:

dev archívum - 2004 február

2004
február

0

Minden idők legnagyobb online felmérése Magyarországon

2004. február 26. 16:51

A 330 mintavételi ponton egyidejűleg zajló adatfelvétel során eddig több mint 11 ezer hazai internetező segítette válaszaival a hazai internetes társadalom megismerését. A hazai internetezők válaszai nemcsak az ügynökségeknek és hazai online hirdetőknek nyújtanak segítséget, hanem azon honlaptulajdonosoknak is, akik továbbra is szeretnék látogatóikat ingyenes hírekkel, információkkal és szórakoztató tartalommal ellátni.

0

Már Japánon kívül is több mint 2 millió előfizetője van az i-mode szolgáltatásnak

2004. február 26. 16:48

Japánon kívül már több mint 2 millióan használják az i-mode mobiltelefonos internetes szolgáltatást . A szigetországon kívül az i-mode már hét szolgáltatónál érhető el a Benelux-államokban, Németországban, Spanyolországban, Olaszországban és Tajvanon. A hírek szerit Görögországban még az idén, az olimpiai játékok előtt bevezetik ezt a szolgáltatást.

0

SMS majdnem ingyen

2004. február 26. 13:58

Az ALTACOM elkészített egy olyan megoldást, amely díjmentesen nyújt az SMS-küldéshez hasonló szolgáltatásokat, feltéve, ha a küldő és a fogadó egyaránt rendelkezik GPRS WAP előfizetéssel, illetve Java alkalmazások futtatására képes telefonnal.

0

Új biztonsági megoldásokkal érkezik a Windows XP második szervizcsomagja

2004. február 26. 11:21

[InternetNews] Az interneten terjedő vírusok megállítása érdekében a Microsoft megkezdte saját biztonságellenőrző szoftverének bétatesztelését, ami a Windows XP második javítócsomagjának végleges verziójában debütál 2004 közepén. A tesztelés alatt álló eszköz részét képezi azoknak az újdonságoknak, amiket a redmondi vállalat a Security Center (biztonsági központ) kezdeményezés részeként fejleszt a vírusok, férgek, trójai programok és crackerek ellen.

0

Már másfél milliárd Java-alapú eszköz van forgalomban

2004. február 26. 10:19

[Lenhardt & Weichinger] A Sun Microsystems, a Java-technológia megalkotója és egyik legfőbb támogatója bejelentette, hogy a világon már több mint másfél milliárd Java nyelvet beszélő eszköz van használatban. A Java technológiára épülő digitális eszközök között említhetők a mobiltelefonok, személyazonosító kártyák, nyomtatók, webkamerák, asztali- és szerver számítógépek, orvosi felszerelések, sugárhajtóművek, vagy akár a NASA marsjárója.

0

Illegálisnak minősítette a bíróság a milliós példányszámban eladott DVD-másoló szoftvert

2004. február 25. 18:06

Több mint egy éves pereskedés végére kerülhet lassan pont, a hollywoodi stúdiók ugyanis még 2002 végén perelték be a 321 Studios fejlesztőcéget, a DVD X Copy DVD-másoló alkalmazás fejlesztőjét. A San Franciscói bíróság hosszas huzavonát követően úgy döntött, hogy az elmúlt időszakban több mint egy millió példányban értékesített szoftver illegálisan teszi lehetővé a védett DVD-lemezek másolását.

0

Bemutatta következő generációs okostelefonjait a Motorola

2004. február 25. 16:17

[infoSync] A cannes-i 3GSM rendezvényen természetesen nem csak a szolgáltatók és a hálózati eszközök gyártói képviseltették magukat, hanem a mobiltelefon-gyártók is bemutatták legújabb fejlesztéseiket, okostelefonjaikat. A Motorola windowsos és Symbian operációs rendszert futtató telefonokat jelentett be a rendezvény közönségének, melyek reményei szerint már megfelelnek a szolgáltatók és felhasználók legmagasabb igényeinek is . A Motorola a windowsos MPx100 mellett két harmadik generációs készülékéről, a Symbian-alapú A1000 és E1000 okostelefonjairól is fellebbentette a fátylat.

0

Ethernet-alapú olcsó ADSL az Invitelnél

2004. február 25. 13:16

Az Invitel Rt. és az Ericsson Magyarország keretszerződést írt alá Ethernet DSL Access (EDA) rendszer telepítésére és rendszerintegrációs munkákra. A közelmúltban az Ericsson mérnökei olyan megoldást fejlesztettek ki, amellyel a szolgáltatók minden eddiginél olcsóbban, gyorsabban és egyszerűbben építhetik ki saját ADSL hálózatukat, így akár 5-10 előfizetőt is nyereségesen szolgálhatnak ki. Az EDA koncepciója gyökeresen szakít a hagyományos távközlési berendezések filozófiájával és nyit az IP alapú, adat-, hang- és videószolgáltatások integrációja felé.

0

Blogon is tiltakoznak a betárcsázóprogramok károsultjai

2004. február 25. 12:07

Blogot indított a betárcsázóprogramok egyik károsultja, melyben a hivataloktól és a szolgáltatóktól kéri számon a fogyasztók védelmében tett intézkedéseket. Dr. Telkes József, a Telkes Tanácsadó Rt. alapítója a www.matav.tk címen néhány napja indított blogján közzétette azokat a kérdéseket, melyeket szolgáltatójához intézett.

0

E-mail tartalomszűrés, spamszűrés és vírusvédelem Exchange 2003-hoz

2004. február 25. 10:37

A SurfControl megjelentette az E-mail Filter for Exchange v4.7 for Exchange 2003 tartalomszűrő szoftvert, mely a Microsoft Exchange 2003-hoz illeszkedik. A termék segítségével mind a kimenő és bejövő, mind a cégen belüli levelezés kontrollálhatóvá válik. A mesterséges intelligencia, a szókapcsolatokat is felismerő lexikai elemzés és az emberi agy működését utánzó algoritmusok biztosítják, hogy a cégtől se szándékosan, se véletlenül ne juthasson ki bizalmas információ.

0

Újra az internetszabályozásról

2004. február 25. 08:18

Az interneten megjelenő felhasználói tartalmakról, azok jogi megítéléséről tartott kerekasztal-beszélgetést a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) tegnap. Az est során ugyan nem sikerült megegyezésre jutni azzal kapcsolatban, hogy pontosan mely törvények érvényesek jelenleg ezekre a tartalmakra, de abban teljes körű egyetértés bontakozott ki, hogy az állami szabályozás -- jelesül: internettörvény -- helyett az önszabályozás lehet hosszú távon az egyedüli működő megoldás. A vitaest résztvevője volt -- a meglehetősen aktív hallgatóság mellett -- több hazai tartalomszolgáltató és az MTE képviselője, valamint az Informatikai és Hírközlési Minisztérium informatikai és szabályozási főosztályának vezetője is.

0

Megjelent az AIDA32 rendszerelemző szoftver új verziója

2004. február 24. 16:00

Megjelent az AIDA32 professzionális rendszerelemző program új verziója. A 3.93 verziószámot viselő szoftver főképp hivajavításokat tartalmaz, az újdonságok között a kibővített CPUID információkat találjuk.

0

Lerövidülhet a Java nyelven írt mobil alkalmazások bevezetéséhez szükséges idő

2004. február 24. 13:29

[Lenhardt & Weichinger] A mobil iparág élvonalbeli szereplői, a Motorola, a Nokia, a Siemens, a Sony Ericsson és a Sun Microsystems elindították a Java Verified nevű programot, amelynek célja, hogy egységesítse a mobiltelefonok Java-alkalmazásainak bevizsgálásának és minősítésének folyamatát. Az új programot -- amely a várakozások szerint csökkenti a fejlesztési költségeket és felgyorsítja az új szoftverek piaci bevezetését -- a Sun, a Java technológia kidolgozója és legfontosabb fejlesztője fogja felügyelni és működtetni.

0

Ötmillió dalt adott el a megújult Napster

2004. február 24. 13:01

Az ősszel útjára indított, immár legális Napster internetes zeneszolgáltatás keretén belül eddig ötmillió dalt értékesítettek -- jelentette be a vállalat. A kizárólag PC-n igénybe vehető szolgáltatások között a Napster a legnépszerűbb, azonban még így sem ér a nyomába az Apple iTunes Music Store-nak, amelyből a vevők eddig közel 30 millió zeneszámot töltöttek le. Az Apple szolgáltatása PC-n és Macintosh gépeken is használható.

0

Az amerikai lemezkiadók szövetségének weboldalát támadja a Mydoom féreg új változata

2004. február 24. 10:14

[Szezám] Az AVERT, a Network Associates vírusszakértői csoportja magasabb veszélyességi kategóriába sorolta át a W32/Mydoom.f@MM email-férget. A közlemény szerint a Mydoom.f variáns már közepes veszélyt jelent az otthoni és a vállalati felhasználók számára egyaránt. Az indoklás szerint az új besorolást az előfordulás gyakoriságának növekedése tette szükségessé.

0

A Nokia hivatalosan is beismerte az N-Gage gyenge eladási adatait

2004. február 24. 09:56

A finn Nokia most már hivatalosan is beismerte, hogy a mobiltelefonként és játékgépként is használható N-Gage nem az elvárásoknak megfelelően fogyott a piacra kerülése óta eltelt időszakban. Ez az első hivatalos bejelentés a cég részéről, ugyanis már hónapok óta nem kívánták nyilvánosságra hozni az eladási adatokat. Egyedül annyit árultak el egy korábbi sajtóközleményükben, hogy a 2003-as év végéig 600 000 darab gépet szállítottak le.

0

Itt a Nokia Communicator család legújabb tagja, a 9500

2004. február 23. 15:31

A Nokia bejelentette legújabb mobiltelefonját, az elsősorban vállalati felhasználóknak szánt 9500-at. A Communicator sorozat legújabb tagja egy olyan háromsávos (900/1800/1900 MHz, GPRS, EDGE) mobiltelefon, amely beépített Wi-Fi (802.11b) adóvevővel is rendelkezik.

0

Bemutatkozik a Sun Java Desktop System

2004. február 23. 14:02

A Sun Java Desktop System minden szempontból érdekes alkotás. Ötvözi a Linux sokoldalúságát és stabilitását a Windows felhasználóbarát felületével és robosztusságával. A meglévő hibák ellenére is nagy esély van rá, hogy sok vállalat át fog térni a használatára.

0

E-petíció a skótoknak

2004. február 20. 14:15

[ITTK Infinit - HWSW] Közvetlenül a parlamentnek küldhetik interneten keresztül beadványaikat Skócia polgárai -- adta hírül az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ (ITTK) - INFINIT Műhely hírlevele. A kezdeményezés érdekessége, hogy mielőtt a petíció a parlament elé kerül, a Napier Egyetem szakemberei összefoglalást adnak a beadvány internetes támogatásáról.

0

A Microsoft felfüggeszti a Jupiterrel kapcsolatos terveit

2004. február 20. 09:13

A korábbi tervekkel ellentétben nem jelenik meg 2004-ben a Jupiter, a Microsoft e-business szervereinek egységesített és kiterjesztett infrastruktúrájának, valamint személyek, adatok, és üzleti folyamatok összekapcsolási technológiája. A Jupiter helyett a redmondi szoftveróriás inkább a BizTalk Server 2004 kiadására koncentrál, melynek már folyamatban van a bétatesztelése.

0

Intel Developer Forum 2004 tavasz: további részletek az Intel 64 bites terveiről

2004. február 19. 18:35

Az Intel Developer Forum második napján a vállalati rendszerek álltak a középpontban. Az Intel nagyvállalati részlegének vezetője, Mike Fister Bill Siuval, az asztali rendszerekért felelős csoport egyik vezetőjével tartott előadást a digitális irodát létrehozó új technológiákról. Helyszíni tudósításunk San Franciscóból.

0

Újabb Sharp csúcsmobil március közepétől a Vodafone-nál

2004. február 19. 15:55

A Vodafone Magyarország One című, előfizetőkhöz postázott magazinjának hátoldaláról kacsint a mobilosokra a Sharp és a Vodafone ma bejelentett legújabb csúcsmobilja , a Sharp GX sorozat következő tagja, a GX30-as mobiltelefon. Az eddig csak pletykákból ismert készülékről most egy kicsit többet is megtudhatunk és biztosra vehetjük, hogy hamarosan itthon is kapható lesz.

0

A Microsoft a májusi WinHEC-en teszi közzé a Longhorn hardverigényét

2004. február 19. 12:30

A világ legnagyobb szoftvergyártója tegnap közölte, hogy a Windows operációs rendszer következő változatának, a várhatóan 2005-ben megjelenő Longhorn rendszer minimális hardverkövetelményeit a május 4-7 között Seattle-ben tartandó Windows Hardware Engineering Conference-en hozzák nyilvánosságra.

