Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. március 23. 12:44

Népszerű az internetes petíciózás

Két és fél hónapos működése során mintegy 300 petícióhoz kértek aláírásokat a hazai internetezők, azaz naponta átlagosan öt új tiltakozó ívet akasztanak a webre a látogatók a petíció.hu oldalon. A kifejezetten a honlap üzemeltetésére alakult Petíció.hu Közhasznú Egyesület képviselője szerint azonban kevésbé a petíciók száma, mint inkább azok komolysága kell, hogy mérvadó legyen.

[HWSW] Két és fél hónapos működése során mintegy 300 petícióhoz kértek aláírásokat a hazai internetezők, azaz naponta átlagosan öt új tiltakozó ívet akasztanak a webre a látogatók a petíció.hu oldalon. A kifejezetten a honlap üzemeltetésére alakult Petíció.hu Közhasznú Egyesület képviselője szerint azonban kevésbé a petíciók száma, mint inkább azok komolysága kell, hogy mérvadó legyen.

A weboldal január elsején indult azzal a szándékkal, hogy keretet adjon a hazai internetezők tiltakozásainak, panaszainak. A petíció.hu oldalon támogató aláírások gyűjthetők három hónapon keresztül, ezt követően az aláírásgyűjtési időszak lezárul, és csak az indító hozzászólás valamint a támogató aláírások száma marad meg az archívumban.

Horváth Botond György, az egyesület képviselője lapunk érdeklődésére elmondta: hamarosan lejár a három hónap, amíg egy-egy petíció nyitott marad, azaz bárki aláírhatja támogatásképpen. Az egyesület ezt követően megpróbál segítséget nyújtani abban, hogy a petíció indítója eljuttathassa beadványát ahhoz a szervezethez vagy személyhez, aminek vagy akinek eredetileg szánta. Az internetes tiltakozások kapcsán egyébként ezidáig nem sok visszajelzés érkezett, ha figyelik is az érintettek a weboldalt, nem jelentkeztek - egy kivételt képez az adatvédelmi ombudsman, aki az egyik petíció kapcsán eljuttatta állásfoglalását az oldal szerkesztőihez (a petíció egyébként egy közelmúltban elhunyt sportoló halálának sajtómegjelenését bírálta.

A tiltakozókat leginkább foglalkoztató ügyek a belpolitikával és a médiával, szórakoztatóiparral kapcsolatos kérdések - legalábbis a témák szerint csoportosított ívek statisztikája szerint ezekben a kategóriákban tűnik fel a legtöbb petíció. A legkevésbé úgy tűnik a vallási és az egészségügyi kérdések foglalkoztatják az internetes tiltakozókat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról