dev archívum - 2004 június

2004
június

0

Szoftveresen is átalakíthatók X800 XT-vé egyes ATI X800 Pro videokártyák

2004. június 30. 11:51

A Rage3D és a HEXUS.net fórumában olvasható információk szerint egyes gyártók X800 Pro VIVO, analóg bemenetet is tartalmazó videokártyái hardveres változtatások nélkül, csupán a BIOS frissítésével átalakíthatók magasabb órajelű és plusz négy pixel futószalagot -- 12 helyett 16-ot -- használó X800 XT VIVO videokártyákká.

0

A Sun nyílt forrásúvá tette a Java egyes részeit

2004. június 29. 14:32

[CNET] A Sun az egyre növekvő nyomásnak engedve nyílt forrásúvá tette a Java néhány modulját, köztük a még kísérleti stádiumban lévő felhasználói felületet, a Project Looking Glasst is.

0

BIOS-frissítések gyűjteménye

2004. június 29. 12:13

Összegyűjtötte és egyetlen listába rendezte számos alaplap BIOS-frissítését a cseh PCtuning weboldal. A linken Abit, AOpen, ASRock, Asus, Biostar, DFI, ECS, EPoX, Gigabyte, Intel, Jetway, MSI , Soltek és Tyan alaplapokhoz találhatunk frissített BIOS-okat.

0

Két videokártya összekapcsolása: feltámad az SLI

2004. június 29. 11:36

Az NVIDIA felélesztette hamvaiból a Voodoo2 esetében megjelent SLI megoldást, noha az új technológia teljesen más alapokon nyugszik és az SLI rövidítés is mást takar, mint az aranykorban. Az SLI segítségével két videokártya kapcsolható össze, az új megoldással pedig 80-90 százalékos gyorsulás érhető el. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan.

0

Közeledik a valóban olcsó telefonálás korszaka

2004. június 28. 14:43

[Nikkei Business Publications] A Net-2Com és a Fujitsu közös erőfeszítéseik eredményeként egy VoIP-képes mobiltelefont mutatott be, mely a vételi viszonyoktól függően automatikusan váltogathat a Wi-Fi -- vezeték nélküli helyi hálózat, más néven WLAN -- és nyilvános mobilhálózatok között. A készülék a 802.11b szabványt támogatja, melynek elméleti maximuma másodpercenként 11 Mbit, valamint tartalmaz egy CompactFlash (CF) bővítőhelyet is. Az internetalapú hangátvitel -- Voice over Internet Protokoll, azaz VoIP -- segítségével a telekommunikációs költségek töredékükre csökkenthetők.

0

Ingyen Opteron munkaállomás a Suntól

2004. június 25. 15:40

[IDG NEWS SERVICE/HWSW] A Sun Microsystems hamarosan megjelenő, AMD Opteron processzorra épülő munkaállomását ingyen fogja kínálni egy promóciós program keretein belül. A w1100z jelölésű számítógéphez -- mely a Sun első opteronos munkaállomása -- a Metropolis kódnéven ismert programban való részvétellel lehet térítésmentesen hozzáférni, melynek célja a szoftverfejlesztők körében a Java Studio Enterprise szoftver népszerűsítése.

0

Egészségügyi irányítási rendszer a mátészalkai kórházban

2004. június 25. 14:41

A Synergon Informatika Rt. a Mátészalkai Önkormányzattal kötött szerződés keretében végezte el a mátészalkai Területi Kórház információtechnológiai fejlesztését. Ennek keretében egészségügyi folyamatszervezési (BPR) tanácsadást, Oracle konzultációt és az integrált kórházi rendszer megvalósításának támogatását végezte az 513 ágyas területi kórházban.

0

A Symantec bejelentette Enterprise Firewall tűzfal-alkalmazása 8.0-ás verzióját

2004. június 25. 13:11

A Symantec Corporaiton bejelentette a Windows és Solaris környezetre fejlesztett Symantec Enterprise Firewall 8.0-ás verzióját. A Symantec Enterprise Firewall 8.0 megelőző jellegű, vállalati kategóriájú, hálózati és alkalmazásszintű védelmet nyújt a különféle veszélyforrások, többek között napjaink Blaster-, Slammer- és Sobig-szerű veszélyei ellen.

