:

Szerző: Bizó Dániel

2004. március 17. 13:33

Kedvezőtlenül alakul a Linux körüli csata az SCO és a Microsoft számára

[Computerworld/InfoWorld/CNET News] Egy két héttel ezelőtt nyilvánosságra került email új megvilágításba helyezte az SCO Group Linux-ellenes hadjáratát. Az SCO-tól kiszivárgott email tanúsága szerint a Microsoft pénzügyi támogatása áll a Linux-ellenes perek mögött. Amennyiben a levél tartalma valós, úgy a Microsoft áll többek között a BayStar alap eddig 50 millió dollár értékű, az SCO-ban eszközölt befektetése mögött.

[Computerworld/InfoWorld/CNET News] Egy két héttel ezelőtt nyilvánosságra került email új megvilágításba helyezte az SCO Group Linux-ellenes hadjáratát. Az SCO-tól kiszivárgott email tanúsága szerint a Microsoft pénzügyi támogatása áll a Linux-ellenes perek mögött. Amennyiben a levél tartalma valós, úgy a Microsoft áll többek között a BayStar alap eddig 50 millió dollár értékű, az SCO-ban eszközölt befektetése mögött.

Az SCO Group ugyan közleményében elismerte a levél valódiságát, ám tagadta, hogy annak tartalma helytálló lenne. Később természetesen a Microsoft is reagált az eseményekre, mely szerint pénzügyileg sem közvetlen, sem közvetett kapcsolatban nem áll az SCO-val.

A BayStar szóvivője, Bob McGrath azonban nyilvánosan is elmondta, hogy a Microsoft közreműködött az alap és az SCO közötti kapcsolat létrejöttében. Állítása szerint a Microsoft javasolta a BayStar számára az SCO-t, mint befektetési lehetőséget. A SCO szóvivője azóta szintén elismerte, hogy egyes Microsoft vezetők mutatták be a feleket egymásnak. Állítása szerint azonban az informatikai óriás szerepe ezzel véget is ért.

A Microsoft szóvivője a történtekre reagálva csak annyit mondott, hogy továbbra is fenntartja, hogy a cég nem áll semmilyen pénzügyi kapcsolatban az SCO-val. Sokan azonban tudni vélik, hogy a BayStar mögött a Vulcan Capital befektetési társaság áll, melynek egyik tulajdonosa Paul Allen, a Microsoft társalapítója. Ezenkívül fontos megemlíteni, hogy a Microsoft 16,6 millió dollár értékben megvásárolta az SCO Unixszal kapcsolatos szellemi tulajdon használatának a jogait, mely utóbbi vállalat éves bevételének 21 százalékát képezte.

Az ellene benyújtott 5 milliárdos kártérítési kereset fényében üzenet-értékűnek lehet tekinteni az IBM azon tegnapi bejelentését, mely szerint az idei év végére mintegy 40 ezer alkalmazottja fog Linux operációs rendszerrel dolgozni. Jelenleg ez a szám 15 ezer. -A Nagy Kék világszerte 300 ezer embert foglalkoztat.

A Novell igazgatótanácsának alelnöke, Chris Stone az Open Source Business Conference rendezvényen tegnap ismét elmondta, hogy még midig a Novell birtokolja a Unix operációs rendszerrel kapcsolatos szellemi tulajdonjogokat, és a Linux nem tartalmaz Unix-kódot, így az SCO-nak nincs jogalapja a pereskedésre. Véleménye szerint a nyílt forráskódú, ingyenes szoftverek innovációra, a vevők elégedettségének elérésére és magasabb minőségű terméktámogatásra, kiegészítő szolgáltatások bevezetésére serkentik az iparág szereplőit. Ez nehezíti talán az életben maradást, de mindenképpen jó a verseny szempontjából és összességében hasznos a gazdaság és így a társadalom számára.

Darl McBride-hoz, az SCO elnök-vezérigazgatójához gunyoros megjegyzést intézett: "Sajnálom, Darl. Al Gore nem találta fel az internetet, és te sem találtad fel a Linuxot vagy a szellemi tulajdonnal kapcsolatos törvényt". A Novellt a Unixszal kapcsolatos kijelentéseiért ez év elején szintén beperelte az SCO.

Ezt megelőzően, hétfőn, Jim Gray, a Microsoft egyik vezető mérnöke a Software Development Conference & Expo West 2004 rendezvényen hangot adott azon nézeteinek, melyek szerint a szabad szoftverek veszélyeztetik a szoftveripart, ezenkívül nem segítik elő a szabadalmak létrehozását sem. Meglátása szerint a szabadalmakat azok dolgozzák ki, akik szoftvereiket eladják. Egy, a közönség soraiból érkező kérdésre felelve elmondta, hogy az amerikai szoftvergyártók szempontjából nem megfelelő üzleti modell a szolgáltatásokra való építés, mivel abban nem versenyképesek az olyan országokkal, mint például Kína.

A Microsoft évek óta keresi a módját, hogy valamilyen eszközzel megállítsa a szabadon hozzáférhető, nyílt forráskódú szoftverek lassú, de biztos elterjedését. A szoftvergyártó haszonrésére egyre nagyobb veszélyt jelentő szabad szoftverek ellen azonban nem lehet a vállalatok közötti versenyben alkalmazott eszközöket maradéktalanul bevetni, mivel azok fejlesztése mögött döntően egy önkéntesekből álló közösség áll.

Ingyenes szoftverrel nem lehet árversenyre kelni, és nincs értelme az arra épülő vállalkozásokat sem felvásárolni, vagy tönkretenni, még ha azt a trösztellenes szabályozás lehetővé is tenné. A szoftvergyártó vállalat több ízben is kísérletet tett már, hogy a közvélemény, az üzleti és politikai élet döntéshozói diszkriminálják a nyílt forráskódú szoftvereket, mivel azok a cég álláspontja szerint kapitalizmus-ellenesek, veszélyeztetik a szoftveripart és állások ezreit.

Szakértői vélemények szerint a Linux térnyerésére nincs kimutatható hatással az SCO megfélemlítő hadjárata. Ezenkívül többek szerint ostobaság lenne a Microsoft részéről ilyen eszközökhöz nyúlnia, bár tény, hogy a vállalat igen csak agresszív piaci politikát alkalmaz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.