dev archívum - 2004 március

2004
március

0

Az Apple szabadalmat jegyeztetett be az iPod audiolejátszó grafikus felhasználói felületére

2004. március 31. 11:52

[News.com] Az Apple tanult a múltbéli eseményekből és 20040055446-os lajstromszámmal új szabadalmat jegyeztetett be az Egyesült Államokban. A szabadalmi iratban egy grafikus felület leírása szerepel, valamint metódusok, melyek egy médialejátszóban történő használathoz szükségesek. A hierarchikus grafikus felhasználói felület szabadalmát Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója, Jeffrey L. Robbin és Timothy Wasko jegyzi, mint feltalálók.

0

Letölthető a Vodafone e-SMS segédprogramja, mellyel SMS-eket küldhetünk az Outlook alkalmazásból

2004. március 31. 11:12

A mai naptól, 2004. március 31-től vehetik igénybe a Vodafone Magyarország havidíjas előfizetői az új e-SMS szolgáltatást. Az e-SMS lehetőséget nyújt arra, hogy a Microsoft Outlook levelezőrendszer segítségével SMS-t küldjünk bármely mobilhálózatra, akár több telefonszámra is. A szolgáltatás segítségével azonnal értesülhetünk SMS-ben a számítógépünkre érkező e-mailjeinkről, valamint kérhetünk SMS tájékoztatást a Microsoft Outlook-ban regisztrálásra került találkozóinkról.

0

Távközlési fogyasztóvédelem Magyarországon I.

2004. március 31. 10:32

Hogy mitől, vagy miért nem működik jól a távközlési fogyasztóvédelem, azt nehéz egy mondatban összefoglalni. A fogyasztói érdekeket több szervezet és hivatal is képviseli, ezek mind más mechanizmusok alapján működnek, és persze más és más hibákat lehet felfedezni a működésben.

0

PowerVR MBX-szel lép be a mobil processzorok piacára a Philips Semiconductors

2004. március 30. 18:10

Az ARM bejelentette, hogy megállapodást kötött a Philips Semiconductors-szal az ARM926EJ-S multimédiás processzor licencelésével kapcsolatosan. Az ARM926EJ-S processzor az Imagination Technologies PowerVR MBX grafikus architektúrájára épül, melyet az ARM licencel az angol vállalattól. A mobil eszközökbe szánt megoldás rendkívül alacsony fogyasztással és nagyszerű grafikus teljesítménnyel kecsegteti a fejlesztőket.

0

Május elején érkezik a SuSE Linux 9.1

2004. március 30. 11:55

A Novell bemutatta a SuSE Linux 9.1 Personal és a SuSE Linux 9.1 Professional szoftvereket, az első 2.6 verziójú kernelen alapuló, kereskedelmi Linux termékeket. A SuSE Linux 9.1 lehetővé teszi az ügyfelek számára mind a 32, mind a 64 bites platformok nyújtotta előnyök kihasználását, és tartalmazza a termék rugalmasságát és a felhasználók választási lehetőségét biztosító legújabb GNOME és KDE asztali felületeket.

0

A Microsoft bemutatta a Windows CE 5.0 változatát

2004. március 30. 11:43

A Microsoft tegnap mutatta be Windows CE operációs rendszerének legfrissebb változatát kézi készülékek, és más, limitált képességű számítógépek számára. A Windows CE 5.0 technológiai bemutatóverzióját -- ami a Macallan nevet kapta -- a San Franciscóban megrendezésre kerülő Embedded Systems Conference keretében minden résztvevő fejlesztő megkapja. A szoftver várhatóan a hét folyamán letölthető formában is elérhető lesz a Microsoft Developer Networkön (MSDN) keresztül.

0

Opteron-alapú mobil munkaállomással jelentkezik a Tadpole

2004. március 30. 11:24

A Tadpole Computer várhatóan a mai napon fogja bejelenteni új mobil munkaállomását, amely AMD Opteron processzorra épül. Az előzetesen nyilvánosságra került információk szerint a számítógépre a Tadpole a Sun Java Desktop System operációs rendszert és szoftvercsomagot telepíti fel.

0

Azonos alapokon az Intel asztali és mobil processzorai

2004. március 30. 10:21

[CNET] A pletykák szerint 2007-től ismét azonos mikroarchitektúrára épülnek az Intel asztali gépekbe és notebookokba szánt processzorai. A chipeket a vállalat izraeli tervezőcsapata fejleszti majd.

0

Sun alkalmazásszerver az amerikai haditengerészetnél

2004. március 30. 09:51

[Lenhardt & Weichinger] Az Egyesült Államok haditengerészete a Sun Java System Application Server Standard Edition 7 rendszerét választotta minden Global Command and Control - Maritime (GCCS-M) rendszer futtatására a 2005-ben kezdődő pénzügyi évben. A tervek szerint a négyéves telepítési időszakban végül több mint 200 hadihajót szerelnek fel ezzel a szerverrel.