0

Tucatnyi javítható és javíthatatlan hiba az Intel 90 nanométeres technológiával gyártott Pentium 4 processzoraiban

2004. június 25. 12:49

Az Intel weboldalán megjelent dokumentum szerint nem kevesebb mint 31 olyan hiba van a vállalat Prescott -- 90 nanométeres gyártástechnológiával készült -- Pentium 4 processzoraiban, melyeket napjainkig nem javítottak ki. Amint arról hírt adtunk, a rivális AMD Opteron és Athlon 64 processzorai egy bizonyos hibájához tegnap adott ki szoftveres frissítést.

0

Sharp GX15 a Vodafone árlistáján

2004. június 24. 12:13

A Vodafone Magyarország árlistáján is feltűnt -- méghozzá tudásához képest igen kedvező áron -- a Sharp legújabb, ezúttal nem összehajtható, hanem hagyományos formába öntött Vodafone live!-os menürendszerű telefonja, a GX15.

0

Kritikus biztonsági hiba az Unreal játék motorjában

2004. június 23. 15:14

Egy biztonsági cég tegnap arra figyelmeztetett, hogy az Unreal játék motorjában kritikus sebezhetőség található, amelyet kihasználva a támadók átvehetik az irányítást a számítógép felett. Az Unreal motoron alapuló játékok fejlesztői már kiadták a szükséges javításokat, amelynek telepítése minden érintett számára erősen ajánlott.

0

Európában is sikeresen startolt az Apple iTunes online zenebolt

2004. június 23. 11:11

Minden képzeletet felülmúló sikerről számolhatott be az Apple az európai iTunes indulását követően: 1 hét alatt nem kevesebb mint 800 ezer dalt töltöttek le a vállalat online zeneboltjából az európai felhasználók. A dalok nagy részét, 450 ezer zeneszámot az Egyesült Királyságban, további 350 ezer dalt pedig Németországban és Franciaországban vásárolták meg.

0

Linuxos mobil munkaállomás tervezésautomatizálási feladatokhoz

2004. június 22. 11:00

Az IBM és az Intel bejelentették, hogy együttműködnek egy új, Linux-alapú mobil munkaállomás kifejlesztésében. Az új termék nagymértékben hozzájárul majd a számítástechnika napjaink egyik legnagyobb kihívását jelentő területén, az elektronikus tervezés-automatizálásban dolgozó tervezőmérnökök termelékenységének javításához. Az új platform az Intel Centrino mobiltechnológia, az IBM ThinkPad noteszgépek és a Cadence Design Systems szoftver kombinációjából jött létre.

0

Magyar kiállító a Microsoft Tech.Ed Europe 2004 konferencián

2004. június 21. 17:34

Magyar kiállítója is van a június 29-től július 2-ig tartó Microsoft Tech.Ed Europe 2004 konferenciának. A hazánkat egyedül képviselő Sense/Net Kft. immáron másodszor van jelen a konferenciát kísérő kiállításon. A Sense/Net vállalati portálok építésére alkalmas keretrendszerét a Sense/Net Portal Engine 5.5-öt mutatja be idén Amsterdamban.

0

Két új mobiltelefont mutatott be a Siemens

2004. június 21. 14:54

[infoSync] Két újabb mobiltelefont dob piacra a Siemens: az SL65 a szétcsúsztatható SL55 továbbfejlesztett változata, míg az összehajtható CFX65 beépített vakujával sötétben is fényképezhetünk. Beépített fényképezőgéppel természetesen az SL65 is rendelkezik.

0

Újabb válság előtt az IT-ipar?

2004. június 21. 13:41

[Reuters/HWSW] Fumiaki Sato, a Deutsche Securities egyik vezető elemzője egy múlt hét csütörtöki interjú során elmondta, hogy szerinte a félvezető- és LCD-ipar jelentős visszaeséshez közeledik, mely magával ránthatja az olyan technológiai tőzsdéket, mint az amerikai Nasdaq, vagy a japán Nikkei. Sato véleményének súlyát az képezi, hogy az előző, az IT-buborék kidurranását követő félvezetőipari válságot is megjósolta. A befektetőknek az iparági vállalatok részvényeinek eladását javasolja, de legalábbis a portfólióban való súlyuk nagymértékű csökkentését. A technológiai papírokkal teletömött tőzsdék indexei akár 20-30 százalékot is zuhanhatnak.

0

Final Fantasy: Crystal Chronicles játékteszt

2004. június 18. 14:56

Nemrég bemutattuk napjaink egyik legnépszerűbb játéksorozatának, a Final Fantasy-nak a történetét a kezdeti bitektől egészen a több millió példányban kiadott epizódokig. Mostani cikkünkben már a legújabb részt, a Crystal Chronicles-t vesézzük ki, amely az eddigi egyetlen, Nintendo Gamecube konzolra jelent epizód.

0

Megjelent a SpeedFan segédprogram javított verziója

2004. június 18. 12:56

Megjelent és a fejlesztő weboldaláról letölthető a freeware SpeedFan alkalmazás 4.13-as, javított verziója. Az új változat főként az NVIDIA videokártyák monitorozásával kapcsolatosan tartalmaz javítást. Az alkalmazás segítségével figyelhetjük, lekérdezhetjük -- és bizonyos esetekben szabályozhatjuk -- gépünk ventilátorainak állapotát, ellenőrizhetjük a processzor és a merevlemezek hőmérsékletét is.

0

Két új mobiltelefont dobott piacra az LG

2004. június 18. 10:10

[infoSync] Az LG Electronics bejelentette, hogy az amerikai Cingural Wireless mától megkezdte két új színes kijelzővel szerelt GSM mobiltelefonja értékesítését. A háromsávos, kamerával felszerelt L1200 mellett egy újabb belépő árszintű, de szolgáltatásokkal bőven felszerelt, C1300-as jelzésű színes mobiltelefont is piacra dob a vállalat.

0

Az újabb perek hatására bezár a DVD X Copy alkalmazás fejlesztője, a 321 Studios

2004. június 17. 14:33

Újabb pereket indítottak kedden a DVD X Copy szoftvert fejlesztő 321 Studios ellen vezető játékkiadó cégek, ezért a cég vezérigazgatója, Robert Moore tegnap bejelentette, hogy a cég valószínűleg bezárja kapuit. A cég DVD-másoló alkalmazását korábban illegálisnak minősítette a bíróság, s jelentős változtatásokra, egyes funkciók törlésére kötelezte a vállalatot.

0

Megkönnyíti a szerverek építését az Intel új kezdeményezése

2004. június 16. 10:50

A világ legnagyobb félvezetőgyártója, az Intel hétfőn jelentette be az Enterprise Server Acceleration Alliance (ESAA) megalakítását, melynek célja a szervergyártók fejlesztési ütemtervének meggyorsítása és egyúttal a termékbevezetés költségeinek számottevő lefaragása.

0

Online DVD-kölcsönző szolgáltatást indított a FOTEXnet

2004. június 15. 13:02

A FOTEXnet Kft. mától Magyarországon eddig egyedülálló e-kereskedelmi szolgáltatatást indított DVDRent.hu néven. A DVDrent.hu legnagyobb előnye, hogy fix havidíjért korlátlan számú kölcsönzést tesz lehetővé a tagság ideje alatt, továbbá a filmek ingyenes házhoz- és visszaszállításáról is futárok gondoskodnak.

