Szerző: Bodnár Ádám

2004. március 29. 12:44

Végre piacon az olcsó indiai számítógép, a Simputer

Közel három év csúszás után végre piacra került az indiai fejlesztésű Simple Inexpensive Mobile Computernek (Simputer), amely az ország szegényebb lakosainak informtaikai felzárkóztatására, a számítógépek és az internetes szolgáltatások elterjesztésére szolgál.

Közel három év csúszás után végre piacra került az indiai fejlesztésű Simple Inexpensive Mobile Computernek (Simputer), amely az ország szegényebb lakosainak informtaikai felzárkóztatására, a számítógépek és az internetes szolgáltatások elterjesztésére szolgál.

Swami Manohar, a kéziszámítógéphez hasonló Simputer gyártási jogát licencelő két cég egyikének, a Picopeta Simputersnek az elnök-vezérigazgatója szerint a készülék azért került ilyen későn a piacra, mert a befektetők és disztribútorok részéről igen csekély érdeklődés övezte. A Picopeta vezetője arra számít, hogy cége jövő márciusig 50 ezer készüléket értékesít.

A Simputer alapmodellje 206 MHz-es Intel StrongARM processzor és 64 Mbyte memóriát tartalmaz. A készülék érintésérzékeny kijelzővel rendelkezik, ezen keresztül lehet adatokat és utasításokat bevinni. A Simputer mikrofont és hangszórót is tartalmaz, beépített modemje segítségével pedig csatlakoztatható az internetre. A készülék akkumulátorról működik, egy feltöltéssel akár 6 órán át. A Simputer a költségek csökkentése miatt Linux operációs rendszert és önkéntesek által fejlesztett szoftvereket tartalmaz.

Indiában átlagosan ezer lakosból mindössze kilenc rendelkezik számítógéppel, ugyanis a fizetések alacsonyak, a számítógépeket pedig magas adó terheli. Nemrégiben a kormány csökkentette az adókat, így a városokban élő, magasabb fizetéssel rendelkező indiaiak körében növekedett a kereslet a számítógépek iránt, azonban a vidéki, szegényebb réteg továbbra sem engedhet magának 450 dolláros asztali számítógépet. A Simputer mindössze 220 dollárnak megfelelő rúpiáért lesz kapható.

A Simputer fejlesztői arra számítanak, hogy a kormány támogatni fogja a kezdeményezést, s így az egyes falvaknak és járásoknak lehetőségük lesz az olcsó számítógépek megvásárlására. Így ezek a helyi hatóságok kezében maradnának, míg a lakosság szimbolikus összegű óradíj fejében használhatná azokat. A személyes adatokat, letöltött információkat pedig a bérlők az 1-2 dollárért beszerezhető smartkártyákon tárolhatnák.

Az egyedülálló kezdeményezés ötletgazdái a nagy számú illiterátus, analfabéta felhasználókra is gondoltak. Ezért kifejlesztettek egy olyan, maguk között némi iróniával csak Illiterate Markup Language-nek nevezett szoftvert, amely alkalmas a képernyőn megjelenő szövegek beszéddé konvertálására. Minthogy azonban Indiában számos, egymástól jelentősen eltérő nyelvjárás használatos, Manoharék abban reménykednek, hogy a helyi közösségek majd közreműködnek a szabad szoftver nyelvjárásokhoz történő igazításában.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.