:

Szerző: Ady Krisztián

2004. március 22. 17:05

Bemutató: MP3-lejátszó és adattároló karórák

Az MP3-lejátszók miniatürizálása újabb szintre lépett: a kulcstartóról immáron a karunkra, óránk alá vándorol az MP3 és Windows Media Audio állományok megszólaltatására alkalmas, diktafon funkciót is nyújtó audiolejátszónk, valamint adattárolónk. Már a hazai piacon is megvásárolhatók az MP3-lejátszót tartalmazó karórák.

A közel kulcstartó nagyságú MP3-lejátszókat bemutató tesztünket most egy újabb típussal folytatnánk, mely az egyre több tagból álló MP3-óra kínálatot színesíti. Az MP3-lejátszók komponenseinek méretcsökkenése már lehetővé teszi a gyártók számára, hogy akár órányi méretűre zsugorítsák, s akár 256 MB memóriával is ellássák ezeket az apró audiolejátszókat. A neves gyártók -- Casio, Timex -- modelljei mellett már valamivel alacsonyabb árfekvésű, távol-keleti gyárakból származó MP3-órákat is találhatunk a boltok polcain, s természetesen olyan modell is létezik már, mely csak adatokat tárolhat.

A Man Power Flash Drive és Man Power MP3 Watch órákból többféle kivitelűt forgalmaz a mintadarabokat biztosító Golden Tree International, létezik csak műanyag, olcsóbb, valamint több memóriát tartalmazó, fém változat is. Az általunk tesztelt órák 128 MB kapacitásúak voltak. A gyártó specifikációja szerint a Citizen óramű mellett Toshiba flash memória biztosítja az adatok tárolását.

Az általunk tesztelt órákban található 128 MB-nyi memória jelentősen megnövelte az óra magasságát. A csak adattárolásra alkalmas óra körülbelül kétszer vastagabb egy normál karóránál, míg az MP3-lejátszásra alkalmas változat mérete még ezen is túltesz. A 128 MB-nyi memória körülbelül két órányi CD-minőségű MP3 dal tárolására és lejátszására elegendő.

Az MP3-lejátszó funkciót nyújtó óra diktafonként is használható, beépített mikrofonnal rendelkezik. A készülék 8 kHz-es, 4 bites IMA ADPCM monó felvételt készít, melyből akár 9 órányi is elfér a 128 MB-nyi memóriában. Feltéve, hogy az akkumulátor kibírja eddig. Az órában 280 mAh-ás akkumulátor található, mely első pillantásra nem kecsegtet túl hosszú üzemidővel.

Az apró lejátszó azonban kifejezetten takarékosan bánik a szűkös akkumulátor-kapacitással: a megfelelő hangerő és nagy méretű memória ellenére tesztjeink igazolták a gyártó által állított, körülbelül 8 órás üzemidőt. Valóban képes ennyi ideig működni folyamatosan egyetlen teljes töltéssel a készülék. Az MP3-lejátszó óra fő funkciója azonban kétségtelenül a szórakoztatás és nem az időmérés. Az idő és dátum kijelzését -- másra nem is képes -- csak egyféleképpen csalhatjuk elő, ha a bekapcsolt MP3-lejátszót hagyjuk "energiatakarékos" üzembe kapcsolni, ennek idejét saját magunk állíthatjuk be. Az MP3 funkció kikapcsolása esetén azonban nem érhető el az óra sem.

A Man Power MP3 Watch órán csupán egyetlen csatlakozó található. Ez a 2,5 mm-es jack csatlakozó látja el zenével füleinket, ezen keresztül csatlakozhatunk az USB-re is és ezen keresztül tölthetjük fel -- igen rövid idő, csupán egy óra alatt -- a készülék akkumulátorát. Az akkumulátor USB-kapcsolat esetén is automatikusan töltődik. A fülhallgató csatlakoztatásához egy 2,5 - 3,5 mm-es jack-adaptert mellékel a forgalmazó a készülékhez.

A csomagban az óra mellett egy hálózati adaptert, egy USB-kábelt, egy sztereó fülhallgatót, egy jack-adaptert, egy 8 cm-es, meghajtóprogramokat tartalmazó CD-lemezt és egy magyar nyelvű használati útmutatót találhatunk. A meghajtóprogramokra csak Windows 98/ME vagy Windows 2000 operációs rendszerek alatt lesz szükségünk, a Windows XP természetesen azonnal kezeli az USB-re dugott órát, s meghajtóink között rögtön megjelenik egy cserélhető lemez.