0

Négy díjat kaptak a TIPA szervezettől a Canon fényképezőgépei és megoldásai

2004. június 15. 10:46

Ismét kiosztotta a legjobb európai fotó-termékeknek megszavazott díjakat a professzionális fotósok körében is elismert non-profit szervezet, a TIPA (Technical Image Press Association). A Canon ezúttal is jelentős mennyiségű díjat zsebelhetett be, mivel a bírálóbizottság négy kategóriában is a cég termékeinek ítélte oda a legjobb minősítést.

0

Rohamosan terjed a Zafi.B -- feljelentés ismeretlen tettes ellen

2004. június 15. 10:13

A Zafi.B Magyarországon és az egész világon igen széles körben terjed -- hétfőn délben az F-Secure globális statisztikája szerint a jelenleg szabadon terjedő kártevők 44 százalékát a Zafi.B tette ki. Az elmúlt hét csütörtökén este megjelent vírus a néhány hónapja nagy port kavart, politikai üzenetet tartalmazó magyar féreg (Zafi.A) utódja.

0

Öt új mobiltelefont mutatott be a Nokia

2004. június 14. 14:40

Az idei, Szingapúrban és Helsinkiben egyidejűleg megrendezett Nokia Connection rendezvényen a Nokia öt új telefon bemutatásával bővítette a folyamatosan növekvő piacokra szánt készülékeinek portfolióját. A Nokia 2650 telefonnal az összecsukható telefonok jelennek meg a belépő piaci szegmensben, míg a Nokia 2600 klasszikus formában a szolgáltatások gazdag kínálatát biztosítja. Az új készülékek várhatóan 2004 harmadik-nagyedik negyedévében lesznek kaphatók.

0

Újabb változat tölthető le a PearPC Macintosh emulátorból

2004. június 14. 12:22

Nem hivatalos, de az eddig elérhetőnél újabb változat tölthető le a PearPC nevű PowerPC emulátorból. Az apró alkalmazás segítségével Windows operációs rendszereken emulálhatunk PowerPC processzoros virtuális gépet, melyre akár Mac OS X-et is telepíthetünk. A fejlesztés még igen kezdeti stádiumában van, a legújabb változat is csupán 0.3(pre) névre hallgat.

0

Üzleti folyamatok automatizálása az Adobe LiveCycle segítségével

2004. június 14. 09:55

[Herald] Az Adobe bejelentette, hogy az Adobe Intelligens Dokumentum Platformot egy új szoftverrel bővítette ki, amely segíti a szervezeteket az üzleti folyamatok automatizálásában. Az új Adobe LiveCycle kiszolgáló szoftver a manuális folyamatok nagyvállalati alkalmazásokba integrálásához biztosít dokumentum szolgáltatásokat. Így az ügyfelek javíthatják az ügyfelekkel való kommunikációt, és növelhetik belső üzemi hatékonyságukat.

0

Megjelent a ZoomPlayer médialejátszó alkalmazás legújabb változata

2004. június 14. 09:38

Megjelent és a fejlesztő honlapjáról letölthető a Zoom Player legújabb, 4.00-ás változata. A közkedvelt lejátszóprogram ismét számos új funkcióval bővült, s természetesen jónéhány bugot, hibát is kijavítottak a szoftver fejlesztői. A ZoomPlayer DVD-lejátszásra is alkalmas bármilyen telepített DirectShow DVD-filter segítségével.

0

Jó hírek a közlekedési-stratégiai programok szerelmeseinek

2004. június 14. 08:55

[Hírösszefoglalónk] Több újdonság is történt az elmúlt hónapban a közlekedési-stratégiai játékok világában. Utolsó, áprilisi hírünk még arról szólt, hogy készül a Transport Tycoon folytatása, mely egyelőre a Locomotion nevet viseli -- s mint megtudtuk, a megjelenése szeptemberre várható (a játékról egyébként az ign.com -on új képek jelentek meg még májusban).

0

Betárcsázós csalások károsultjait keresi a rendőrség

2004. június 10. 17:07

Betárcsázós csalások károsultjainak jelentkezését várja a XII. kerületi rendőrkapitányság. Korábban egy magánszemély tett feljelentést a lakhelye szerinti kapitányságon, s ennek kapcsán kezdett nyomozást a rendőrség.

0

Rendkívül alacsony az informatikusok munkakedve

2004. június 10. 12:20

[META Group/CNET News] Egy amerikai, informatikai kérdések kutatásával és tanácsadással foglalkozó vállalat, a META Group által közzétett tanulmány alapján erőteljes kereslet mutatkozik a megfelelő szaktudással bíró informatikai munkaerő iránt. A tanulmány azonban arra is rávilágított, hogy az informatikusokat magasabb keresetük ellenére is katasztrofális munkakedv jellemzi, ami negatív kihatással van a vállalati eredményekre is.

0

A Cisco és a Trend Micro bővíti biztonsági együttműködését

2004. június 10. 09:19

[Morpho] A Cisco Systems és a Trend Micro a mai napon bejelentették együttműködésüket, melynek keretében átfogó hálózati féreg- és vírusfertőzés megelőző szolgáltatások fejlesztésével segítik a hálózatra épülő vállalkozások védelmét. Az új megállapodás a Cisco Network Admission Control (NAC - hálózati belépés-ellenőrző) programban korábban létrejött kapcsolat kibővítése, amely a Cisco hálózati infrastruktúrát és biztonsági rendszereket a Trend Micro féreg- és vírusvédelmi technológiájával, sebezhetőség-értékelő megoldásával és valós idejű fertőzésmegelőző képességeivel egyesíti.

0

Európában is lecsap a törvény keze az illegális zeneletöltőkre

2004. június 9. 15:36

[News.com] További perekre készülnek a jogvédő szervezetek: az International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) bejelentette, hogy 24 internetfelhasználót fog hamarosan perbe Dániában illegális zeneletöltés vádjával, majd hamarosan további felhasználók számíthatnak hasonló akcióra Angliában, Franciaországban és Svédországban is.

0

Fejlődik az Interware webhosting üzletága

2004. június 9. 15:13

Átvette a Magyarországon megszűnt Infigate géptermét az Interware. A hazai szerverhosting piac nagyágyújának a vasak elhelyezésére fordítható területe ezzel a duplájára nőtt.

0

A világon elsőként több W3C technológia is nemzeti szabvány lesz hazánkban

2004. június 9. 14:35

A világon elsőként Magyarországon tesz kísérletet arra a World Wide Web Consortium (W3C) irodája, hogy nemzeti szabványként fogadtassa el ajánlásait. A Magyar Szabványügyi Testület, a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézete (MTA-SZTAKI) és az informatikai tárca közös elhatározásából legkorábban év végére lehet magyar szabvány három W3C normából.

0

Vége a férgek és vírusok okozta fenyegetésnek?

2004. június 9. 11:10

[Computerworld/Determina] Üzleti és mindennapi életünk egyre nagyobb mértékben válik függővé a megfelelő információval való ellátottságtól és annak rendelkezésre állásától, így a szoftverek és az adatok biztonságának kérdése is egyre kritikusabb szerepet tölt be. Egy hétfőn útnak indult amerikai vállalkozás merőben új megközelítést alkalmaz számítógépeink programozott kártevőkkel szembeni védelmében. Napjainkban a vírusok, férgek és egyéb kártevők elleni védekezés és az általuk okozott kár világgazdasági szinten több tízmilliárd dollárt tesz ki évente.

0

Új, Windows-alapú okostelefonnal jelentkezett az Orange

2004. június 8. 14:17

Az Amszterdamban rendezett World Handset Forum rendezvényen az Orange bemutatta legújabb SPV okostelefonját, amely a Microsoft Windows Mobile 2003 for Smarphone operációs rendszert futtatja. Az új okostelefon háromsávos (900/1800/1900 MHz) és természetesen támogatja a GPRS adatátvitelt, valamint a Java alkalmazásokat.

