Szerző: Bodnár Ádám

2004. március 30. 10:21

Azonos alapokon az Intel asztali és mobil processzorai

[CNET] A pletykák szerint 2007-től ismét azonos mikroarchitektúrára épülnek az Intel asztali gépekbe és notebookokba szánt processzorai. A chipeket a vállalat izraeli tervezőcsapata fejleszti majd.

[CNET] A pletykák szerint 2007-től ismét azonos mikroarchitektúrára épülnek az Intel asztali gépekbe és notebookokba szánt processzorai. A chipeket a vállalat izraeli tervezőcsapata fejleszti majd.

A céghez közeli források szerint 2007-ben debütál a Merom kódnévre keresztelt processzormag, amely egyszerre szolgál az asztali és mobil processzorok alapjául. A lépés eredményeként az asztali gépek is takarékosabban bánhatnak az energiával. Az utóbbi időben az Intel vezetői számos fórumon hangoztatták, hogy az egyre magasabb fogyasztás hamarosan komoly korlátozó tényező lehet a processzorok teljesítményének növelésénél. A jelenlegi csúcskategóriás chipek fogyasztása és hőtermelése ebben a tekintetben már-már a határokat feszegeti.

Amint az ismert, az Intel asztali és mobil processzorai éveken keresztül azonos mikroarchitektúrára épültek, azonban a mobil változatokat a notebookok esetében különösen fontos fogyasztás és hőtermelés minimalizálása miatt energiatakarékos funkciókkal látták el. Ez a helyzet 2003-ban változott meg, ekkor jelent meg ugyanis a ?Pentium M, amelyet kezdettől fogva mobil felhasználásra terveztek, ez a lapka mikroarchitektúráját tekintve még távolról sem hasonlít a Pentium 4-re. A Pentium M változatok lényegesen alacsonyabb órajelen működnek, mint a Pentium 4 chipek, az eltérő felépítés miatt azonban számítási teljesítményük összevethető.


A Pentium M (Banias) magja

A Merom a hírek szerint a Pentium M leszármazottja lesz. Természetesen egyelőre nem tudni, hogy a 2007-ben megjelenő lapka milyen szolgáltatásokat vonultat fel, az azonban valószínűsíthető, hogy az asztali és mobil változatok némileg eltérnek egymástól. Találgatások szerint az asztali változat nagyobb gyorsítótárat kap és nem nélkülözni fog egyes energiatakarékos funkciókat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról