Szerző: Bizó Dániel

2004. március 3. 15:23

Lakosonként kíván licencdíjat felszámolni a Sun a Java System után a kormányzatok számára

Jonathan Schwartz
Jonathan Schwartz
[CNET] A Sun Microsystems új fizetési konstrukción dolgozik a kormányzatok számára. A koncepció lényege, hogy a kiszolgálókon és asztali számítógépeken futó szoftverek után járó díjakat a Sun ezentúl az ország népességének függvényében szabja ki.

A tervek szerint június végén induló program segítségével a kormányzatok egy összeg kifizetésével szerezhetnek használati jogot a Sun Java Enterprise System (JES) és a Java Desktop System (JDS) korlátlan számú gépen való telepítésére. A Sun ezen szoftverei segítségével például az egészségügy és az oktatás teljes irányítási és informatikai rendszerének működtetése megoldható. Az állampolgárok számára akár olcsóbb PC is biztosítható, mivel a hardveren kívül további szoftverköltség -- operációs rendszer, irodai alkalmazáscsomag -- nem merül fel szükségszerűen.

Az szoftverek árait a népességen kívül az államok fejlettsége is befolyásolja. Az állampolgáronként felszámított díj képzésének alapjául az ENSZ meghatározása fog szolgálni, mely három osztályba sorolja az országokat: fejlett, fejlődő és fejletlen.

Az ázsiai útjáról nemrég visszatért Jonathan Schwartz, a Sun szoftverekét felelős vezetője szerint a kormányzatok érdekeltek országaik gazdaságának és társadalmának informatikai hálózattal való ellátásában. Hozzátette, hogy ez egy új piaci lehetőség a növekedésre, és emlékeztet az amerikai kormányzat múlt század eleji elektromos- és közúthálózati beruházásaira.

Bár a pontos árakat még nem állapították meg, Schwartz a fejletlen országok esetében állampolgáronként 40 cent díjat mondott közelítésként. Ezenkívül meg kell még oldani olyan kérdéseket, mint a privatizáció során a magánszektorba kerülő szoftverek kérdése.

A Sun ezen a területen olyan riválisokkal néz szembe, mint az IBM, a BEA Systems, a Microsoft vagy a nyílt forrású közösség. Utóbbit részben felkarolva a Microsoft Office ellenfelének szánt StarOffice forráskódját szabadon hozzáférhetővé tette.

Elemzői vélemények szerint egyes kormányzatok számára a konstrukció vonzó lehet, mivel végtelenül leegyszerűsíti a beszerzés folyamatát, viszont a Sunnak meg kell győznie a döntéshozókat, hogy a szabad szoftverekkel szemben képesek olyan hozzáadott értéket nyújtani, amiért megéri a programban részt venni.

A Sun, melyn eddig főként a hardver-eladásokra koncentrált, egyre nagyobb hangsúlyt helyez a szoftver-üzletágára, mely a 20 hónapja azt felügyelő Schwartz kezei alatt lényeges változásokon ment át. A JES például a Sun Solarison és a Red Hat Enterprise Linuxon kívül Windowson és HP-UX-on is elérhetővé válik majd, várhatóan ez év végére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról