Szerző: Koi Tamás

2009. január 21. 16:06

Környezetkímélőbb autózást ígér a Garmin ingyenes szoftvere

Ingyenesen letölthető, környezet- és pénztárcakímélő szoftvert tesz elérhetővé navigációs berendezéseihez a Garmin. Az ecoRoute szoftver az utazás költségeinek kiszámítására és a benzinfogyasztás -- így a környezetterhelés -- meghatározására vállalkozik.

HIRDETÉS

[HWSW] Ingyenesen letölthető, környezet- és pénztárcakímélő szoftvert tesz elérhetővé navigációs berendezéseihez a Garmin. Az ecoRoute szoftver az utazás költségeinek kiszámítására és a benzinfogyasztás -- így a környezetterhelés -- meghatározására vállalkozik.

Az új szoftver bizonyos adatok (aktuális benzinárak, illetve a gépkocsi fogyasztási, károsanyag-kibocsátási adatai) megadása után utazás közben, illetve az utazás végén részletes jelentést ad az üzemanyag-felhasználásról, a kilométerköltségről és a széndioxid- kibocsátásról. A szoftver segítségével egy új, gazdaságos útvonaltervezés funkció is igénybe vehető, amely az útvonalak tervezett költségeit is megjeleníti.

Garmin Ecoroute
Az ecoRoute kiértékelője

A szokásos "gyorsabb", illetve a "rövidebb" opciókon túl az ecoRoute felajánlja a "legkevesebb üzemanyag" útvonaltervezési opciót is, egyben segít kiválasztani azt az útvonalat, amelynél elméletileg a legkevesebb benzint fogyasztja az autó. Az üzemanyag-kimutatás tartalmazza az összes üzemanyag-felhasználást, a megtett kilométer-kimutatás pedig utanként is jelzi a kilométerenkénti üzemanyag-felhasználást. Az összes adat részleteivel együtt letölthető egy táblázatba.

Mivel az ecoRoute még az utazás megkezdése előtt megjeleníti az út előre kalkulált üzemanyagfelhasználását, a felhasználó még idejében szembesülhet a költségekkel. A fejlesztő elképzelései szerint új, szórakoztató kiegészítő a "Driving Challenge" opció, amely folyamatosan tájékoztat arról, mennyire gazdaságosan vezet az autós. Az út végén összesített pontszám mutatja az eredményt, valamint javaslatokat arra vonatkozóan, hogyan lehet az elért pontszámot növelni, az üzemanyagköltséget és a jármű széndioxid kibocsátását -- így a környezetszennyezést -- pedig csökkenteni.

Az ecoRoute valódi használhatóságával kapcsolatban felmerülő legjelentősebb aggály ugyanakkor, hogy semmi jele nincs annak, hogy a szoftver belekalkulálná a képletbe a forgalmi helyzetet, illetve a vezetési szokásokat. Az ingyenes szoftver februártól tölthető le a kompatibilis Garmin készülékekhez (nüvi 205 és nüvi 705-sorozat). Az alkalmazást kezdetben az európai úthálózatra optimalizálják a fejlesztők.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 2. 22:36

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.