0

Intel Developer Forum 2004 tavasz: 64 bites kiegészítés a Pentium 4-ben és a Xeonban

2004. február 18. 18:35

Az évente kétszer megrendezett Intel Developer Forum most is számos újdonságot tartogat. Az első nap kétségkívül legnagyobb bejelentése, hogy az Intel komoly, útmutató kihívásnak tekinti az AMD új processzor-családját, ezért hasonló megoldással jelentkezik a közeljövőben. Helyszíni tudósításunk San Franciscóból.

0

PCI Express felületű grafikus megoldásokat mutatott be az NVIDIA

2004. február 18. 16:32

Az NVIDIA a San Francisco-i Intel Developer Conference (IDF, Intel Fejlesztői Konferencia) rendezvényen jelentette be legújabb grafikus megoldásait, melyek már PCI Express csatolófelülettel rendelkeznek a még nagyobb teljesítmény, még teljesebb vizuális hatások érdekében. Az új adatátviteli felület nagyobb adatátviteli sebességet biztosít a számítógép komponensei között, mint a korábbi AGP felület.

0

Pénteken érkezik az Apple iPod mini, közös promóció a Pepsivel

2004. február 18. 14:57

Az Apple tegnap bejelentette, hogy iPod mini hordozható audiolejátszója péntektől lesz elérhető az Apple Store, az Apple kiskereskedelmi áruházai és a hivatalos viszonteladók kínálatában. A cég állítása szerint eddig több mint 100 ezer előrendelést vettek fel a január elején bemutatott termékre.

0

Veszélyesen terjed a Bagle.b e-mail féreg

2004. február 18. 13:07

Az AVERT, a Network Associates vírusszakértői csoportja magasabb veszélyességi kategóriába sorolta át a W32/Bagle.b@MM e-mail férget. A közlemény szerint a Bagle.b variáns közepes veszélyt jelent az otthoni és a vállalati felhasználók számára egyaránt. Az indoklás szerint az új besorolást az előfordulás gyakoriságának növekedése tette szükségessé. A Bagle.b variáns szintén rendelkezik időkorláttal, szavatossági ideje 2004. február 25-e.

0

Az IBM és a Sun a fejlesztőket veszi célba

2004. február 18. 12:04

A Sun Microsystems a következő hónapban kezdi meg régóta várt Java fejlesztőeszköze, a Java Studio Creator széleskörű tesztelését. A vállalat várhatóan ma jelenti be a Creator második technikai előzetesének kiadását annak a 86 cégnek, melyek korai betekintést szeretnének nyerni a szoftverbe. Márciusban a tesztelést béta program keretében kiterjesztik, így lehetővé válik a Sun számára, hogy a nyári JavaOne konferenciára elkészítse a végleges szoftvert -- állítják a Sun illetékesei.

0

Érkezik a Zoo Tycoon stratégiai játék második része

2004. február 18. 09:31

A Microsoft Game Studios legfrissebb sajtóközleménye szerint már dolgoznak a Zoo Tycoon című stratégiai játék második részén. A Blue Fang Games csapat kezei között készülő program célja -- az elődhöz hasonlóan -- egy állatkert menedzselése lesz.

0

Sun N1 Grid: új név, új irány

2004. február 18. 09:15

[CNET] A Sun Microsystems (Sun) az eddig N1 néven ismert operátor-platformját N1 Gridre keresztelte át, valamint fontolgatja a szoftver fizetési konstrukciójának megváltoztatását. A megismert elképzelések szerint a jövőben a vevők eszközeik száma után fizetnének.

0

Az Európai Bizottság elutasította a Microsoft javaslatát a médialejátszó-monopólium ügyben

2004. február 17. 16:44

A Microsoft nemrég olyan megoldási javaslattal fordult az Európai Bizottsághoz (EB) az évek óta húzódó médialejátszó antitröszt ügyben, hogy minden eladott új PC-hez adjanak egy CD-ROM-ot, amelyen a rivális cégek programjai találhatók. A felekhez közel álló források szerint a Bizottság elutasította a javaslatot, amely a szoftveróriás vetélytársai számára is elfogadhatatlan volt, mivel az ilyen jellegű CD-ket többnyire nem használják a vevők.

0

Eredményes évet zárt az F-Secure -- profitot termel a vírusvédelmi rendszerek fejlesztése

2004. február 17. 12:23

Az F-Secure nagyszerű eredményekről számolt be: a vállalat 2003 negyedik negyedévében 10,8 millió euró, a teljes 2003-as üzleti évben pedig 39 millió euró árbevételt ért el. A működési eredmény 1,3 millió euró volt a negyedik negyedévben, az egész évben pedig 1,5 millió eurót tett ki. Az adózás előtti nyereség 4,3 millió eurós értéket mutat.

0

Megtalálták az első biztonsági rést a kiszivárgott Windows forráskódban

2004. február 17. 11:32

[BetaNews.com] Mindössze két nappal a Windows 2000 SP1 forráskódjának kiszivárgása után megtalálták az első biztonsági rést, melyet kihasználva tetszőleges kódot lehet lefuttatni az operációs rendszerben. A hiba leírása már a biztonsággal foglalkozó levelezőlistákon terjed.

0

A Microsoft leállította a Mythica című szerepjáték fejlesztését

2004. február 16. 20:41

A Microsoft Game Studios leállította a Mythica című online szerepjáték fejlesztését. A döntést azzal indokolták, hogy az MMORPG stílusú (Massively Multiplayer Online Role Playing Game -- csak interneten keresztül játszható szerepjáték) programok piaca szerintük már túlságosan is telített, így részben saját maguknak teremtenének konkurenciát.

0

Legyen nyílt forrású a Java?

2004. február 16. 13:14

Szerdán Scott McNealy, a Sun vezérigazgatója kijelentette, hogy a nyílt forráskódú szoftverek a cége barátai. Rá egy nappal nyílt levélben érkezett a kihívás: hozza nyilvánosságra a Java forráskódját.

0

Vita az amerikai szenátusban az internetes adókról

2004. február 16. 00:27

Több amerikai szenátor elégedetlen az internethozzáféréssel és forgalommal kapcsolatos adók állandó betiltását célzó, ún. Allen-Wyden törvényjavaslattal. A múlt héten benyújtott alternatív javaslat egy ideiglenes adómoratórium, amely nem fenyegetné az állami és a helyi kormányzatok bevételeit.

0

AMD64: Linux és Windows 64 biten

2004. február 15. 21:30

Az AMD tavaly tavasszal mutatta be első 64 bites processzorát, az Opteront. Az azóta eltelt idő alatt számos új, 64 bites megoldást mutatott be a cég, azonban a hozzájuk készülő 64 bites operációs rendszerekről és szoftverekről még mindig csupán jövő időben hallunk. Vajon sikerül az idén az AMD-nek előretörnie az AMD64 technológiával?

0

A Nemzeti Hírközlési Hatóság első intézkedései nyomán csökkenhetnek a távközlési költségek

2004. február 13. 18:41

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa felülvizsgálta és kiegészítette a jogelőd Hírközlési Felügyelet (HíF) Hírközlési Döntőbizottsága által az úgynevezett referencia összekapcsolási ajánlatokkal kapcsolatban tavaly decemberben hozott határozatokat. A január elsejével megalakult NHH Tanácsának egyik első döntése megkönnyíti a számhordozhatóság elterjedését.

0

Agon: úttörő koncepció a kalandjátékok piacán

2004. február 13. 15:57

A kalandjátékok műfaját már sokan eltemették, azonban ennek ellenére mégis fel-feltűnnek az újabb alkotások a boltok polcain. Interjúnkban Pierrot, az Agon című vadonatúj kalandjáték egyik kiötlője mesél a program készítéséről, a fejlesztőkről, valamint a jövőbeli tervekről.

0

A Microsoft ellen intéz támadást a Doomjuice féregvírus új változata

2004. február 13. 14:05

[Morpho] A Kaspersky Labs információbiztonsági szoftverfejlesztő a Doomjuice féreg második verziójának, a Doomjuice.b megjelenésére figyelmeztet. Ez a féreg az első verzióhoz hasonló módszerrel terjed. Mindkét verzió az internetet vizsgálja a MyDoom.A vagy MyDoom.B férgekkel fertőzött számítógépek után kutatva. A Doomjuice a MyDoom által megnyitott 3127-es portot használja a saját másolatainak telepítéséhez, amelyet azután a MyDoom trójai komponense indít el.

0

Kiszivárgott a Windows 2000 és a Windows NT 4.0 forráskódja

2004. február 13. 08:18

A Microsoft ma hivatalosan is elismerte, hogy a tegnapi nap folyamán felkerültek az internetre a Windows 2000 és a Windows NT 4.0 operációs rendszerek forráskódjának bizonyos részei. A cég állásfoglalása szerint az ipari titoknak minősülő forráskód nem a Microsoft belső hálózatából került ki, hanem a vállalat egyik partnerétől szívároghatott ki.

0

Megjelent az ATI Catalyst drivercsomagok legújabb, 4.2-es változata

2004. február 12. 20:39

Megjelent a Catalyst meghajtóprogram-csomagok legújabb, 4.2-es változata. A Windows2000/XP és Windows98/ME operációs rendszerekhez készült driverek teljes, vezérlőpultot is tartalmazó csomagjait helyből, FTP-szerverünkről is le lehet tölteni.

0

Mégiscsak bánt a néni -- ráfizetéses lehet az össze-vissza kattintgatás

2004. február 12. 13:18

Továbbra is aratnak a modemes felhasználók figyelmetlenségét kihasználó, emelt díjas számot tárcsázó programok: nem csökkent -- igaz, a szakemberek szerint nem is nőtt -- azoknak a száma, akik egyes weboldalakon kattintgatva letöltenek és telepítenek úgynevezett betárcsázó programokat, majd a hónap végén negyven, de akár százezer forintos telefonszámlával is elkápráztathatják a családi költségvetés kézbentartóját.

0

A Sony Ericsson és az Ericsson egyes mobiljai is áldozatul eshetnek az adattolvajoknak

2004. február 12. 12:22

A Nokia után a Sony Ericsson is beismerte, hogy egyes készülékei áldozatul eshetnek a bluesnarfing jelenségnek, vagyis rosszindulatú felhasználók Bluetooth kapcsolaton keresztül adatokat módosíthatnak vagy törölhetnek a telefonból. A bluesnarfing ellen nem lehet védekezni, ráadásul a behatolásnak nincs semmi nyoma, így a mobiltelefon tulajdonosának nem is lesz tudomása arról, hogy az adatokat megváltoztatták, esetleg ellopták.

0

XGI Volari Duo V8 Ultra: lehet egy videochippel több?

2004. február 12. 09:01

2003 nyarán új gyártóval gazdagodott a grafikus lapkák piaca. Az XGI Technologies a Trident és a SiS mérnökeit egyesítve, meglepően nagy erők mozgósításával már piacra is lépett Volari termékcsaládjával, melynek legerősebb és egyben legígéretesebb tagját, a Volari Duo V8 Ultrát vettük górcső alá.

0

A PalmSource nyilvánosságra hozta operációs rendszereinek új neveit

2004. február 11. 14:08

A PalmSource kedden hivatalosan is bejelentette, hogy párhuzamosan két operációs rendszer fejleszt. A korábban Palm OS 5 néven ismert változatot ezentúl Garnet néven ismerhetjük, a Palm OS 6-ot pedig Copbalként emlegeti a cég. A PalmSource célja, hogy a gyártók készülékeik képességeinek függvényében több operációs rendszerből választhassanak.

0

Nem volt versenyjogsértő a Vodafone szerződési feltételeinek módosítása

2004. február 11. 08:00

Jogsértés hiányában megszüntette az általános szerződési feltételek 2003. március 15-i megváltoztatása miatt, a Vodafone ellen indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Mint emlékezetes, a mobilvállalat elsőként bevezetett átalánydíjas GPRS szolgáltatására utólag alkalmazott adatforgalmi korlátozással kapcsolatban többen, több fórumhoz is panaszt nyújtottak be.

0

Komoly biztonsági probléma egyes Bluetooth adóvevővel felszerelt mobiltelefonokban

2004. február 10. 17:12

[ZDNet] A Nokia elismerte, hogy egyes mobiltelefonjai áldozatul eshetnek az ún. bluesnarfing tevékenységnek, amikor egy támadó a Bluetooth kapcsolaton keresztül adatokat olvas, módosít vagy töröl egy mobiltelefonban anélkül, hogy bármilyen nyomot hagyna maga után. Az AL Digital biztonsági cég hétfőn hozta nyilvánosságra a biztonsági rést, amely több Nokia, Sony Ericsson és Ericsson készüléket érint.