0

A fájlcserének elhanyagolható hatása van a lemezeladásokra

2004. március 30. 09:32

Egy hétfőn közzétett tanulmány szerint nincs összefüggés az internetes fájlcsere és a lemezeladások között. A Harvard egyetem és a North Carolina egyetem professzorai tavaly előtt 17 héten át figyelték az intézményekben a fájlcserélők forgalmát, ebben az időszakban a felhasználók 1,75 millió dalt töltöttek le. Az adatokat összehasonlították a lemezeladási listákkal és azt találták, hogy a fájlcserélők forgalma semmiféle hatással nincs a lemezeladásokra.

0

Költözik az Euroastra

2004. március 29. 15:39

Hamarosan megszűnhet az Euroastra internetes magazin korábban ismert elérhetősége. A lap tájékoztatása szerint az euroastra.com és az euroastra.hu címeken amíg lehet, átirányítást alkalmaznak az új címre (euroastra.info).

0

Végre piacon az olcsó indiai számítógép, a Simputer

2004. március 29. 12:44

Közel három év csúszás után végre piacra került az indiai fejlesztésű Simple Inexpensive Mobile Computernek (Simputer), amely az ország szegényebb lakosainak informtaikai felzárkóztatására, a számítógépek és az internetes szolgáltatások elterjesztésére szolgál.

0

A BEA bemutatta a Java Workshop új változatait

2004. március 29. 11:22

A BEA Systems új megoldásokat kíván bevezetni, amelyek jelentősen csökkentik a fejlesztési költségeket. A vállalat ettől reméli felhasználói bázisának növekedését.

0

Alaptalanok a pletykák, a Microsoft mégsem dolgozik hordozható játékkonzolon

2004. március 27. 14:18

Peter Moore, a Microsoft játékrészlegének igazgatója pénteken, a San Josében megtartott Game Developers Conference rendezvényen határozottan cáfolta azokat a pletykákat, melyek szerint a redmondi óriáscég egy olyan hordozható játékkonzolon dolgozna, amely konkurenciát jelenthet a Sony PlayStation Portable konzoljának és a Nintendo GameBoy Advance-jának.

0

Megjelent a Bagle vírus legújabb változata

2004. március 26. 15:46

[Szezám] Az AVERT, a Network Associates vírusszakértői csoportja magasabb veszélyességi kategóriába sorolta át a W32/Bagle.u@MM férget. A közlemény szerint az új, FSG csomagolású variáns, amely egy kicsit eltér a korábbiaktól, közepes veszélyt jelent az otthoni és a vállalati felhasználók számára egyaránt. Az új besorolást az előfordulás gyakoriságának növekedése tette indokolttá.

0

A brit lemezkiadók is megelégelték a fájlcserét

2004. március 26. 10:50

A British Phonographic Industry (BPI) csütörtökön közleményben figyelmeztette a fájlcserélő hálózatok felhasználóit, hogy tevékenységük törvénysértő és bírósági eljárást vonhat maga után. A zeneipar az internetes fájlcserélőket teszi felelőssé a CD-eladások csökkenéséért.

0

Boltokba került a Far Cry akciójáték

2004. március 26. 08:31

A francia székhelyű Ubi Soft kiadó legfrissebb sajtóközleménye szerint a hét közepétől már kapható az európai és amerikai boltokban a Far Cry című akciójátékuk. A program 40 dollár körüli áron vásárolható meg.

0

Megjelent a DVDcenter magazin negyedik száma -- Al Pacinóval és Robin Williamsszel a mellékelt korongon

2004. március 25. 18:05

Mától kapható az újságárusoknál és akár az interneten keresztül is megrendelhető a DVDcenter online magazin negyedik offline kiadványa. A lap aktuális számában folytatódik a házimozi-megjelenítőket részletesen bemutató sorozat, ez alkalommal a DLP vetítők technológiájának bemutatására kerítettek sort. A tavaszi típusváltási hullámot meglovagolva az InFocus Screen Play 5700 vetítőjét faggatták a DVDcenter tesztelői az új Mattenhorn DMD chip képességeiről.

0

A Microsoft bemutatta Windows Mobile 2003 Second Edition mobil operációs rendszerét

2004. március 25. 15:18

A Microsoft a Game Developers Conference rendezvényen számos nagy horderejű bejelentést tett: a Microsoft XNA fejlesztőkörnyezet mellett a korábbi információknak megfelelően bemutatta Windows Mobile 2003 operációs rendszere új, Second Edition változatát is. Az új szoftververzió 2004. júliusában válik elérhetővé.

0

A Microsoft XNA egységesíti a játékprogramok fejlesztői környezetét

2004. március 25. 10:51

A Microsoft a Game Developers Conference rendezvényen jelentette be a forradalmian új Microsoft XNA fejlesztői környezetet, amely nagyban megkönnyíti a játékprogramok fejlesztését, és lényegesen lerövidíti a munkálatok idejét. A DirectX-hez hasonló XNA egy egységes fejlesztési platformot jelent a PC-re, Xbox konzolra és mobil eszközökre írt játékok számára.

0

Már működnek a magyar ékezetes domainek

2004. március 24. 15:26

Már működnek az első hazai ékezetes domainek -- tudtuk meg Martos Balázstól, a hazai domainek adminisztrálását végző Internetszolgáltatók Tanácsa (ISZT) elnökségi tagjától. Az első bejegyzett ékezetes domain a www.webtár.hu volt (ami a hálózat nyelvére lefordítva xn--webtr-0qa.hu -ként is működik).

0

A Nokia és a Sun közös erőfeszítése a többszereplős mobil játékokért

2004. március 24. 15:07

[Lenhardt & Weichinger] A kaliforniai San Joséban március 22-én kezdődött Game Developers Conference rendezvényen a Nokia és a Sun Microsystems bejelentette a SNAP Mobile hamarosan megjelenő új kiadását. A megoldás a Java nyelv segítségével biztosít többszereplős online játék- és kommunikációs technológiát a Nokia készülékeinek széles választékához. A SNAP Mobile a Sun Wireless Toolkitre épülő eszközkörnyezet részeként várhatóan 2004 harmadik negyedévében lesz elérhető.

0

Internetes zeneszolgáltatást indított a Wal-Mart

2004. március 24. 14:30

Internetes zeneszolgáltatást indított az Egyesült Államok legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánca, a Wal-Mart. A dalokért 88 centet kell fizetni, így a Wal-Mart olcsóbb, mint a rivális szolgáltatások, például az Apple iTunes, a Napster vagy a MusicNet.

0

Hamarosan hangutasításokkal is kezelhetjük az Opera webböngészőt

2004. március 24. 11:34

[News.com] Hónapokon belül hangfelismeréssel egészülhet ki az Opera Software közkedvelt internetböngésző alkalmazása. Az új funkció segítségével nem csak az egyszerűbb műveleteket végezhetjük el majd az egér vagy a billentyűzet érintése nélkül, hanem a webes űrlapok kitöltésénél is hasznát vehetjük ennek a képességnek. A böngésző nem csak megérti majd utasításainkat, hanem fel is olvassa a weboldalak tartalmát.

0

A Microsoft bemutatta új üzleti szoftvereit

2004. március 24. 10:23

A Microsoft üzleti megoldások (Microsoft Business Solutions - MBS) konferenciáján bemutatkoztak a szoftveróriás legújabb, még fejlesztés alatt álló vállalati szoftverei.

0

Népszerű az internetes petíciózás

2004. március 23. 12:44

Két és fél hónapos működése során mintegy 300 petícióhoz kértek aláírásokat a hazai internetezők, azaz naponta átlagosan öt új tiltakozó ívet akasztanak a webre a látogatók a petíció.hu oldalon. A kifejezetten a honlap üzemeltetésére alakult Petíció.hu Közhasznú Egyesület képviselője szerint azonban kevésbé a petíciók száma, mint inkább azok komolysága kell, hogy mérvadó legyen.

0

Britney Spearstől vagy Eminemtől érkezik a Netsky.P féregvírus

2004. március 23. 12:09

[Morpho] Március 22-én, hétfőn a Trend Micro TrendLabs közepes szintű riasztást adott ki a Netsky.P variánsáról. A Trend Micro eddig Európából és az Egyesült Államokból kapott jelentéseket erről a variánsról. A féreg a következő eleme a már jól ismert vírusháborúnak, amely a Netsky és a Bagle készítői között folyik.

0

Folyamatban van kilenc új domainvégződés elbírálása

2004. március 23. 11:55

[Reuters] Kilenc új internetes domain beregisztrálásáról döntenek az év folyamán, köztük a .xxx-ről, és a .mail-ről. Utóbbi a spam-mentes kommunikáció megvalósításához lenne szükséges. Az interneten elérhető domainnevek és címek kiosztását felügyelő szervezet, az ICANN (Internet Corporation for the Assignment of Names and Numbers) állítása szerint 10 vállalat jelezte igényét az új webes domainekre a múlt héten lezárult határidőig.

0

Új meghajtók az NVIDIA műhelyéből

2004. március 23. 11:51

Az NVIDIA két új meghajtóprogrammal rukkolt elő, amelyek az év második felében megjelenő Windows XP és Windows Server 64-bit Edition for Extended Systems operációs rendszerekhez készültek. Az egyik driver (Forceware 4.34a Beta) az nForce3 chipkészletekkel, a másik (Forceware 57.30) pedig a GeForce chipes grafikus kártyákkal használható.

0

T-Mobile lesz a Westelből

2004. március 22. 17:21

A Matáv Igazgatósága ma döntött arról, hogy a Westel felveszi a T-Mobile nevet. A társaság hivatalos neve 2004. május elejétől T-Mobile Magyarország Távközlési Rt. lesz.

0

Bemutató: MP3-lejátszó és adattároló karórák

2004. március 22. 17:05

Az MP3-lejátszók miniatürizálása újabb szintre lépett: a kulcstartóról immáron a karunkra, óránk alá vándorol az MP3 és Windows Media Audio állományok megszólaltatására alkalmas, diktafon funkciót is nyújtó audiolejátszónk, valamint adattárolónk. Már a hazai piacon is megvásárolhatók az MP3-lejátszót tartalmazó karórák.

0

Új szolgáltatásokkal bővült a Vipmail levelezőrendszer

2004. március 22. 10:41

Újabb szolgáltatásokkal bővült a Vipmail levelezőrendszer. Jelenleg a Vipmail az egyetlen olyan hazai ingyenes levelezőrendszer, mely lehetőséget biztosít HTML-alapú levelek írására úgy, mintha a felhasználók egy szövegszerkesztőt vagy weblapszerkesztőt használnának. Ez a lehetőség eddig csak Internet Explorer alatt működött, mostantól azonban a Mozilla-alapú böngészők használói is elérhetik. Ezzel a fejlesztéssel a Vipmail egyedülálló szolgáltatást mutatott be.

0

Megalakult Közép- és Kelet-Európa legnagyobb szoftverfejlesztő cége

2004. március 19. 14:00

A mai napon a Fathom Technology és EPAM Systems bejelentették a két cég egyesülését. A Fathom Technology egy Budapesten 160 fejlesztővel rendelkező élvonalbeli, J2EE és .NET technológiákra specializálódott szoftverfejlesztő cég, míg az EPAM szoftverfejlesztői szolgáltatások és IT-megoldások globális szállítója, amely az Amerikai Egyesült Államokban, Oroszországban és a Belorusz Köztársaságban összesen 600 alkalmazottal rendelkezik.

0

Négy újabb Bagle féreg veszélyezteti a világhálóra kötött számítógépeket

2004. március 19. 13:50

Újabb Bagle férgek jelentek meg a világhálón: a körülbelül 25 kbyte méretű Bagle.Q, Bagle.R, Bagle.S és a legújabb Bagle.T vírus e-mail üzenetek melléklete segítségével terjed tovább a számítógépről összegyűjtött e-mail címekre. A levelek nem magát a vírust tartalmazzák, hanem csak egy rövid HTML kódot, amely a nem frissített Windows operációs rendszer ActiveX-rését kihasználva meghatározott IP-című fertőzött gépekről tölti le magát a vírust.

0

Nagyobb felbontású kijelzőt támogat a következő Windows Mobile frissítés

2004. március 19. 12:21

A CNET fejlesztői megjegyzésekből szerzett, Microsoft által meg nem erősített információi szerint a Microsoft a jövő héten jelenti be Windows Mobile operációs rendszere következő nagyobb frissítését. A Windows Mobile operációs rendszer számos kéziszámítógépben és telefonben biztosítja a különböző funkciókat.

0

Nem lesz kapható Kínában a Nokia legújabb kommunikátora

2004. március 19. 10:38

A Nokia nemrégiben jelentette be 9500 Communicator mobiltelefonját, amely azonban nem kerülhet forgalomba Kínában, ugyanis a benne található vezeték nélküli hálózati vezérlő nem támogatja a Kínában kifejlesztett és az ott kapható készülékekben kötelezővé tett WAPI (Wired Authentication and Privacy Infrastructure) protokollt.

0

A jövő héten mutatja be a Microsoft a Speech Server 2004-et és a Visual Studio 2005 béta verzióját

2004. március 19. 10:05

A Microsoft a jövő héten, San Franciscóban megrendezésre kerülő fejlesztői konferencián jelenti be a Visual Studio 2005 legújabb tesztelhető változatának és a szerveroldalra szánt Speech Server 2004-nek az elérhetőségét. A szerdai rendezvényen Bill Gates, a Microsoft igazgatótanácsának elnöke mutatja be az új Visual Studio képességeit, valamint a cég beszéd-központú termékeit, és a mobil eszközök szoftvereinek fejlesztéshez szükséges technológiákat.

0

Problémák a 4x-esen írható DVD-RW lemezekkel

2004. március 18. 10:52

[Clubic.com] Jól látható, a DVD-lemez tokján olvasható megkülönböztető jelzés használatát javasolja a hamarosan piacra dobandó, 4x-esen újraírható DVD-RW médiák esetében a szabványt felügyelő DVD Forum.

0

Bemutató: Walking Cinema hordozható DVD-lejátszó

2004. március 18. 09:37

A DVD-lejátszók körülbelül fél évtizede állnak a karácsonyi bevásárlólisták élén, lassan minden nappali vagy hálószoba tartozéka lesz egy-egy készülék. Természetesen ez a termék sem kerülhette el a "miniatürizálás" és a hordozhatóvá válás rögös útját, a gyártók immáron sokadik generációs hordozható DVD-lejátszóikat dobják piacra.

0

CeBIT: bejelentette egy megapixeles kamerával szerelt 7610-es mobiltelefonját a Nokia

2004. március 17. 14:07

Bár a minden évben megrendezett hannoveri CeBIT csak holnap nyitja meg kapuit, a Nokia ma hivatalosan is bejelentette a kiállítás egyik újdonságát, az 1 megapixeles digitális kamerával ellátott Nokia 7610 mobiltelefont. A kéttónusú, kétféle színkombinációt alkalmazó, divatos előlappal ellátott mobiltelefon Symbian-alapú, a Nokia saját fejlesztésű Series 60 platformját futtatja.

0

Kedvezőtlenül alakul a Linux körüli csata az SCO és a Microsoft számára

2004. március 17. 13:33

[Computerworld/InfoWorld/CNET News] Egy két héttel ezelőtt nyilvánosságra került email új megvilágításba helyezte az SCO Group Linux-ellenes hadjáratát. Az SCO-tól kiszivárgott email tanúsága szerint a Microsoft pénzügyi támogatása áll a Linux-ellenes perek mögött. Amennyiben a levél tartalma valós, úgy a Microsoft áll többek között a BayStar alap eddig 50 millió dollár értékű, az SCO-ban eszközölt befektetése mögött.

0

Új ForceWare meghajtót adott ki az NVIDIA

2004. március 16. 11:22

Az NVIDIA kiadta ForceWare 55 (56.64) meghajtócsomagját, amely segítségével a vállalat szerint a korábbiaknál nagyobb teljesítmény érhető el. A ForceWare 55 talán legfontosabb újdonsága, hogy minden alkalmazáshoz külön beállítások eszközölhetők és tárolhatók, az adott alkalmazás indításakor az elmentett beállítások aktivizálódnak. Az új ForceWare meghajtók támogatják a PCI Express felületű grafikus kártyákat is és a fejlesztők a könnyebb használat érdekében némileg módosítottak a menürendszereken.

0

Microsoft SQL Server Yukon bemutató

2004. március 16. 09:08

A Yukon kódnéven emlegetett Microsoft SQL Server 2005 hatalmas ugrás az előző verzióhoz képest, gyakorlatilag minden alkalmazási területén jelentős mennyiségű új szolgáltatással bővült, legyen szó akár általános célú adattárolásról, üzleti alkalmazások fejlesztéséről, vagy komplex elemzések készítéséről.

0

Az Axelero bevezette a Sun Java Enterprise System szoftverrendszert

2004. március 12. 15:24

[Lenhardt & Weichinger] A Sun Microsystems 2003 szeptemberében mutatta be új szoftverkoncepcióját, a Sun Java Systemet, és ennek részeként a Java Enterprise System infrastruktúra-szoftverrendszert, amely a piacon elérhető más vállalati alkalmazásokhoz képest újszerű, forradalmian egyszerű licenceléssel érhető el. Az évente fizetendő szoftverbérlet ára dolgozónként 100 dollár, míg a 100 főnél kevesebb dolgozót foglalkoztató cégek számára ingyenes. A magyar vállalatok között az Axelero az elsők között vezette be a Java Enterprise Systemet.

0

Interjú az Afrika Korps vs. Desert Rats stratégiai játék producerével

2004. március 12. 15:05

Néhány napja egy második világháborús stratégiai játékkal bővült a magyar fejlesztésű programok listája. Az Afrika Korps vs. Desert Rats az észak-afrikai hadszíntérre kalauzolja a játékosokat. Interjúnkban Daubner Tamással, a játék vezető producerével beszélgettünk a fejlesztés menetéről.