0

Itt az ideje feldarabolni a Hewlett-Packardot

2004. június 8. 09:56

Steven Milunovich, a Merril Lynch befolyásos elemzője meghökkentő javaslattal állt elő: a Hewlett-Packardnak szét kellene válnia, vagy önálló vállalattá kellene szerveznie a nyomtatási és képalkotási üzletágat.

0

Június 15-én indul az európai Apple iTunes zenebolt?

2004. június 7. 17:52

[Neowin.net] A céghez közelálló források szerint az Apple Computer a jövő héten, június 15-én jelenti be iTunes online zeneboltja európai változatát. Bár e hírt nem erősítették meg, az információ igazságtartalmát nagyban erősítheti, hogy az Apple június 15-én nagyszabású sajtótájékoztatóra készül Londonban.

0

Könnyedén feltörhető a Linksys vezeték nélküli routere

2004. június 7. 13:24

[News.com.com] Súlyos biztonsági hiányosságot orvosol a Cisco Systems legújabb firmware-frissítése: a vállalat által forgalmazott Linksys WRTS54G 802.11g wireless router hibája lehetővé teszi, hogy kikapcsolt tűzfal esetén a router beállításait bárki megváltoztathassa, akár az interneten keresztül is.

0

Saját grafikus kártyákkal lép piacra az XGI

2004. június 7. 12:02

Tajvanról származó hírek szerint a grafikus chipeket gyártó XGI az ősszel saját grafikus kártyákat dob piacra. A vállalat elsősorban azokat a piacokat célozza meg termékeivel, ahol kártyagyártó partnerei nincsenek jelen.

0

Új védelmi eljárás nehezíti a DVD-másolók dolgát

2004. június 4. 18:21

Új védelmi eljárással védik a kiadók egyes műsoros DVD-lemezeiket: a már könnyedén megkerülhető Content Scrambling System (CSS) titkosítást a játékoknál alkalmazott hardveres megoldással váltották fel. Az internetes fórumokon megjelent és prominens személyek (például Oliver Kastl, a CloneCD és CloneDVD programok egyik fejlesztője) által megerősített információk szerint az új védelem mellett már nem alkalmazzák a CSS megoldást.

0

Az Oracle bemutatta a 10g AS Wireless alkalmazásszervert

2004. június 4. 11:52

[Lenhardt & Weichinger] Idén új időpontban és helyszínen, június 2-3. között Visegrádon kerül megrendezésre a Magyarországi Oracle Felhasználók Konferenciája, az Oracle termékeivel és szolgáltatásaival kapcsolatban állók legnagyobb hazai összejövetele. A rendezvényre több mint 400 résztvevő regisztrálta magát a hazai vállalatvezetői és informatikai döntéshozói körből. A Konferencia első napján az Oracle többek között bemutatta az Oracle 10g AS Wireless alkalmazásszervert, amely az összes eszköz-, kapcsolat- és alkalmazástípust támogatva korlátlan lehetőséget teremt a mobil megoldások széleskörű és összetett igényeket is kielégítő alkalmazásához.

0

Robbanás előtt a hordozható játékkonzolok piaca?

2004. június 3. 09:40

A néhány napja megrendezett E3 szakkiállításon a Sony PSP és a Nintendo DS bemutatkozásával immáron bizonyossá vált, hogy a hordozható játékkonzolok előtt hatalmas jövő áll. A Jupiter Research piackutató cég előrejelzése szerint a felhasználóinak száma 2009-re 43 millióra emelkedik, ez évi átlagban 16 százalékos növekedést jelent.

0

Bemutatta új, fiatalos, 3220 típusjelzésű mobiltelefonját a Nokia

2004. június 1. 12:25

Thessalonikiben, Görögországban mutatta be legújabb, fiatalok számára fejlesztett, 3220-as típusjelzésű mobiltelefonját a Nokia. Az átlátszó előlappal rendelkező mobiltelefon pulzáló fényekkel jelzi a hívásokat, az új üzeneteket. A készülék igen kedvező áron, 250 eurós ajánlott végfelhasználói áron lesz kapható.