Szerző: Vörös Péter

2004. március 23. 08:41

Az Európai Unió rekordösszegű, 613 millió dolláros büntetést szabott ki a Microsoftra

Mario Monti
Mario Monti
A világ legnagyobb szoftvergyártóját 497 millió euróra, azaz 613 millió dollárra büntette meg az Európai Unió, mivel a tagországok támogatták az Európai Bizottságot a téren, hogy meg kell büntetni a vállalatot a Windows operációs rendszerek monopolhelyzetével való visszaélések miatt. Az EU történetében ez az eddig kiszabott legnagyobb büntetés versenyhelyzettel kapcsolatos jogsértés miatt.

A nemzeti versenyhatóságok képviselői hétfői találkozójukon támogatták a Bizottság javaslatát, miszerint rekordösszegű büntetést kell fizetnie a Microsoftnak. A bírságon túlmenően több jogorvoslatot is javasolt Mario Monti, az EU versenyügyi főbiztosa. A versenyhelyzettel kapcsolatos eddigi EU rekordbírság 500 millió dollár volt, amelyet a Hoffmann-La Roche gyógyszeripari cég fizetett 1999-ben egy vitaminkartelben történt részvétel miatt.

A Microsoft elleni bírságot a 20 Európai Biztos még felülvizsgálhatja szerdai ülésén. A bírság megállapításában általában döntő részt játszik a szabálysértés súlyossága, az adott vállalat forgalma és a vétség időtartama -- ez utóbbi a Microsoft esetében 5 év 5 hónap.

A brüsszeli testület fel fogja szólítsni a Microsoftot arra, hogy léptessen érvénybe konkrét jogorvoslatokat az EU-törvények vélt megsértésének korrigálása céljából. A hírek szerint a cég meg fogja fellebbezni a döntést, szerintük "a precedensteremtő bírság helytelen, mivel a Microsoft nem tudhatta, hogy megszegte az EU versenytörvényeit".

A vállalat aggódik amiatt, hogy a javasolt "jogorvoslatok" helyrehozhatatlan kárt okoznak a cég üzletvitelében. Monti azt akarja, hogy a Microsoft több információt osszon meg riválisaival a szerverpiacon és kínáljon Media Playert nélkülöző Windows-változatot a számítógépgyártóknak.

A redmondi óriás azzal érvel, hogy riválisai így hozzájuthatnak a cég szellemi termékeihez és hosszú évek kutatás-fejlesztéséből származó előnyök veszhetnek oda. A Microsoft szerint a Windows valószínűleg nem is működne hibátlanul a Media Player nélkül.

A Bizottság azután döntött a bírság és a jogorvoslatok mellett, hogy a múlt héten eredménytelenül zárultak a felek közötti tárgyalások. Mario Monti személyesen Steve Ballmerrel, a Microsoft elnök-vezérigazgatójával tárgyalt, azonban a felek nem tudtak egyezsége jutni. Monti a múlt héten közölte, hogy egyes problémák megoldásában jelentős előrehaladást sikerült elérni, azonban a Microsoft jövőbeli üzleti magatartásával kapcsolatban a felek nem tudtak megegyezni.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.