Szerző: Bodnár Ádám

2004. március 8. 14:38

Nem lesz merevlemez az új Microsoft konzolban

A Microsoft következő generációs játékkonzolja számára flash memória-alapú adattárolási eszközt fejlesztő izraeli M-Systems megerősítette azokat a híreket, amelyek szerint a konzol alapkiépítésben nem tartalmaz merevlemezt.

A Microsoft következő generációs játékkonzolja számára flash memória-alapú adattárolási eszközt fejlesztő izraeli M-Systems megerősítette azokat a híreket, amelyek szerint a konzol alapkiépítésben nem tartalmaz merevlemezt.

Az M-Systems vezérigazgatója, Dev Moran az izraeli Globes lapnak adott interjújában elmondta, hogy a Microsoft a merevlemez elhagyása mellett döntött, a készülékben csak optikai meghajtó lesz megtalálható. A Microsoft képviselője Moran kijelentését spekulációnak minősítette és nem fűzött további kommentárt az esethez.

Az M-Systems még februárban jelentette be, hogy elnyerte a Microsoft megbízását és flash memória-alapú adattároló eszközt fejleszt a következő generációs Xbox konzolhoz. Az izraeli cég nem árult el részleteket a Microsoft részére leszállítandó alkatrészről, csupán annyit hozott nyilvánosságra, hogy a jelenleg is fejlesztés alatt álló termék kapacitása lényegesen nagyobb lesz, mint az Xboxhoz jelenleg kapható memóriakártya, amely 8 Mbyte-ot képes tárolni.

A Microsoft képviselői egyelőre semmilyen hivatalos információt nem tettek közzé az új Xbox hardverével kapcsolatban. A merevlemez elhagyása a költségek csökkentése miatt lehet logikus lépés a cég részéről: ez az Xbox egyik legdrágább alkatrésze, ráadásul szakértők szerint a konzolra írt játékok nem igazán használják ki a meghajtóban rejlő lehetőségeket. Egyelőre nem világos, hogy a jelenleg kapható Xbox játékok merevlemez hiányában hogyan futhatnak az új konzolon, noha természetesen az sem biztos, hogy az új rendszer kompatibilis lesz a régivel.

A játékfejlesztői közösség arra számít, hogy a tavaszi Game Developers Conference rendezvényen a Microsoft számos részletet hoz nyilvánosságra az Xbox utódától, sokan azonban úgy vélik, hogy a redmondiak elsősorban a Sony lépéseit figyelik és attól függően árulnak el információkat a következő generációs konzolról, hogy a konkurencia mit lép. Amennyiben a Sony semmi érdemi újdonsággal nem szolgál a PlayStation 2 utódáról, valószínűleg a Microsoft is szűkszavú marad a részletekkel kapcsolatban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról