Szerző: Bodnár Ádám

2004. március 30. 11:55

Május elején érkezik a SuSE Linux 9.1

A Novell bemutatta a SuSE Linux 9.1 Personal és a SuSE Linux 9.1 Professional szoftvereket, az első 2.6 verziójú kernelen alapuló, kereskedelmi Linux termékeket. A SuSE Linux 9.1 lehetővé teszi az ügyfelek számára mind a 32, mind a 64 bites platformok nyújtotta előnyök kihasználását, és tartalmazza a termék rugalmasságát és a felhasználók választási lehetőségét biztosító legújabb GNOME és KDE asztali felületeket.

SuSE Linux A Novell bemutatta a SuSE Linux 9.1 Personal és a SuSE Linux 9.1 Professional szoftvereket, az első 2.6 verziójú kernelen alapuló, kereskedelmi Linux termékeket. A SuSE Linux 9.1 lehetővé teszi az ügyfelek számára mind a 32, mind a 64 bites platformok nyújtotta előnyök kihasználását, és tartalmazza a termék rugalmasságát és a felhasználók választási lehetőségét biztosító legújabb GNOME és KDE asztali felületeket.

A SuSE Linux 9.1 Personal és Professional továbbra is az alkalmazások széles skáláját tartalmazza. A szokványos elemek közé tartoznak az internetes, e-mail, képkezelő, grafikus, audio- és videoszoftverek. A szövegszerkesztő, táblázatkezelő és rajzoló alkalmazások mellett az OpenOffice.org 1.1 irodai csomag egy képlet- és HTML szerkesztőt is kínál. A SuSE Linux 9.1 az első Linux-csomag, mely tartalmazza a Softmaker cég Textmaker szövegszerkesztő és a Planmaker táblázatkezelő alkalmazásainak demo verzióit. A Matrica cég Rekall adatbázis-kezelő alkalmazása és a legújabb otthoni banki ügyintéző szoftver, a Moneyplex is új termékek. Szakszerű tördelés a Scribus kiadványszerkesztő programmal készíthető.

A SuSE Linux 9.1 a Linux-választék két vezető grafikus felületének legújabb verzióit tartalmazza: a GNOME 2.4.2. és a KDE 3.2.1. rendszereket. A legújabb GNOME felület a használhatóságra és a felhasználó kényelmére helyezi a hangsúlyt, miközben kulcsfontosságú, új szolgáltatásokat szállít a Linux felhasználóknak, többek között CD-írási funkciókat, univerzális azonnali üzenetküldő klienst (Gaim), egyszerűsített nyomtatási konfigurációt és sok egyéb konfigurációs fejlesztést.

Az új, speciális GNOME alkalmazások tartalmazzák a GNOME Meeting videokonferencia rendszert, mely teljes szolgáltatásokat kínál és támogatja a legtöbb videokonferencia-szabványt, és az Evolution csoportmunka szoftvercsomagot, mely GPG támogatást, az SSL kapcsolódás lehetőségével további biztonságot, és helyben elérhető helyesírás-ellenőrzést kínál.

A KDE legújabb 3.2.1 verziója több mint 10 ezer fejlesztést tartalmaz, melyek gyorsabbá és a lehető legstabilabbá teszik a KDE felületet. A frissítések mellett elérhető új személyes információkezelő, a Kontact, egységesített felületet nyújt az e-mail, naptár, címjegyzék és megjegyzéskezelő szolgáltatásokhoz. A Kopete üzenetküldő gyors kapcsolatteremtést tesz lehetővé az MSN, AIM, ICQ, IRC, Yahoo Messenger és Jabber szolgáltatásokhoz. Ráadásul egy integrált helyesírás-ellenőrző készült a webes formátumokhoz és e-mail üzenetekhez, és továbbfejlesztették a Konqueror fájlkezelő és webböngésző funkcióit.

A SuSE Linux 9.1 Personal az ideális megoldás az olyan ügyfeleknek, akik kizárólag Linux rendszert kívánnak használni az asztali számítógépeiken. Az új LiveCD lehetővé teszi a Linux új felhasználói számára az ismeretek megszerzését, valamint az új rendszer funkciónak és alkalmazásainak kipróbálását a program merevlemezre történő telepítése nélkül. Egy átfogó felhasználói kézikönyv nyújt segítséget az újonnan jötteknek a Linux világának megismerésében. A második CD-vel néhány egyszerű lépésben telepíthető a SuSE Linux Personal és az integrált tűzfal, akár egyedüli operációs rendszerként, akár bármely Windows operációs rendszer mellett.

A SuSE Linux 9.1 Professional egy átfogó Linux verzió, mely kimondottan azoknak végfelhasználóknak készült, akiknek szükségük van hálózati vagy kiszolgáló funkciókra, illetve a Linuxot kívánják használni fejlesztői platformnak. A SuSE Linux 9.1 Professional mind 32, mind 64 bites processzorral használható, 5 CD-t és 2 kétoldalas DVD-t tartalmaz. A 64 bites processzorokat használó felhasználók részére a SuSE Linux 9.1 Professional támogatja az AMD64 és az Intel Extended Memory 64 Technology technológiákat.

Egy másik új csomag a Samba 3, mely a Linux és Windows számítógépek optimális együttműködést biztosítja heterogén hálózatokon. A kliensről törölt fájlok ezentúl visszaállíthatók a szerveren. Az egypontos bejelentkezéssel a Samba szerveren történő hitelesítés nem igényel további változtatást a Windows XP kliensen. A hardverkonszolidációt a virtuális Samba szerverek konfigurálási lehetősége könnyíti meg.

A csomag további elemei közé tartozik a HTML szerkesztő és SLP támogatást nyújtó Quanta Plus szoftver, és a KDevelop 3.0 alkalmazás, mely C, C++ és Java támogatást, testreszabható elrendezést, szabadon választható szerkesztőt, különálló C++ osztályáttekintőt, automatikus kódkiegészítést, szintakszisellenőrzést és integrált hibakeresőket tartalmaz. Emellett az Umbrello UML modellező elősegíti az objektumorientált szoftverfejlesztést.

A SuSE Linux 9.1 május 6-tól elérhető a http://store.suse.com weboldalról, valamint a könyvesboltokban és a szoftverszállítóktól. A SuSE Linux 9.1 Personal javasolt kiskereskedelmi ára 29,95 dollár. A SuSE Linux 9.1 Professional javasolt ára pedig 89,95 dollár. A SuSE Linux 9.1 Professional update verziója 59,95 dollárba kerül.

a címlapról