:

Szerző: Ady Krisztián

2004. március 2. 15:35

Symbian-alapú, Series 60 platformot futtató okostelefont dob piacra a Panasonic

[infoSync] Egyre több telefonban találkozhatunk a Nokia telefonokon megszokott kezelőfelülettel és a Nokia által fejlesztett Series 60 platformmal: a Siemens után most újabb mobiltelefon-gyártó, a Panasonic mutatta be Symbian-alapú, Series 60-as készülékét. A hamarosan piacra kerülő Siemens SX1 és az elméletileg közeljövőben elkészülő Sendo X után a Panasonic X700 lesz a harmadik olyan telefon, mely a Nokia platformját futtatja. A Panasonic új okostelefonja várhatóan 2004 második felében jelenik meg a piacon.

A Panasonic X700 hasonló funkcionalitást nyújt majd kihajtható, kagylóhéj dizájnban, mint a Nokia jelenlegi zászlóshajója, a szappantartóra emlékeztető formájú, Nokia 6600-as készülék. A Panasonic X700 a mai követelményeknek megfelelően természetesen rendelkezik beépített, VGA-felbontású kamerával, képes a polifónikus csengőhangok, az MMS- és e-mail üzenetek kezelésére, sőt, háromsávos, így a tengerentúli GSM-hálózatokon is használható. A GPRS csomagkapcsolt adatátvitel mellett Bluetooth vezeték nélküli csatlakozásra is képes.

A telefon természetesen J2ME motorja segítségével Java alkalmazások futtatására is képes, WAP 2.0-ás böngészője pedig egyszerűbb HTML oldalakat is megjeleníthet. A Bluetooth kapcsolat mellett infravörös és USB-csatlakozáson keresztül is szinkronizálható a telefon PC-vel vagy más mobil eszközzel.

A Panasonic telefonjában debütálhat elsőként -- okostelefonban -- a miniSD memóriakártya, valamint a Samsung SGH-D700 bizonytalan megjelenése miatt ez lehet az első kihajtható stílusú Series 60-as okostelefon. A készülék billentyűi az első képek szerint nagyobb ujjakat is maradéktalanul kiszolgálhatnak és a fő kijelző 16 bites felbontására, valamint a másodlagos kijelző hatalmas méretre sem lehet panasz.

Az X700 természetesen tartalmazza a Series 60 alapvető alkalmazásait, melyekkel már a Nokia 6600-ban is megismerkedhettünk. Az első tesztek szerint a Panasonicnak még javítania kell a fényképező alkalmazáson, de a prototípus még igen korai szoftververziót tartalmazhatott és a hátralévő hónapok alatt várhatóan még jelentősen továbbfejlesztik a készülék programjait.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.