Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Végre piacon az olcsó indiai számítógép, a Simputer

Bodnár Ádám, 2004. március 29. 12:44
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Közel három év csúszás után végre piacra került az indiai fejlesztésű Simple Inexpensive Mobile Computernek (Simputer), amely az ország szegényebb lakosainak informtaikai felzárkóztatására, a számítógépek és az internetes szolgáltatások elterjesztésére szolgál.

hirdetés
Közel három év csúszás után végre piacra került az indiai fejlesztésű Simple Inexpensive Mobile Computernek (Simputer), amely az ország szegényebb lakosainak informtaikai felzárkóztatására, a számítógépek és az internetes szolgáltatások elterjesztésére szolgál.

Swami Manohar, a kéziszámítógéphez hasonló Simputer gyártási jogát licencelő két cég egyikének, a Picopeta Simputersnek az elnök-vezérigazgatója szerint a készülék azért került ilyen későn a piacra, mert a befektetők és disztribútorok részéről igen csekély érdeklődés övezte. A Picopeta vezetője arra számít, hogy cége jövő márciusig 50 ezer készüléket értékesít.

A Simputer alapmodellje 206 MHz-es Intel StrongARM processzor és 64 Mbyte memóriát tartalmaz. A készülék érintésérzékeny kijelzővel rendelkezik, ezen keresztül lehet adatokat és utasításokat bevinni. A Simputer mikrofont és hangszórót is tartalmaz, beépített modemje segítségével pedig csatlakoztatható az internetre. A készülék akkumulátorról működik, egy feltöltéssel akár 6 órán át. A Simputer a költségek csökkentése miatt Linux operációs rendszert és önkéntesek által fejlesztett szoftvereket tartalmaz.

Indiában átlagosan ezer lakosból mindössze kilenc rendelkezik számítógéppel, ugyanis a fizetések alacsonyak, a számítógépeket pedig magas adó terheli. Nemrégiben a kormány csökkentette az adókat, így a városokban élő, magasabb fizetéssel rendelkező indiaiak körében növekedett a kereslet a számítógépek iránt, azonban a vidéki, szegényebb réteg továbbra sem engedhet magának 450 dolláros asztali számítógépet. A Simputer mindössze 220 dollárnak megfelelő rúpiáért lesz kapható.

A Simputer fejlesztői arra számítanak, hogy a kormány támogatni fogja a kezdeményezést, s így az egyes falvaknak és járásoknak lehetőségük lesz az olcsó számítógépek megvásárlására. Így ezek a helyi hatóságok kezében maradnának, míg a lakosság szimbolikus összegű óradíj fejében használhatná azokat. A személyes adatokat, letöltött információkat pedig a bérlők az 1-2 dollárért beszerezhető smartkártyákon tárolhatnák.

Az egyedülálló kezdeményezés ötletgazdái a nagy számú illiterátus, analfabéta felhasználókra is gondoltak. Ezért kifejlesztettek egy olyan, maguk között némi iróniával csak Illiterate Markup Language-nek nevezett szoftvert, amely alkalmas a képernyőn megjelenő szövegek beszéddé konvertálására. Minthogy azonban Indiában számos, egymástól jelentősen eltérő nyelvjárás használatos, Manoharék abban reménykednek, hogy a helyi közösségek majd közreműködnek a szabad szoftver nyelvjárásokhoz történő igazításában.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.