0

Immár Firefox néven él tovább a Mozilla Firebird webböngésző

2004. február 10. 14:26

Ismét megváltozott a Mozilla csomagban található webböngésző neve. A korábban Phoenix, később Firebird néven ismert szoftver legújabb, 0.8 verziószámú változata már a Firefox nevet viseli. A Firefox az Ázsiában élő vörös panda, egy védett emlősállat angol neve.

0

Újabb támadást indítottak a Mydoom féregvírus írói

2004. február 10. 12:57

[Morpho] Egy új, Doomjuice néven ismert, hálózati férget fedeztek fel, amely szorosan kapcsolódik a Mydoom férgekhez. A Doomjuice azokat a gépeket fertőzi meg, melyeket a Mydoom.A már megfertőzött, ezeken a számítógépeken a féreg automatikusan fertőz. A Doomjuice egyáltalán nem terjed emailben.

0

A PeopleSoft ismét elutasította az Oracle felvásárlási ajánlatát

2004. február 9. 15:58

A PeopleSoft igazgatótanácsa mai közleményében arra kérte a részvényeseket, hogy utasítsák el az Oracle készpénzes felvásárlási ajánlatát. A vállalat vezetői szerint a 26 dolláros ajánlat továbbra még mindig túl alacsony és nem tükrözi a PeopleSoft valódi értékét.

0

Az UTMA bemutatta új memóriakártyáit, az ebihal méretű FISH modulokat

2004. február 9. 15:44

Az Universal Transportable Memory Association, Inc. ígéretéhez híven fellebbentette a fátylat a szövetség által fejlesztett új memóriakártyáról. A szövetség weboldalán lényegében minden fontos információt megtudhatunk az új memóriatípusról , melynek kétségkívül legnagyobb erénye lesz a rekordokat döntögető kis méret.

0

Márciustól új chello díjcsomagok - változnak a szerződési feltételek

2004. február 6. 14:59

A UPC chello márciustól hatályos új általános szerződési feltételei szerint a jövőben négy díjcsomag között választhatnak az ügyfelek. Jó hír, hogy az alig internetezők a jövőben valamivel olcsóbban vehetik igénybe a chello szolgáltatásait valamint hogy a hálózat karbantartásával növelik a sávszélességet, rossz viszont, hogy valamennyi csomag tartalmaz adatforgalmi korlátozást a jövőben is.

0

A RealNetworks befoltozta lejátszószoftvereinek biztonsági réseit

2004. február 6. 13:59

A RealNetworks beismerte, hogy három biztonsági résnek köszönhetően a vállalat médialejátszó szoftverét futtató felhasználók fölött rosszindulatú behatolók átvehetik az irányítást. Ehhez arra van szükség, hogy a támadó egy speciális médiafájlt készítsen, majd azt eljuttassa a számítógépre. Ezt egy weboldalon keresztül is meg lehet tenni, ha a weboldalba be van ágyazva a rosszindulatú médiafájl.

0

Új mobiltelefonok a Motorola kínálatában

2004. február 6. 13:41

A Motorola bejelentette V80 mobiltelefonját, amely az elforgatható flippel felszerelt, exkluzív kivitelű V70 utóda. A V80 számos szolgáltatásban mutat újat elődjének, többek között színes kijelzővel, beépített antennával, VGA-felbontású kamerával, Java-támogatással és Bluetooth-adóvevővel is rendelkezik.

0

Intel Pentium 4 Prescott: egyet előre, kettőt hátra?

2004. február 6. 10:40

Amikor meghallottuk a Prescottról szóló első pletykákat, azt gondoltuk, hogy a nagyobb gyorsítótárak miatt azonos órajelen is elhúz a Northwoodtól, ráadásul kisebb csíkszélességének köszönhetően jóval magasabb órajelet érhet el. Szerkesztőségünk egy 3,2 GHz-es órajelű, Prescott magos Pentium 4 chipet tett a boncasztalra.

0

Teljesen testreszabhatjuk Sony Ericsson telefonunkat az új témakészítő alkalmazással

2004. február 5. 14:50

[infoSync] Számos újabb telefonnal is kompatibilis a Sony Ericsson frissített, ingyenes témakészítő alkalmazása, melyet a vállalat fejlesztői honlapján keresztül tölthetünk le. A program segítségével teljesen testreszabhatjuk készülékünket, saját grafikai elemeket, háttereket és színeket alkalmazhatunk -- lényegében teljesen szabad kezet kapunk a telefon felületének kialakításához.

0

Razziát tartott a német rendőrség a Far Cry akciójátékot fejlesztő Cryteknél

2004. február 5. 12:47

A PC Games Online két napja számolt be arról, hogy a német rendőrség razziát tartott a rendkívül látványos Far Cry akciójátékot fejlesztő Cryteknél. A lap információi szerint egy volt Crytek alkalmazott feljelentette a hatóságnál a céget, mert állítása szerint kalózprogramokat használnak a fejlesztőcég számítógépein.

0

Hamarosan kapható lesz a Vodafone-nál a Panasonic új kihajtható, kamerás mobiltelefonja

2004. február 5. 11:27

A Panasonic Mobile Communications Co., Ltd. bemutatta legújabb digitális kamerával felszerelt mobiltelefonját, az X60 típusjelzésű készüléket. Az ezüstös házban 16 bites belső kijelző, multimédiás üzenetküldési lehetőségek (MMS), 16 szólamú polifónikus csengőhangok, valamint Java-futtatási lehetőségek rejtőznek. Az X60 menürendszere a Vodafone live! szolgáltatásához lett optimalizálva, így egyszerűen, menüből is elérhetőek a szolgáltató által biztosított mobil tartalmak. Az X60-as várhatóan február végétől lesz kapható a Vodafone boltjaiban.

0

Megjelent az Apple Safari böngésző legújabb változata

2004. február 4. 12:16

Az Apple Computer kiadta a Safari internetböngésző szoftver legújabb változatát, amely az 1.2 verziószámot viseli. A program számos újdonságot tartalmaz, például egér nélkül, billentyűzetről is irányítható, illetve támogatja a megszakadt letöltések folytatását.

0

Internetszolgáltatói díjadatbázis a neten

2004. február 3. 12:07

Új információs oldal kezdte meg működését: hazai internetszolgáltatókról, azok díjcsomagjairól, és a vállalkozásokkal kapcsolatos eseményekről tájékozódhatunk az iSITE nevű weboldalon. A 2003 decemberében indult oldal adatbázisa egyelőre meglehetősen hiányos, de a már elérhető adatok folyamatos karbantartása mellett újabb csomagok felvitelét ígérik a szerkesztők.

0

Négy processzorral rendelkezik az új Xbox?

2004. február 2. 17:29

Egyes hírek szerint a Microsoft következő generációs konzolja akár négy processzort is tartalmazhat, és az is megeshet, hogy elődjétől eltérően az adatok tárolásáról nem merevlemez, hanem flash memória gondoskodik majd.

0

Közel 500 MB méretű a Far Cry akciójáték demó verziója

2004. február 2. 10:13

A Prince of Persia demó után a francia Ubi Soft most a Far Cry című akciójáték 496 MB méretű, kipróbálható változatát tette letölthetővé . A teljes verzió PC-s megjelenését 2004 március végére tervezi a kiadó.

0

Február elején érkezik az első Opteron-alapú Sun szerver

2004. február 2. 10:04

A Sun Microsystems egy február 10-án tartandó rendezvény keretén belül mutatja be legújabb megoldásait, köztük az AMD Opteron processzorra, valamint a vállalat saját UltraSPARC IV lapkáira épülő szervereit. A hírek szerint a Sun először egy kétprocesszoros Opteron-alapú kiszolgálóról lebbenti fel a fátylat, később pedig négy- és nyolcprocesszoros rendszereket is bemutat. A két Opteron processzorra épülő Sun Fure v20z induló ára 3 ezer dollár alatt lesz.

0

Számhordozás: kinek igen, kinek nem

2004. február 2. 09:24

A számhordozhatóság emblematikus hívószava lett a távközlési liberalizációnak, ugyanakkor az elmúlt hónap tapasztalatai alapján elmondható: a hívószám megtartása mellett kezdeményezett szolgáltató-váltás egyelőre biztosan nem lesz a közeljövő slágere.