Szerző: Ady Krisztián

2004. március 18. 09:37

Bemutató: Walking Cinema hordozható DVD-lejátszó

A DVD-lejátszók körülbelül fél évtizede állnak a karácsonyi bevásárlólisták élén, lassan minden nappali vagy hálószoba tartozéka lesz egy-egy készülék. Természetesen ez a termék sem kerülhette el a "miniatürizálás" és a hordozhatóvá válás rögös útját, a gyártók immáron sokadik generációs hordozható DVD-lejátszóikat dobják piacra.

A DVD-lejátszók talán már fél évtizede állnak a karácsonyi bevásárlólisták élén, lassan minden nappali vagy hálószoba tartozéka lesz egy-egy komolyabb vagy alacsonyabb árfekvésű készülék. Természetesen ez a szórakoztatóelektronikai termék sem kerülhette el a "miniatürizálás" és a hordozhatóvá válás rögös útját, a gyártók immáron sokadik generációs hordozható DVD-lejátszóikat dobják piacra.

Az egyik legismertebb gyártó, a Panasonic nem kevesebb mint 4 különböző hordozható DVD-lejátszót kínál weboldalán keresztül, s bizony a kínálatban már nem szerepel egy-két kifutott, első generációs termék. A kezdetben borsos árú lejátszók ára folyamatosan csökkent, az egyik legdrágább komponens, a beépített LCD-kijelző ára drasztikusan esett, ezért már nem csak a neves vállalatok, hanem a névtelen, OEM- és ODM-piacon szereplő kínai és tajvani cégek is megpróbálkoznak e piac meghódításával.

Tesztünk szereplője is a távol-keleten készül, a NEXT BASE és/vagy Walking Cinema fantázianévvel ellátott hordozható DVD-lejátszót közvetlenül az értékesítőtől és importőrtől, a Formax Export-Import Ltd.-től kaptuk tesztelésre. A készülék formabontó kialakítása rögtön felkeltette az érdeklődésünket.

Aki esetleg már találkozott hordozható DVD-lejátszóval, biztosan emlékszik, hogy az ilyen készülékek kivétel nélkül notebookszerűen széthajtható kivitelűek, esetenként Tablet-PC-hez hasonlóan visszahajtható LCD-kijelzővel rendelkeznek, bár ez utóbbi megoldás még csak napjainkban jelent meg a Panasonic hordozható lejátszóinál. Ezek a készülékek kifejezetten asztalra vagy ölbe helyezve használhatóak, s méretüket ez a kialakítás szükségszerűen tovább növeli. A NEXT BASE megtervezése során szakítottak ezzel a "hagyománnyal" és egyszerűen az LCD-panel mögé helyezték a láthatóan notebookokban használatos DVD-olvasó egységet. A készülék méretének további csökkentését láthatóan a DVD-lemez mérete akadályozza.

Ez a kialakítás jelentősen csökkenti a készülék méretét és így jelentősen bővíti a felhasználási lehetőségeket. A lejátszó tényleg mobillá változik: használható autóban, buszon vagy vonaton egy hosszú utazás során unaloműzésre, de tényleg elfér az asztal sarkán is. A mindössze 26 mm vékony -- ez megfelel egy mai kagylóformájú, széthajtható telefon vastagságának --, 202 x 154 mm-es hordozható lejátszó súlya a külön csatlakoztatható akkumulátor nélkül mindössze 650 gramm.

A lejátszó 7"-os, körülbelül 18 cm-es képátlójú TFT LCD-kijelzővel rendelkezik, mely 154 x 87 mm méretű, 16:9-es képarányú, utánvilágítási ideje pedig a forgalmazó adatai szerint 30 ms. Ez a reakcióidő már megfelel a videolejátszás követelményeinek, s ez tesztünk során igazolást is nyert. Az LCD-kijelző felbontása nem túl magas, de a mobil DVD-zéshez megfelel: a 7"-os kijelző 480 x 234 pixelben képes megmutatni a lemezek tartalmát.

A külön csatlakoztatható, készülék aljára csavarozható 4000 mAh-ás Li-Ion akkumulátor viszont jelentősen növeli a készülék súlyát. Ezzel az akkumulátorral a készülék a gyári specifikáció szerint 2,5 órán át üzemképes, így egy hosszabb filmet is végignézhetünk teljes töltést követően. A Gyűrűk Ura első vagy második részéhez viszont már ne kezdjünk hozzá, hacsak nem a rajzfilmről van szó.

A készülékhez rengeteg kiegészítőt kapunk a gyári csomagban, s ez a gondosság valóban dícséretet érdemel. Nem csak töltőként is működő hálózati adaptert, akkumulátor, távirányítót és AV-kábeleket találtunk a dobozban, hanem szivargyújtó-csatlakozót, az LCD-kijelző védelme érdekében merevítéssel ellátott hordtáskát, külön tartozék-hordtáskát, fülhallgatót és autós rögzítőtáskát is mellékeltek. Utóbbi segítségével a lejátszó könnyen rögzíthető például az autó első ülésének fejtámlájára is.

A DVD, SVCD, Video-CD, Audio-CD lemezekkel, MP3 és JPEG formátumokkal megbirkózó készüléken nincs túl sok csatlakozási lehetőség: a sztereó, 2 x 1 W-os hangszórókat leválthatjuk a 3,5 mm-es fülhallgatókimenetre dugott fülhallgatóval. A képet kompozit jelként vezethetjük ki esetleg televízióra -- svideo vagy RGB-kimenet nincs, de minek is kellene --, a digitális hangot pedig optikai kimeneten keresztül küldhetjük házimozierősítőbe vagy dekóderbe. A kimeneti lehetőségek ezzel be is zárultak.

[oldal:Tapasztalatok]

A rövid ismertető után következzenek a személyes tapasztalatok. A DVD-, SVCD- és Video-CD lemezekkel kompatibilis hordozható lejátszón Audio-CD-t is hallgathatunk, CD-re írt MP3-állományokat is megszólaltathatunk vele, sőt, JPEG képeket is nézegethetünk rajta. A készülék NTSC és PAL rendszert is támogat, első bekapcsolást követően ezt érdemes beállítani a rendkívül egyszerű felületen. Fontos dolog, hogy számos beállítást csak a távirányító segítségével érhetünk el, a készülék kezelőszervei csak a lejátszást és a lemezkezelést (-kidobást) vezérlik.

Hasonlóképpen a távirányító segítségére lesz szükségünk, ha hangot és feliratot szeretnénk váltani, ugyanis ez sem érhető el közvetlenül a készülék nyomógombjaival. A nagyításhoz, pan-scan funkcióhoz, a DVD-menüben történő navigációhoz is feltétlenül kell a pár mm vastag távirányító, így mondhatjuk, hogy a sokat említett kiegészítő szerves részét képezi a szettnek, semmiképpen se felejtsük otthon a csomagolás során.

A hordozható lejátszó meghajtója hangosnak is mondható, ugyanakkor mégsem. Ne felejtsük el, hogy ez a lejátszó sokkal közelebb van hozzánk a lejátszás során, mint asztali megfelelője, így nyugodt szívvel állíthatom, hogy a lejátszó meghajtója halkabb számos asztali készülékbe szerelt meghajtónál. Az írott lemezeket sajnos hangosabban olvassa mint a gyári nyomottakat, ez a hallhatóan nagyobb fordulatszámnak köszönhető, de saját értékelésem szerint még ez is alatta marad a zavaró hangerőnek. Akit esetleg zavarna a minimális zaj -- melyet általában elnyom a környezeti zaj, például az országúton suhanó autó hangja --, használjon fülest: ez egyébként is ajánlott a beépített hangszórók igen gyenge teljesítménye és hangereje miatt.

