:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. március 23. 09:57

Asztali Linux-rendszert dob piacra a Novell

Jack L. Messman
Jack Messman
A BrainShare fejlesztői konferencián a Novell bejelentette, hogy hamarosan egy komplett asztali operációs rendszert dob piacra vállalatok számára. A Novell megoldása természetesen a SuSE Linuxra és a Ximianra fog épülni, mindkét cég a Novell tulajdona.

"Olyan asztali Linux rendszert építünk, amely méltó alternatívája annak, amit jelenleg használnak" -- mondta Chris Stone, a vállalat igazgatótanácsának alelnöke utalva a Microsoft Windowsra. "Az elkövetkező 12 hónap során az asztali Linux rendszerek rendkívül gyorsan fognak terjedni." A Novell ugyanazzal a stratégiával szeretné legyőzni a Microsoftot, amelynek segítségével a Microsoft legyőzte a Novellt a hálózati operációs rendszerek piacán: a hangsúly az asztali és a szerver operációs rendszerek közötti zökkenőmentes együttműködésen lesz.

"A szerver és a kliens egymáshoz optimalizálása teremti meg az értéket" -- mondta Jack Messman, a Novell elnök-vezérigazgatója. "Egyszer már áldozatául estünk ennek." Az asztali operációs rendszer megjelentetése azonban nem jelenti azt, hogy a Novell ezentúl kevésbé koncentrálna a szerverekre. "Az asztali rendszereknél nagyobb lesz a volumen, a nyereséget azonban továbbra is a szerverek hozzák" -- mondta Messman.

A Novell bejelentése alkalmából a BrainShare konferencia vendége volt Linus Torvalds is. A finn programozó néhány szóban méltatta a Novell érdemeit a linuxos világban, azonban inkább csak általánosságban beszélt a szabad operációs rendszerről. Elmondása szerint a legégetőbb problémát a szoftverekkel kapcsolatos szabadalmak jelenik, ugyanis ezek megakadályozhatják az fejlesztőket abban, hogy kedvük szerint alakítsák a programokat.

A Novell asztali rendszerében a szabad szoftvereken kívül természetesen a vállalat saját fejlesztésű, saját tulajdonú alalmazásai, például menedzsment-eszközei is megtalálhatók lesznek. A Novell azonban rendkívül nagy figyelmet fordít arra, hogy ne zsákmányolja ki a nyílt forrású közösséget, ennek jegyében a vállalat GPL licenc alatt közzétette a YAST konfigurációs szoftvert, nemsokára pedig nyilvánosságra hozza saját iFolder fájlmegosztó alkalmazásának kódját is.

A Novell azonban nem csak a Microsoftot vette célba, hanem a Red Hatet is. "A célunk, hogy a világ első számú Linux-szállítói legyünk" -- mondta Stone. A vállalat vezetői szerint a vevők számára vonzó lesz a SuSE Linux, ugyanis a Novell olyan támogatást tud nyújtani hozzá, amely páratlan ebben az iparban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.