millió szócikk bármelyikét a felhasználók azonnal megváltoztathassák, ami nyilvánvaló visszaélésekre, rosszindulatú akciókra adott lehetőséget. Számos alkalommal ezek meg is történtek. Ha egy közéleti személyiség valamilyen vitatható szituációba került, egy futballbíró "nem jól fújt", akkor a lelkes/lelketlen önjelölt aktivisták belerondítottak az életrajzokba. A politikai kampányok során is számtalanszor, kulcsidőpontokban végrehajtott változtatásokkal próbálták meg manipulálni a (többnyire amerikai) közvéleményt, de a cégek is gyakran hamisították saját vagy konkurenciájuk oldalait.

Jimmy Wales, Wikipedia-társalapító asztalán viszont most egy olyan javaslatgyűjtemény, melyeket a professzionális Wikipedia-szerkesztők szeretnének látni a közeljövőben, akik azt állítják, hogy a szolgáltatás működéséhez szükséges lenne egy olyan szűrő, mely kötelezővé tenné a szerkesztők jóváhagyását a változtatásokhoz, illetve a módosításokat időben eltolva jelenítené csak meg.


Könnyen megoldható

Egy a Wikipedia weboldalán nemrégiben végzett szavazás szerint a felhasználók 60 százaléka örülne egy szabályozó próbálkozásnak, de többen úgy vélik, hogy a kezdeményezés komoly megosztottsághoz vezetne és veszélybe sodorná a site jövőjét. "Az a nagy helyzet, hogy hiába van nagy többségünk, ha nincs konszenzusunk. Hiszen mindig konszenzussal hoztuk meg eddig a döntéseinket. Sok szerkesztő kiábrándulna a projektből és örökre elveszíthetnénk őket." -- mondta Jake Wartenberg, az ellenkező szerkesztők egyike.

Jóváhagyják-e a jóváhagyást?

A Wikipedia technikailag már a tavaly nyári verziója óta képes arra, hogy a változtatások megjelenítését jóváhagyáshoz kösse, de mindeddig nem vezették ezt be az angol nyelvű oldalakon, viszont a német nyelvterületen igen. Az ottani szerkesztők megállapodtak abban, hogy a német mutáció esetében változtatások három hetes átfutással kerüljenek felvezetésre az éles változatba, ami viszont Wales szerint is elfogadhatatlan lenne az angol nyelvű oldalak esetében.

A világ hetedik legnagyobb látogatottságú weboldalának életében már korábban is voltak kisebb korrekciók, melyek a szerzői szabadság szabályozására irányultak. 2005-től például az anonim felhasználók nem hozhattak létre új szócikkeket, bejegyzéseket, illetve számos vitatott téma szócikk zárolva lett, hogy megelőzzék a szerkesztői háborúkat.

A javasolt reform, amennyiben életbe lép, valódi vízválasztó lehet: Ha ugyanis a hivatalosnak tekintett szerkesztőknek a kezébe hatalmat ad, akkor a Wikipedia is beáll a tradicionális, kontrollált enciklopédiák sorába. Mi különböztetné meg mondjuk pár év múlva az Britannica-tól, ami épp múlt héten jelentette be, hogy új online verziót indít, ahol a felhasználók is beküldhetik saját tartalmaikat és javításaikat a szerkesztőknek?

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.