A hordozható lejátszó dekódere sajnos csak a Dolby Digital hangot képes lekeverni az audiokimenetre, a DTS hangot csak a digitális kimeneten keresztül élvezhetjük, vélhetően ez az egyetlen ok, amiért digitális kimenet került a készülékre. Bár a lejátszón találhatunk kompozit videokimenetet, melyen keresztül TV-re tehetjük a képet, a NEXT BASE nem váltja le asztali lejátszónkat.

A TV-n megjelenített kép meglepően jó minőségű, de a készüléket elsősorban a beépített LCD-monitor kiszolgálására tervezték: az LCD-n megjelenített kép élességét állítva és a kontúr-kiemeléssel szórakozva a TV-kimeneten is megjelenik a változtatás, igen érdekes látványt eredményezve. Alkalomszerűen használhatjuk a készüléket asztali DVD-lejátszóként, de számítsunk rá, hogy jelentősen jobb képminőséget érhetünk el egy normál asztali DVD-lejátszóval.

A mellékelt távirányítóról már esett szó: a hordozható eszközökhoz mellékelt, alig pár mm vékony infravörös távirányítóval már találkozhattunk más készülékeknél is. Bár a kattogó gombok kezelése meglehetősen szokatlan, a távbizgentyű teljesen betölti funkcióját és több méteres távolságból is megbízhatóan irányítja készülékünket.

A videolejátszás során a szokásos funkciókat érhetjük el, gyorsan tekerhetünk előre és hátra, akár 16x-os sebességgel, belezoomolhatunk a megjelenített képbe teljes 16:9-es képformátumhoz, vagy 4x-es nagyítással is megjeleníthetjük a kép valamely részletét.

A 480 x 234 pixeles LCD-kijelzőn a felirat meglepően jól, mondhatni tökéletesen olvasható, a mobil DVD-lejátszáshoz szükséges követelményeket a készülék panelje maradéktalanul teljesíti. A fényerő és kontraszt tág határok között állítható, s meglepő, de akár nappali fényviszonyok között (nem direkt napfényben!) is jól látható marad a készülék kijelzője.

A DVD-lejátszás során egyszer sem tapasztaltunk rendellenes működést és az újraírható lemezre (DVD-RW) írt próbafilmet is kifogástalanul lejátszotta a készülék. Ha jó képminőséget szeretnénk érdemes játszani a képélességet és kontúr-kiemelést vezérlő beállításokkal, emellett főként az NTSC/PAL rendszert érdemes ellenőrizni, bár a lejátszó természetesen képes automatikusan érzékelni a lemez típusát. Apropó lemezek: a készülék régiófüggetlen, ezért az 1-es régiójú, amerikai, NTSC lemezeket is szó nélkül lejátszotta. Az akkumulátor élettartama megfelelt a gyári specifikációnak, egy töltéssel több mint 2 órán át üzemelt a készülék.

Hogy mire lehet használni ezt a hordozható DVD-lejátszót? Természetesen elsődlegesen mobil DVD-zésre, utazás közbeni unaloműzésre, de akár üzleti céljainkat is szolgálhatja. A készülék segítségével különösebb felszerelés cipelése nélkül mutathatunk be videoprezentációt, DVD- vagy CD-lemezre írt videoállományokat üzleti partnereinknek. Sajnos külső videoforrás nem csatlakoztatható hozzá, így egyéb célokra nem használhatjuk fel a 7"-os kijelzőt, pedig ez tovább bővíthetné a felhasználási területeket.

A NEXT BASE hordozható DVD-lejátszó ára sajnos tükrözi újszerűségét és képességeit, 119 ezer forintos nettó ára nem mondható éppen felhasználóbarátnak. A készülékhez a mellékelt rögzítő-táska helyett speciális felfogató eszközöket is vásárolhatunk, melyeket elsősorban autós használatra fejlesztettek ki.

A NEXT BASE hordozható DVD-lejátszót a Formax Export-Import Ltd.-től kaptuk tesztelésre, ezúton köszönjük a lehetőséget.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról