Szerző: Budai Péter

2004. március 18. 09:20

A Sun nem akarja nyílt forrásúvá tenni a Javát

Jonathan Schwartz
Jonathan Schwartz
A Sun Microsystems nem szívesen tenné nyílt forrásúvá a Java platformot. A vállalat vezetőségének véleménye szerint a lépés különféle Java alverziók elterjedéséhez vezetne, ami ellentétben áll a Sun stratégiájával, ahol a kompatibilitásé a kulcsszerep. Egy keddi sajtótájékoztató alkalmával Jonathan Schwartz, a Sun szoftverekért felelős alelnöke jelezte, hogy cége nem kívánja elfogadni az IBM ajánlatát, amiben a Nagy Kék indítványozta a Java nyílt forrásúvá tételét.

Schwartz többek között beszélt a Sun jövőbeli termékstratégiájáról is, aminek része a Linuxra és Windowsra egyaránt fejlesztett Java Enterprise System, egy új, Microsoft Office makrókat a Java Desktop System számára konvertáló alkalmazás, valamint több integrált biztonsági megoldás megjelentetése is. A Sun megerősítette, hogy a fejlődő államok számára szoftvercsomagjai kedvezőbben, felhasználónként meghatározott árakon is elérhetőek lesznek.

Rod Smith, az IBM új technológiáival foglalkozó osztályának alelnöke a múlt hónapban küldött e-mailt a Sun alelnökének, Rob Gingellnek, amiben a Java nyílt forrásúvá tételének fontosságát és sürgősségét hangsúlyozta. Az IBM vezetői szerint a Java platform egyes részeinek publikálásával már javítható lenne a programozási keretrendszer helyzete a Linux felhasználók körében, és a fejlesztők is szívesebben használnák.

Az IBM szóvivője a múlt héten elmondta, hogy cége reméli, lehetősége lesz beszélni a témáról az elkövetkezendő néhány hét során a Sunnal. Schwartz tájékoztatása szerint a két vállalat folyamatos megbeszéléseket folytat, de még nem került sor az IBM kérésének megtárgyalására.

Schwartz kiemelte, hogy a GPL (General Public License) -- ami a legtöbb nyílt forrású alkalmazás felhasználási lehetőségeit szabályozza -- elősegíti a szoftverek többféle verziójának párhuzamos fejlődését, ami jelentős különbségeket, és egyben inkompatibilitást is eredményezhet a különféle változatok között. Példaként megemlítette a Red Hat-et, ami Észak-Amerika meghatározó nyílt forrású Linux disztribúciójává vált. "A Java pont ennek az ellenkezőjére törekszik. Nálunk a kompatibilitás a legfontosabb." -- nyilatkozta Schwartz.

Elmondta továbbá, hogy a Sun nem kívánja megismételni korábbi hibás lépéseit, és nem fogja támogatni, hogy egymás mellett több különböző Java implementáció is elérhető legyen. Megemlítette, hogy akik a Sun licencfeltételeit betartják, és megfelelnek a Java szabványok által támasztott feltételeknek, belepillanthatnak a Java keretrendszer forráskódjába.

"Ha az IBM azt akarja, hogy inkompatibilis implementációk készüljenek, akkor arra annyi a válaszom: láttunk már ilyet a Microsoft saját Java megvalósítása esetében. Kettébontotta a Java fejlesztők csoportját, és évekkel visszavetette a munkánkat. "Nem engedem, hogy ez újra megtörténjen" -- mondta Schwartz, aki az IBM felkérését "meglehetősen furának" tartja.

Azáltal, hogy a Java egységes szabvány marad, a Sun a fejlesztőknek kíván kedvezni, mivel ezáltal továbbra is lehetőség lesz ugyanazt a Java kódot bármely operációs rendszeren vagy eszközön futtatni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról