dev archívum - 2004 december

2004
december

0

Linuxos metszet 2004-ből

2004. december 30. 16:59

[ComputerWorld/HWSW] Az idei év egyik slágertémája vitathatatlanul a szabad szoftverek, de főleg a Linux térnyerése volt. A következőkben megpróbálunk bepillantást engedni, hogy nagy léptékben mi történt Linux fronton 2004-ben.

0

Wiki: kollaboratív tartalomkezelés

2004. december 30. 16:11

Képzelj el egy olyan weboldalt, amibe programozási vagy HTML-kódolási ismeretek nélkül, szabadon írhatsz, a mások által írt szöveget szerkesztheted, módosíthatod, vagy akár törölheted is. Az oregoni programozó, Ward Cunningham nemcsak elképzelte, hanem meg is valósította az ötletet, ez a wiki.

0

Kínában elindult a világ legnagyobb, IPv6 protokollon alapuló hálózata

2004. december 30. 12:08

[News.com] Kínában huszonöt egyetem és húsz város részvételével felépítették és elindították a világ legnagyobb olyan hálózatát, amely a következő generációs IPv6 protokollra épül. A China Education and Research Network Information Center (CERNIC) szombaton jelentette be a CERNET névre keresztelt hálózat elindulását.

0

Egy új trójai átcsúszik a Windows XP SP2 védelmén

2004. december 30. 11:22

[News.com] Újabb trójai jelent meg, amely elsősorban a Microsoft Windows XP operációs rendszereket fertőzi meg, és kéretlenül telepít rá olyan alkalmazásokat, amikkel távolról irányíthatóvá válik a felhasználó számítógépe.

0

Válságban az Abit -- kétes minőség után kétes pénzügyek

2004. december 29. 09:16

[DigiTimes/Taipei Times] Tuningolás, teljesítmény, gazdag szolgáltatások, kedvező ár -- sok, számítógépeket berhelő felhasználó számára ezt jelentik a tajvani ABIT alaplapjai. Kezdetben ugyan termékei megbízhatósága a tapasztalatok alapján nem volt kifogástalan -- púposodó, folyó és robbanó kondik, stabilitási gondok --, az utóbbi időben ellenben sokak szerint a minőségi problémák már nem voltak jellemzőbbek, mint más, elismertebb gyártóknál. Most a gyenge minőség vádja után a vállalat pénzügyeinek tisztasága is gyanúba keveredett, ami komolyan befolyásolhatja a cég további pályafutását.

0

A Microsoft már vizsgálja a legújabb Windows bugokat

2004. december 28. 14:07

[eWeek/HWSW] A Microsoft hétfőn nemtetszését fejezte ki aziránt, hogy egy magánszemélyek alkotta kutatócsoport új sebezhetőségek kihasználásának módszereit mutatta be. A szoftveróriás véleménye szerint ez a felelőtlen lépés nem szolgálja az ügyfelek érdekeit, mivel a rosszindulatú hackerek ugyanakkor értesültek a hibákról, mint a vállalat, így lehetőség nyílik arra, hogy a hibajavítások elkészülte előtt kihasználják az ismertetett sebezhetőségeket Windows operációs rendszereket futtató számítógépek támadására.

0

Hol (ne) vegyünk játékprogramot?

2004. december 24. 16:39

Csillogó füzérsorok, műhó, unottan integető plüssmikulás, Jingle Bells, roskadozó polcok és hatalmas tömeg. Önfeláldozó munkatársaink nem kisebb feladatra vállalkoztak, mint hogy a karácsonyi bevásárlási láz kellős közepén leteszteljék a játékszoftvereket és hardverkiegészítőket is kínáló budapesti üzleteket.

0

Könyvajánló: Programtervezési minták

2004. december 17. 12:18

Az objektumorientált programozás tervezési módszereit összefoglaló első átfogó referencia 1995-ben jelent meg. A Kiskapu Kft. jóvoltából a szakkönyv immár magyarul is olvasható, ezáltal a programozást tanulók hatalmas segítséget kaptak, és immár pótolhatják azokat az ismereteket, amelyek szakmájuk gyakorlásához elengedhetetlenek.

0

Játékprogramok: melyik kerüljön a karácsonyfa alá?

2004. december 14. 09:02

Már tavaly is megfigyelhető volt, hogy az ünnepek előtti időszakban a videojáték-szaküzletek valósággal tömve voltak vasárlókkal. Azonban az apukák és anyukák sokszor tanácstalanul álltak az árukkal megpakolt polcok előtt. Cikkünkben nekik próbálunk segítséget nyújtani azzal, hogy egyenként bemutatjuk az idén megjelent legjobb játékprogramokat.

0

Globalizáció 2.0

2004. december 10. 14:25

Csináld azt, amiben jó vagy! Csináld csak azt, amiben jó vagy! A többivel ne foglalkozz! Ez a verseny törvénye. A földrajzi, majd nemzeti határokat követően a vállalatok határai is lehullanak. Mindenki mindenkivel -- mindenki ellen. Oszd el és uralkodj!

0

Magyar nyelven, élő szóban kalauzol bennünket a mobiltelefonokon futó Wayfinder Mobile Navigator

2004. december 10. 13:55

A svéd Wayfinder Systems 2004. december 6-án indította el hazánkban az Európa-szerte már ismert, Magyarországon azonban csak most bemutatkozó mobiltelefonos navigációs szolgáltatását, melynek képességeit egy Sony Ericsson P910i okostelefonnal demonstrálta a vállalat képviselője. A szolgáltatás használatához csupán egy Symbian operációs rendszert futtató mobiltelefonra, valamint egy Bluetooth felületű GPS-vevőre van szükség.

0

A zenészek szerint a fájlcsere inkább hasznos mint káros

2004. december 7. 09:05

A zenészek úgy gondolják, az internet nélkülözhetetlen a műveik létrehozásához és terjesztéséhez, és a megkérdezetteknek csak alig több mint fele szerint kellene büntetni a fájlcserét -- derül ki egy felmérésből, amelyet Pew Internet & American Life Project készített.

0

Energiatakarékos AMD Opteronok

2004. december 6. 14:13

Az AMD mobil processzoraiban már régóta alkalmazza a PowerNow! energiatakarékos technológiát, amelyet most a szerverekbe szánt Opteron esetében is bevezet. A PowerNow! a processzor terhelésének függvényében képes módosítani a chip órajelét és működési feszültségét, ezáltal csökkenteni a fogyasztását és hőtermelését olyan esetekben, amikor nincs kihasználva. A kedvezőbb fogyasztási és hőleadási adatok lehetővé teszik, hogy a szerverek üzemeltetői megtakarítsák a villanyszámla és a klímaköltség egy részét.

0

Cenzúrázza a blogokat a Microsoft

2004. december 6. 13:14

[News.com] Bár még csak rövid ideje érhető el nyilvánosan a Microsoft MSN Spaces béta, bloggolást is lehetővé tévő szolgáltatása, a felhasználók máris érdekes tapasztalatokról számoltak be. A felhasználók visszajelzése szerint a Microsoft cenzúrázza a hozzászólásokat, az általunk megadott témacímeket. Az MSN Spaces visszautasítja olyan linkek és címek létrehozását, melyben tiltott szavak szerepelnek.

0

Négy új mobiltelefont dob piacra itthon a Samsung

2004. december 6. 11:26

A Samsung Electronics Magyar Rt. új mobiltelefonok forgalmazását kezdi meg a közeljövőben hazánkban -- illetve kezdte meg az elmúlt napokban, E330 készüléke ugyanis már kapható a T-Mobile kínálatában. A vállalat itthon 280 ezer darab mobiltelefon értékesítésére számít az év végéig, mely a magyar piacon 13 százalékos piaci részesedést biztosít a telekommunikációs üzletágnak. Az előző esztendő azonos időszakához képest az üzletág forgalma 30 százalékkal nőtt.

0

Néha a leghasznosabbnak tűnő programok jelentik a legnagyobb fenyegetést

2004. december 6. 10:21

Internetezés közben gyakran előfordul, hogy egyik-másik oldal hasznos segédprogramokat kínál fel letöltésre. Az ilyen szofverek az ígéret szerint gyorsítják a böngészést, a keresést vagy a letöltést, esetleg a böngésző tetejére, egy csíkba települve irtják a felugró ablakokat. Sok -- leginkább warez és pornó -- weboldal meglátogatásakor a programok automatikusan megpróbálnak letöltődni és feltelepülni, sok felhasználó pedig nem veszi a fáradtságot arra, hogy elolvassa a böngésző figyelmeztetését, egyszerűen csak leokézza a letöltést és a telepítést anélkül, hogy tudná, mit engedélyezett.

0

A Reuters szerepe a gazdasági életben

2004. december 1. 11:46

Kevesen tudják, hogy a leginkább hírszolgáltatóként ismert Reuters bevételeinek kilencven százalékát a gazdasági információk szállítását és a kereskedést támogató szolgáltatások teszik ki. Azt talán még ennél is kevesebben, hogy a bankok közti pénzmozgás jelentős része az ő rendszereiken keresztül bonyolódik le szerte a világban.