0

Megújult a FreeWeb

2004. március 12. 13:09

Közel hat év fejlesztés, bővítés, módosítás után a FreeWeb.hu elérkezettnek látta az időt, hogy mind arculatában, mind kiszolgáló rendszerében megújuljon.

0

Forró a helyzet itthon és Európában

2004. március 11. 11:50

Európában jelenleg mintegy 12 ezer nyilvános vezeték nélküli internetes hozzáférési pont (hot spot) működik, azonban mennyiségük rohamos mértékben növekedik, az elkövetkező fél év során számuk várhatóan megduplázódik, 2006 végére pedig megtízszereződik. Szerencsére Magyarországon is egyre több hot spot létesül.

0

Megjelent az ATI Catalyst meghajtóprogram-csomag legújabb, 4.3-as verziója

2004. március 11. 10:21

Az ATI letölthetővé tette a Catalyst meghajtóprogram-csomagok legújabb, 4.3-as változatait. A Windows2000/XP és Windows98/ME operációs rendszerekhez készült drivercsomagok teljes, vezérlőpultot is tartalmazó telepítőit helyből, FTP-szerverünkről is le lehet tölteni.

0

Csak 2005-ben jelenik meg az SQL Server Yukon és a Visual Studio Whidbey

2004. március 11. 09:37

A Microsoft bejelentette, hogy az SQL Server és a Visual Studio .Net fejlesztőeszköz következő verziójának megjelenését 2005 első felére halasztják, ami több hónapos késést jelent a korábban ismertetett megjelenési időponthoz képest. A szoftverek 2004 második felében jelentek volna meg.

0

Egyetemeken telepít szervereket a Napster

2004. március 10. 12:31

A Napster internetes zeneszolgáltató bejelentette, hogy az IBM segítségével szervereket telepít a legnagyobb amerikai egyetemekre. Ezeken a szervereken tárolja a Napster a legnépszerűbb dalait és letölthető tartalmait, így a diákok gyorsabban hozzájuk férhetnek, az egyetem pedig internetes sávszélességet takaríthat meg.

0

India informatikai ipara feltörőben, az amerikai politika védekezni próbál

2004. március 10. 08:52

[Computerworld/Mckinsey] Miközben az Egyesült Államokban egyre nagyobb nyilvánosságot kap a külföldi tevékenység-kihelyezés és társadalmilag is egyre érzékenyebb kérdéssé kezd válni, az Indiába kerülő tevékenységek köre és mértéke szédületes ütemben növekszik.

0

Az informatikai vezetők is bizakodóak

2004. március 9. 17:26

[Computerworld] A Computerworld az általa idén ötödik alkalommal megrendezett Premier 100 IT Leaders konferenciát megelőzően egy exkluzív felmérést végzett a résztvevők között. A megkérdezettek 77 százaléka volt informatikai vezető, és túlnyomó többségük bizakodóan néz az év elé, az informatikát az üzleti siker kulcsfontosságú tényezőjeként tekintik. A válaszadók közel háromnegyede kifejezetten optimista a közeljövővel kapcsolatban, negyede valamennyire kedvezőnek találja azt, míg csak 2 százalékuk nem jellemezte pozitívan a kilátásokat.

0

Két új mobiltelefont mutatott be a Sony Ericsson

2004. március 9. 14:40

Számos új kiegészítő között két újabb mobiltelefont is bemutatott a Sony Ericsson a tegnapi nap folyamán. Az új K700 mobiltelefon nem csak VGA felbontású kamerát, hanem a mai trendeknek megfelelően FM-rádiót és hatalmas mennyiségű, 32 MB-nyi memóriát tartalmaz, mely természetesen színes kijelzővel, Java-futtatási képességgel és Bluetooth vezeték nélküli adatátvitellel párosul.

0

Látszólag a Microsofttól érkezik a Sober.d féregvírus

2004. március 9. 11:50

Az AVERT, a Network Associates vírusszakértői csoportja magasabb veszélyességi kategóriába sorolta át a W32/Sober.d@MM email-férget. A közlemény szerint a Sober.d közepes veszélyt jelent az otthoni és a vállalati felhasználók számára egyaránt. Az új besorolást az előfordulás gyakoriságának növekedése tette szükségessé.

0

Nokia N-Gage: másodikra sikerülhet?

2004. március 9. 11:23

Hivatalos forrásból meg nem erősítet hírek szerint a Nokia már javában dolgozik az N-Gage konzol utódán, amelyben a jelenleg kapható készülék számos hibáját javítják. Az N-Gage utódát már nem kell szétszerelni a játékok cseréjéhez, illetve telefonáláskor a készüléket nem kell az élére fordítani. Ha hihetünk a híreknek, akkor az N-Gage 2 kódnevű gép kisebb és könnyebb is lesz az elődjénél és akár már a májusi E3 kiállításon bemutathatják.

0

Infomediátor: felhasználóvédelmi kezdeményezés

2004. március 8. 16:23

Infomediátor néven informatikai felhasználóvédelmi iroda kezdte meg működését az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) keretei között. A kezdeményezés az információs társadalommal összefüggésben felmerült vitás esetek megoldásához, a méltánytalanságokkal szembeni fellépéshez kíván segítséget nyújtani.

0

Mégsem sért szabadalmat az Internet Explorer

2004. március 8. 15:01

Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalának előzetes állásfoglalása szerint érvénytelen az Eolas Technologies és a Kaliforniai Egyetem azon szabadalma, amelyet a Microsoft egy korábbi bírósági döntés szerint megsértett.

0

Nem lesz merevlemez az új Microsoft konzolban

2004. március 8. 14:38

A Microsoft következő generációs játékkonzolja számára flash memória-alapú adattárolási eszközt fejlesztő izraeli M-Systems megerősítette azokat a híreket, amelyek szerint a konzol alapkiépítésben nem tartalmaz merevlemezt.

0

RealNetworks: ideje végre helyes irányba állni

2004. március 8. 10:15

[CNET News] A RealNetworks a múlt év végén nyújtotta be keresetét a Microsoft ellen 1 milliárd dolláros kártérítést követelve. A vád szerint az alperes az asztali operációs rendszerek piacán gyakorolt kvázi monopóliumával visszaélve tisztességtelen és törvénytelen eszközökkel jutott előnyhöz a digitális média piacon.

0

Az emberi szemet utánozza a Philips új optikai lencséje

2004. március 5. 16:28

[News.com] A Philips Electronics egy új oldalról közelítette meg az apró digitális kamerák fixfókuszos lencséi által okozott problémákat, a vállalat fejlesztői a természethez fordultak segítségért. A kísérletezések eredménye egy olyan új optikai lencse lett, mely az emberi szemet utánozza: két folyadékot hoz létre lencsét egyetlen átlátszó csőben és így nyújt minden helyzetben éles képet -- mozgó alkatrészek nélkül.

0

Film készül a Prince of Persia játékprogramból?

2004. március 5. 09:18

Jerry Bruckheimer filmproducer cége szeretné megvásárolni a Prince of Persia: The Sands of Time című játékprogram megfilmesítési jogait. A kiszivárgott információk szerint egy hétszámjegyű összeget ajánlottak fel a jogtulajdonosnak. Az előzetes tervek alapján a filmet a Disney készítené el.

0

Spyware programok az amerikai törvényhozók kereszttüzében

2004. március 4. 15:26

[News.com] A spamtörvényhez hasonló horderejű, de remélhetőleg annál kevesebb vitát kiváltó törvénytervezetet nyújtana be három szenátor az amerikai törvényhozásnak, mely egyszer és mindenkorra megoldaná a felhasználó tudta nélkül települő és internetezési szokásokról adatokat gyűjtő, úgynevezett spyware alkalmazások kérdését. A Spyblock Act törvény a világháló szemetéhez tartozó spyware alkalmazásokat regulázná meg, egyértelmű felhasználói engedélyhez kötve az ilyen alkalmazások települését.

0

Megjelent a SuSE Linux Professional 9.0 upgrade verziója

2004. március 4. 11:10

Magyarországon első alkalommal jelent meg a SuSE Linux Professional sorozat upgrade verziója, amely minden olyan felhasználó számára elérhető, aki valamely SuSE Linux egyéni felhasználónak szánt termékkel már rendelkezik és regisztrálta azt.

0

Eleget tett a bírói utasításnak a 321 Studios: módosította DVD-másoló alkalmazását

2004. március 3. 16:48

A várakozásoknak megfelelően a 321 Studios bejelentette legújabb DVD-másoló programjait, melyek a még jelenleg is futó perben hozott első ítéletnek megfelelően már nem képesek a másolásvédett DVD-lemezek másolására, duplikálására. Az új programok neve csupán két betűvel tér el az előző verzióktól: az RF jelzés a Ripper Free rövidítése, azaz hiányzik a DVD-lemezek védelmének eltávolítását végző programrész az új alkalmazásokból.

0

Elkészült az elektronikus kormányzati alkalmazások minősítő rendszere

2004. március 3. 14:48

Kutatások, felmérések szerint Magyarország jelentős lemaradásban van az információs társadalom kialakulásának terén az EU tagállamokhoz, sőt, régióbeli szomszédainkhoz képest is. Az okok között jelentős szerepet játszik az internet-penetráció, az információs gazdaság fejlettségének, az ICT eszközökkel való ellátottságának alacsony szintje. Ugyanakkor fontos tényezők a tartalom-szolgáltatásban jelentkező hiányosságok is: a felhasználók számára kevésbé vonzó az információs társadalomba való bekapcsolódás, ha a hétköznapjaikban hasznosítható információkhoz továbbra sem juthatnak hozzá a modern info-kommunikációs eszközök által.

0

Letölthető a Syberia 2 kalandjáték demó verziója

2004. március 3. 09:54

A hivatalos Syberia 2 honlapról már letölthető a játék 82 MB méretű demó változata. A minimális hardverigények teljesítéséhez egy 350 MHz-es processzorra, 64 MB RAM-ra és egy 16 MB-os videókártyára lesz szükségünk.

0

Új mobil szoftverek a Suntól

2004. március 2. 09:54

[Lenhardt & Weichinger] A Sun Microsystems új szoftvereket, egyéb termékeket és szolgáltatásokat mutatott be, amelyek célja az egyre jobban terjedő, kifinomult mobil adatszolgáltatások hatékonyabb kiaknázása.

0

Kétprocesszoros Apple Power Mac számítógépeken alapul a következő generációs Xbox fejlesztői készlete

2004. március 1. 16:39

A Microsoft megkezdte a következő generációs Xbox konzolhoz szánt szoftverek fejlesztéséhez használatos gépek kiszállítását. A játékfejlesztőktől származó hírek szerint a Microsoft által küldött készülékek valójában kétprocesszoros Apple Power Mac G5 számítógépek, amelyekben Radeon 9800 Pro grafikus kártya található, és amelyen egy módosított Windows operációs rendszer fut.

0

Megjelent a NOD32 vírusirtó alkalmazás magyar nyelvű verziója

2004. március 1. 15:23

A mai napon végre hivatalosan is megjelent a NOD32 Antivirus System vírusirtó alkalmazás windowsos változatának magyar nyelvű kezelőfelülettel ellátott verziója. Az alkalmazás nyelvi modulokkal nem bővíthető, ezért a már feltelepített, de más nyelvű változatokat el kell távolítani, majd ezt követően lehet telepíteni a most letölthetővé vált magyar verziót.

0

Kiosztották a BAFTA-díjakat a játékszakma legjobbjainak

2004. március 1. 11:17

A Rockstar North csapat tarolt az idei BAFTA (British Academy of Film and Television Arts) díjkiosztón, ugyanis a Grand Theft Auto: Vice City című játékuknak köszönhetően 5 díjat vihettek haza. Az év játéka címet az Activision által kiadott második világháborús akciójáték, a Call of Duty viselheti.

0

Újabb sebezhetőség az Internet Explorerben

2004. március 1. 10:49

[InternetNews] Az iDEFENSE nevű, hálózati biztonsággal foglalkozó cég újabb biztonsági figyelmeztetést tett közzé az Internet Explorerrel kapcsolatban. A sebezhetőség lehetővé teszi a gyanútlan felhasználók belépési nevének és jelszavának eltulajdonítását a billentyűleütések vizsgálatával.

0

Magyar fejlesztésű stratégiai játékot jelentett be az Electronic Arts

2004. március 1. 10:48

Az Electronic Arts bejelentette, hogy együttműködési megállapodást kötöttek a magyar-amerikai tulajdonban lévő Black Hole Games stúdióval, melynek eredményeképp az EA fogja kiadni az Armies of Exigo munkacímmel két és fél éve készülő PC-s stratégiai játékot. A program megjelenése idén ősszel várható.

0

Interneten a történelem: a világhálón olvasható a Time magazin valamennyi eddig megjelent száma

2004. március 1. 10:24

A HP és a Time magazin bejelentették, hogy digitális archívumot hoznak létre a magazin elindítása óta megjelent valamennyi lapszámból. Az on-line hírarchívumban az érdeklődő olvasók, tanárok és történészek részletesen olvashatnak az elmúlt 80 év világtörténelmét alakító valamennyi eseményről. A Time magazin egyesült államokbeli lapszámait egészen az 1923-as indulástól kezdve teljes terjedelemben tartalmazó archívum egyszerűen kezelhető, gazdag on-line információforrást biztosít a Time előfizetői és a többi érdeklődő számára.

0

Gyorsan terjed a Beagle féreg legújabb változata

2004. március 1. 09:43

[Vírushíradó] Február 28-án hajnalban fedezték fel a Beagle.C nevű férget, amely e-mailben terjed, és trójai programot próbál telepíteni a fertőzött rendszerekre. A kártevő korábbi, B variánsa programozása szerint a hónap végéig működött, mostantól átveszi helyét az új, C változat, mely 2004. március 14.-ig működőképes. A féreg egy teljesen üres levélben, csatolt fájlként érkezhet.