Az órát nem csak MP3-mal, hanem Windows Media Audio állományokkal és ADPCM WAV fájlokkal is feltölthetjük. MP3 formátum esetén maximum 256 kbit/s-os bitráta támogatott. A készülék megkeresi és lejátssza a különböző könyvtárakban található audioállományokat is. Az MP3 állományok lejátszása során megjelenik a kijelzőn az előadó neve, a szám címe és egyéb adatai is. A készülék támogatja az ismétlés funkciót és képes véletlenszerűen kiválasztani a lejátszandó állományokat, mint minden ma kapható MP3-lejátszó.

Az MP3 Watch egyik különleges szolgáltatása az .lrc állományok támogatása, mely karaoke funkciót biztosít a hasonló nevű MP3 dalok lejátszása közben. Az .lrc állományok a feliratállományokhoz hasonlóan tartalmazzák az adott dalrészlet elhangzásának időpontját, valamint az aktuális szövegét. Az óra kijelzőjén ebben az esetben nem a lejátszott állomány fenti adatai, hanem a dalszöveg jelenik meg.

[oldal:Adattárolásra is...]

A kicsit nagydarab és műanyag kivitelű MP3 Watch mellett egy bőr szíjjal ellátott, férfi és női karra egyaránt illő adattároló órát is kipróbálhattunk. Ez az óra mutatós kivitelű, s semmi sem árulkodik arról, hogy 128 MB-nyi memóriát tartalmaz -- a védődugóval ellátott csatlakozón, az árulkodó feliraton és a szokásosnál nagyobb vastagságon kívül.

A Power Disk, USB Flash Disk feliratú óra Citizen óraművel rendelkezik, melyet a beépített elem hajt meg. Az elem élettartama várhatóan több év, mivel a beépített flash-memóriát csak az adatátvitel közben kell ellátni energiával, s erre az USB csatlakozó tökéletesen megfelel. A készülék dobozában egy önmagától összetekeredő, kis helyen elférő vékony USB-kábel, valamint meghajtóprogramokat tartalmazó 8 cm-es CD-lemez is lakozik, utóbbira Windows XP esetén ismételten nincs szükség.

Az adatátviteli sebességet az AIDA32 alkalmazás Disk Benchmark modulja segítségével mindkét készülék esetén lemértük. Az MP3 Watch óra olvasáskor 0,89 Mbyte/s-os, íráskor 0,81 MByte/s-os átlagos adatátviteli sebességet mutatott. A Flash Drive óra memóriamodulja hajszálra pontosan ugyanezeket az értékeket hozta, mely hasonló komponenseket sejtet a háttérben. A tesztet egy MSI KT4 Ultra alaplap USB2.0 vezérlője segítségével végeztük.

Az MP3 Watch és Flash Drive órák 16-256 MByte kapacitású memóriával, különböző kivitelben kaphatóak 15 és 80 ezer forint közötti áron. A tesztünkben bemutatott két darab a középmezőnyt képviselte mind kivitelben, mind kapacitásban, de ezek mellett számos más, jóval divatosabb és esetenként diszkrétebb darab is elérhető. Az MP3-lejátszót tartalmazó óra kivitelével nem lenne semmi baj, ha nem váltogatná minden gombnyomásra az LCD-világítás színét, meglehetősen játékóra kinézetét keltve.

Apró tervezési problémának tűnik az MP3-óra biztonsági csatjának műanyag szíjhoz rögzítése, ugyanis csak a szíj rövidebbre szabásával lehet szűkebbre állítani, mely nyilván visszafordíthatatlan "károkat" okoz. Ettől eltekintve azonban a készülék kialakításából adódó előnyőkhöz nem fér kétség. Az alig 50 grammos MP3-óra kiválóan használható például sportolás közben, bár nem minden sport jöhet szóba, a készülék ütésállóságáról ugyanis nem szól a fáma.

A készülék hangminősége jónak mondható, a stabilitáson viszont illene még javítani. Néhány teljesen véletlenszerű fagyást sajnos tapasztaltunk, s ebből csak az USB-re csatlakoztatás hozta ki a lejátszót. A lefagyott készülék akkumulátorát nem tudjuk kivenni, a gombokra pedig nem reagált a készülék.

A Flash Disk óra is hasonlóan jól használható, immáron a kulcstartónkról a karunkon található óra alá vándorolhat a sok-sok floppynyi információ tárolására képes memóriamodul, melyet bárhol segítségül hívhatunk, bármilyen adat tárolásáról vagy hordozásáról legyen szó. Könnyedén vihetünk magunkkal képeket, dokumentumokat, de akár segédprogramokat, adminisztrációs és rendszerinformációs segédprogramokat is például egy gép szervizeléséhez.

A beépített memóriával rendelkező órákat a hazai forgalmazó Golden Tree International biztosította, ezúton mondunk köszönetet érte.

Szólj hozzá a fórumban!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.