Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. március 24. 15:26

Már működnek a magyar ékezetes domainek

Már működnek az első hazai ékezetes domainek -- tudtuk meg Martos Balázstól, a hazai domainek adminisztrálását végző Internetszolgáltatók Tanácsa (ISZT) elnökségi tagjától. Az első bejegyzett ékezetes domain a www.webtár.hu volt (ami a hálózat nyelvére lefordítva xn--webtr-0qa.hu -ként is működik).

[HWSW] Már működnek az első hazai ékezetes domainek -- tudtuk meg Martos Balázstól, a hazai domainek adminisztrálását végző Internetszolgáltatók Tanácsa (ISZT) elnökségi tagjától. Az első bejegyzett ékezetes domain a www.webtár.hu volt (ami a hálózat nyelvére lefordítva xn--webtr-0qa.hu-ként is működik).

A hazai regisztrációs szabályzat az ékezetes domainek bejegyzésére március 1. és május 24. között egy közel három hónapnyi átmeneti időszakot jelölt ki. A regisztráció négy lépcsőben történik, az első körben az úgynevezett elsőbbségi prioritásos domaineket jegyzik be -- ez zajlik most, s tart március 29-ig. Ebben az időszakban csak azoknak az igényét fogadják el, akik cégbírósági vagy szabadalmi hivatali okirattal tudják igazolni, hogy a kért név használatára kiemelt joguk van, illetve a név ékezet nélküli változatát már korábban bejegyeztették. Azoknak, akik igazolták jogosultságukat, akár rögtön bejegyezhetik az általuk kért címet, így már közel ezer ékezetes domain működik is.

Martos Balázs szerint az érezhetően visszafogott érdeklődés nem meglepő, az ISZT is nagyjából ilyen forgalomra számított. Az ékezetes domainnevek használata ugyanis még nem kiforrott: egyfelől a böngészők és a levelezőkliensek némelyike nem támogatja a nemzeti karakterek használatát, másfelől az ékezetes webcímeket is nehézkes elérni, ha arra gondolunk, hogy például egy francia, vagy egy dán billentyűzeten problémás beírni a helyes magyar ű, ő stb. betűket. A szerény érdeklődést támasztja alá az előregisztrációt hirdető egyik internetszolgáltatótól kapott visszajelzés is: az Interware-hez alig több mint száz kérelem futott be, melyek 20 százaléka volt prioritásos, melyeket már továbbítottak is az ISZT-hez.

Bár a nemzetközi szabvány szerint valamennyi ccTLD (országnév-végződés) alá csak az adott ország nyelvének ékezetes betűi jegyezhetők be (így hazánkban kizárólag az á, é, í, ó, ő, ú, ű), például Lengyelországban, illetve az Amerikai Egyesült Államokban úgy döntöttek: lesz ami lesz, minden karakter bejegyezhető. Így akár egy kínai ábécé szerint írt domainnév is előfordulhat .pl végződéssel.

A hazai regisztráció következő etapja a március 29. és április 19 között lesz, amikor az ékezet nélküli változatban még nem regisztrált, de prioritásos igényekkel lehet felkeresni a regisztrátorokat. Az április 29. utáni időszakban beérkező kérelmeket - gyakorlatilag a magánszemélyek is ebben az időszakban próbálkozhatnak például nevük ékezettel leírt formában való bejegyeztetésével - már meghirdetik az interneten is, a megszokott kéthetes várakozólistához hasonló formában.

Martos elmondta lapunknak: a domainregisztrációs rendszer nálunk viszonylag olajozottan működik, a regisztrátor cégek egy-két technikai jellegű észrevétellel, kéréssel fordultak csak az ISZT-hez. Ez annak köszönhető, hogy még februárban egy szakmai nap keretében felkészítették a regisztrátorokat az átmeneti szabályozási szisztémával kapcsolatos kérdések megválaszolására, és volt egy tesztüzem, ahol még tét nélkül lehetett próbálgatni az ékezetes nevek bejegyzésének hogyanját. Ellentétben tehát a német rendszerrel -- ahol velünk egy időben indult az ékezetes nevek bejegyzésa, de a rendszer tíz perc elteltével összeomlott, majd csak a harmadik napon indult újra -- hazánkban szerény érdeklődés mellett, de zökkenőmentesen folyik az ékezetes domainnevek bejegyzése.

A regisztrátorok jegyzéke a már ismert www.domain.hu oldalon található, míg a böngészők ékezetes karakterekkel kapcsolatos ellenkezését az ezen az oldalon, alul található kis linkgyűjteményből válogatott, letölthető segédprogramokkal győzhetjük le.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról