dev archívum - 2004 szeptember

2004
szeptember

0

Gyorsan terjed a Bagle vírus legújabb változata

2004. szeptember 30. 15:27

[Morpho] A McAfee vírusszakértői csoportja már felfedezése napján közepesen veszélyes kategóriába sorolta a W32/Bagle.az@MM férget. A új variáns egyaránt veszélyt jelent az otthoni és a vállalati felhasználók számára. A Bagle.az egyik sajátsága, hogy a féregprogramot bemásolja mindazokba a folderekbe, melyek neve tartalmazza a shar karakterláncot, így peer-to-peer hálózatokon is terjedhet.

0

Letölthető a Futuremark legújabb tesztprogramja, a 3DMark05

2004. szeptember 29. 17:46

A pletykák igaznak bizonyultak: a Futuremark ma elérhetővé tette következő generációs grafikus kártyákat tesztelő benchmark-programját, a 3DMark család új tagját, a 3Dmark05-öt. A szoftver nem kevesebb mint 283 Mbyte méretű.

0

A hálózat csapdájában

2004. szeptember 29. 17:43

Ma már nem számít ritkaságnak, ha egy családban minden lakóhelyiségben van színes televízió, akár még a konyhában és a fürdőszobában is. Minden készülékhez azonban mégsem vehetünk DVD-játszót, VHS-magnót vagy műholdas beltéri egységet -- nincs más hátra, bele kell vágnunk egy többszobás rendszer kialakításába.

0

Olcsó Windows Indiának

2004. szeptember 29. 16:15

India lesz az ötödik olyan ország, ahol a Microsoft forgalmazni fogja Windows XP Starter Edition operációs rendszerét. A termék 2005 elejétől lesz kapható. Az olcsó Windows Indián kívül Oroszországban, Thaiföldön, Indonéziában és Malajziában lesz elérhető.

0

A Symantec bejelentette új adat és internetvédelmi megoldásait

2004. szeptember 29. 13:21

A Symantec ma jelentette be az otthoni és kis irodai felhasználásra készült internet- és adatvédelmi megoldásainak rövidesen megjelenő, új, 2005-ös termékcsoportját, amely fokozottabb védelmet nyújt a legújabb és legerőszakosabb netes veszélyek ellen. A Norton Internet Security 2005-tel, a Symantec integrált biztonsági és titkosságvédelemi programcsomagjával az élen az új, átfogó megoldások sorába a következő egyedi védelmi termékek tartoznak: a Norton AntiVirus 2005, a Norton Personal Firewall 2005 és a Norton AntiSpam 2005.

0

Egész Magyarországot felölelő hotspot-adatbázis az interneten

2004. szeptember 29. 08:37

Szeptember közepén elindult az első -- egész Magyarországot lefedő -- hotspot-adatbázis. A HotSpotter.hu célja, hogy egy adatbázisban fellelhető legyen az összes hazai vezeték nélküli internetelérést biztosító szolgáltatás, melyek egyre népszerűbbek szerte a világban, így Magyarországon is.

0

Csak jövőre jelenik meg a Phantom konzol

2004. szeptember 28. 09:28

Az Infium Labs közölte, hogy partnereivel történt egyeztetés után jövőre halasztotta Phantom nevű konzoljának és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásnak a piaci bevezetését. A Phantom az eredeti tervek szerint az idén novemberben debütált volna az Egyesült Államokban.

0

Két köldökzsinórral a világhálón -- Planet XRT-402D router teszt

2004. szeptember 28. 08:43

Ami pár éve még elérhetetlennek tűnt, ma már a kisebb városokban is elérhetővé vált, nagyon sok helyen lehetőség van már a modemes internetelérés kiváltására. Sőt, a szerencsések rögtön akár két szélessávú eléréssel is rendelkezhetnek otthon, azonnal feltéve a kérdést, vajon lehetséges-e egyidőben igénybe venni őket. Kipróbáltuk.

0

A Longhorn változásai hatással lehetnek a Microsoft fejlesztőeszközeire is

2004. szeptember 27. 14:58

[Microsoft Watch] Már hetek óta ismeretes, hogy a Microsoft következő generációs operációs rendszerének, a Longhornnak nem lesz része a WinFS adattárolási technológia, és más szoftverkomponensek kifejlesztése is kérdésessé vált a 2006-ra kijelölt megjelenési dátum betartatása érdekében.

0

A Microsoft bejelentette a Data Protection Server fejlesztését

2004. szeptember 27. 11:09

[ENTNews] A Microsoft a múlt héten hozta nyilvánosságra a Windows-alapú szerverekre készülő, adatmentésre és visszaállításra képes szoftver fejlesztését. A termék lehetőséget biztosít folyamatos, automatizált biztonsági mentések készítésére az állományok különféle változásairól, valamint ezek gyors visszaállítására.

0

Megjelent a nyílt forrású JBoss Application Server 4.0

2004. szeptember 27. 10:48

[eWeek] A JBoss múlt héten jelentette be a JBoss Application Server 4.0 megjelenését. Az atlantai cég -- ami a vezetői szerint professzionális nyílt forrású vállalat -- terméke sikeresen megfelelt a J2EE (Java 2 Platform, Enterprise Edition) 1.4-es verziója által támasztott követelményeknek, aminek tanúsításához több, mint 23 ezer tesztet kellett elvégezni a Test Compatibility Kit segítségével.

0

Csak a Windows XP-hez jár a biztonságos Internet Explorer

2004. szeptember 24. 13:23

[News.com/HWSW] A Microsoft agresszív Windows XP kampányának keretében megpróbálja a Windows operációs rendszer korábbi verzióit használókat szoftvereik frissítésére ösztönözni. A legújabb biztonsági frissítések, valamint az Internet Explorer újdonságai a Windows XP-nél régebbi rendszereken nem lesznek elérhetőek. Ez a lépés hozzávetőlegesen 200 millió felhasználót érint.

0

Megjelent a Microsoft-szoftverek JPEG-hibáját kihasználó első program

2004. szeptember 23. 13:05

Megjelent az interneten az első olyan példaprogram, amely bemutatja, hogyan használható ki a Microsoft egyes szoftvereinek hibás JPEG-kezelése . Az ártó szándékú felhasználó a biztonsági rést kihasználva tetszőleges programot indíthat el az áldozat számítógépén. Biztonsági szakemberek szerint napokon belül megjelenhetnek az első olyan vírusok és trójai programok, amelyek a szóban forgó hibát kihasználva keserítik meg a felhasználók életét. Ez nagyon veszélyes lehet, hiszen szinte mindenki megnyit JPEG-fájlokat -- mondta Vincent Wafer, a Symantec szakembere.

0

Netkávézó nyílik Kaposváron

2004. szeptember 23. 12:06

A mai napon új tag kapcsolódik a Datanet Café országos hálózatához. A GTS-Datanet ügyfélszolgálati irodája és internetkávézója Kaposvár belvárosában nyílik, a Teleki utcában. A megszokott kellemes hangulat és a minőségi szélessávú internet elérés mellett számítástechnikai szaküzlet és szerviz is működik a netcafé-ban.

0

AMD Sempron és Intel Celeron D: pehelysúlyú bajnokavató

2004. szeptember 23. 09:55

A 939 és 775 tűs processzorok harsány piacra lépésének árnyékában manapság kevés szó esik az alsóházban történt változásokról. Cikkünkben a nyári uborkaszezonban megjelent költséghatékony AMD Sempron és Intel Celeron D processzorok teljesítményét vizsgáljuk, összehasonlítva az előző generációs Celeron és Pentium 4 chipekkel is.

0

Új meghajtó nForce chipkészletes alaplapokhoz

2004. szeptember 22. 10:25

Az NVIDIA új meghajtóprogramot adott ki nForce, nForce2 és nForce3 alaplapi chipkészleteihez. Az 5.10 verziószámú csomag WHQL minősítésű, telepítéséhez legalább az első Service Packkel frissített Windows XP operációs rendszer és DirectX 9.0 vagy újabb szükséges. Az NVIDIA oldalán olvasható információk szerint az 5.10 verziószámú drivercsomag főképp hibajavításokat tartalmaz, mégpedig elsősorban az audiovezérlővel kapcsolatos problémák kerültek orvoslásra, emellett a chipsetbe integrált ATA-vezérlővel kapcsolatban is történtek javítások, fejlesztések. Az új nForce drivercsomag letölthető a HWSW szerveréről .

0

Hollandiában dobja piacra elsőként a Vodafone a Sony Ericsson harmadik generációs mobilját, a Z1010-et

2004. szeptember 21. 11:11

A Vodafone bejelentette, hogy újabb UMTS mobiltelefonnal, a SonyEricsson Z1010-es, harmadik generációs készülékével bővíti kínálatát, melyet elsőként Hollandiában érhetnek el a szolgáltató ügyfelei. Az UMTS-t támogató Samsung Z105-öt követően most újabb 3G-s, live! menürendszerrel felszerelt telefont érhetnek el a holland felhasználók.

0

HyperMemory: az ATI ismét feltalálta a spanyolviaszt

2004. szeptember 20. 12:46

Az ATI Technologies bejelentette HyperMemory technológiáját, amely lehetővé teszi a grafikus kártyák számára, hogy a PCI-Express interfészen keresztül a számítógép rendszermemóriáját használják grafikus adatok tárolására. A kanadai cég szerint ez lehetővé teszi a kártyák gyártói számára, hogy kevesebb memóriával, alacsonyabb áron hozzák forgalomba termékeiket.

0

Fénysebességre kapcsol az amerikai Verizon internetszolgáltatása

2004. szeptember 20. 09:52

[Neowin.net] Új korszakot nyit a broadband internetelérések piacán az amerikai Verizon: Texasban, Kellerben érhető el elsőként új, optikai kábelen keresztül nyújtott Fios szolgáltatása. Az új internetelérés amellett, hogy nagyságrendekkel gyorsabb a jelenlegi xDSL szolgáltatásoknál, olcsóbb is, hiszen mindössze 35 dollárért nyújt 5 Mbit/s-os letöltési sebességet.

0

A kéziszámítógépek sikere jelentősen stimulálja a GPS-vevők piacát is

2004. szeptember 17. 14:04

[infoSync] A kéziszámítógépek sikere a GPS-vevőkészülékek piacát is jelentősen megmozgatja. A Canalys piackutató vállalat legfrissebb kimutatásai szerint az EMEA régióban (Europa, Közel-Kelet, Afrika) az év első felében 720 ezer GPS-vevőkészüléket adtak el, 20 ezerrel többet, mint a tavalyi év során.

0

QuickTransit: alkalmazások minden platformra?

2004. szeptember 17. 12:06

Az eddig teljesen ismeretlen Transitive szoftvercég olyan technológiát dolgozott ki, mellyel a szoftverek számára már nem jelentenek akadályt a különféle hardver- és szoftverplatformok közti különbségek, portolás nélkül szállíthatóak egyik környezetből a másikba. Cikkünkben bemutatjuk az áttörő jelentőségűnek ígérkező megoldás működését.

0

Új Cisco routerek integrált biztonsági szolgáltatásokkal

2004. szeptember 17. 09:34

[Lenhardt & Weichinger] A Cisco Systems új, integrált szolgáltatásokat kínáló routercsaládot jelentett be. A vállalat a hálózati iparágban elsőként jelent meg a nagyfokú biztonságot és vonalsebességű adat-, hang- és videoátvitelt, illetve egyéb korszerű szolgáltatásokat kínáló útválasztókkal, amelyeket kis- és középvállalatok, nagyobb szervezetek fiókirodái számára, valamint a szolgáltató cégek menedzselt hálózati szolgáltatásaihoz kínálnak.

0

Webes hitelkérelem-feldolgozó rendszer Sun alapokon

2004. szeptember 16. 13:13

[Lenhardt & Weichinger Communications] A Sun Microsystems bejelentette, hogy technológiai alapot biztosít egy autókereskedőknek készült webes hitelkérelem-feldolgozó rendszer, a RouteOne Credit Application Management System (CAMS) számára. A járműfinanszírozáshoz társuló nem hatékony üzleti folyamatok kiküszöbölésével a RouteOne arra számít, hogy a franchise-hálózatba tartozó 22 ezer kereskedő ügyfele a CAMS rendszert fogja használni napi akár 120 ezer hitelkérelem együttes feldolgozására, ami átlagosan várhatóan évi 40 millió tranzakciót jelent. A rendszer kifejlesztését a DaimlerChrysler Services, a Ford Motor Credit Company, a General Motors Acceptance Corporation (GMAC) és a Toyota Financial Services vállalatok támogatták.

0

Ősszel negyedszer adják át a Nagy Testvér-díjakat

2004. szeptember 15. 14:56

Szeptember 13-a óta áll nyitva az ajánlók előtt a magyarországi Nagy Testvér-díj weboldala. A hu.bigbrotherawards.org címen elérhető oldalon lehet ajánlást tenni a magánszféra megsértésében élenjáró személyekre, hivatalokra, vállalkozásokra, s ugyanitt lehet javasolni pozitív elismerésre méltó jelölteket is.

0

Felvásárlással lép be az internetes zenepiacra a Yahoo

2004. szeptember 15. 11:56

Korábban már számos pletyka felröppent azzal kapcsolatban, hogy a Yahoo belépne az internetes zenei piacra. A vállalat végül úgy határozott, hogy a Musicmatch készpénzes felvásárlásával tör utat magának az Apple és a Microsoft között. Az amerikai portál tegnap közölte, hogy 160 millió dollárért megszerezte a Musicmatch tulajdonjogát, belsős források szerint az egyesülésről már tavasz óta folytak a tárgyalások.

0

Várhatóan a Longhornban jelentkezik elsőként a Plug and Play Extensions technológia

2004. szeptember 14. 10:18

[BetaNews/News.com] A Windows következő változatában, a Longhornban végre egységes megoldás áll majd rendelkezésre a külső, mobil tárolóeszközök csatlakoztatására és használatára. Az Intel Developer Forumon történt bejelentés alapján a hagyományos Plug and Play (PnP) technológia használata helyett -- ami már a Windows 95 óta szinte változatlan formában a Microsoft operációs rendszerek szerves részét képezi -- megjelenik a Plug and Play Extensions.

0

Szeptember 17-én jelenik meg az IBM DB2 Universal Database 8.2 "Stinger"

2004. szeptember 13. 16:04

[eWeek] Az IBM múlt hét csütörtökön jelentette be Stinger kódnevű adatbázisszerverének elérhetőségét, ami a DB2 Universal Database 8.2-es változataként lesz elérhető szeptember 17-től. A szoftver jelentős újdonságokkal jelentkezik az adatbázis-adminisztráció terén: az adatbázisok képesek lesznek önállóan reagálni egyes eseményekre, és akár öngyógyítást is végezhetnek magukon, ezzel is egyszerűsítve az adatbáziskezeléssel kapcsolatos menedzsment és üzleti folyamatok menetét.

0

Aranylemezre került a Full Spectrum Warrior PC-s változata

2004. szeptember 10. 09:31

Aranylemezre került, azaz hamarosan megindul a sorozatgyártása a Full Spectrum Warrior című taktikai akciójáték PC-s változatának. A kiadó tájékoztatása szerint a program szeptember 20-án fog a boltokba kerülni. A játék már korábban megjelent Xbox konzolra, így a fejlesztők az időközben felszínre került hibákat kijavították, két új pályát terveztek, valamint a textúrák minőségét is javították.

0

Csak szeptember 13-ától lesz letölthető a magyar nyelvű Windows XP SP2

2004. szeptember 9. 12:39

Az eredeti tervekkel ellentétben mégsem szeptember 8-án, hanem 5 nappal később, csak 13-án lesz letölthető a Windows XP operációs rendszer második szervizcsomagjának magyar nyelvű változata. A késés okait csak találgathatjuk, de a Microsofttól származó információk szerint maga a lokalizált változat is csupán 10-ére, azaz holnapra készül el. A frissítés a pár napos késést követően a Windows Update webhelyről, vagy az operációs rendszerbe épített Automatic Update funkción keresztül lesz elérhető.

0

Best of K7: a legjobb Athlon XP chipkészletek

2004. szeptember 9. 11:47

Az Athlon 64 és a Pentium 4 processzorok legújabb változatainak már csaknem 4 gigahertzet ostromló csatározásai közben lassan és szinte észrevétlenül inthetünk búcsút az előző generációs AMD processzoroknak. Cikkünkben az Athlon XP platform legújabb és legerősebb, de sajnos vélhetően utolsó termékei feszülnek egymásnak.

0

A Nokia bemutatta üzletembereknek szánt új okostelefonját

2004. szeptember 8. 11:59

A Nokia ma bemutatta legújabb, Nokia 9300 készülékét, egy új, csúcstechnológiájú okostelefont. A kiváló hang- és adatfunkciókkal felszerelt Nokia 9300 a felhasználó munkastílusától vagy életvitelétől függetlenül a legjobb választás lehet a sokféle terméket egyben kínáló készülékek között.

0

Két és félmillió illegális tartalmú CD-t foglaltak le Oroszországban a hatóságok

2004. szeptember 8. 11:27

Az orosz rendőrség és a RAPO (az oroszországi filmforgalmazók érdekvédelmi szervezete) több sikeres akciót indított az illegális DVD-kereskedelem ellen. Augusztusban Moszkva közelében lefoglaltak 2,5 millió kalóz CD-t, melynek közel fele filmeket tartalmazott. Egy videotéka tulajdonosa pedig precedens értékű büntetést kapott, ez az első eset, hogy letöltendő börtönbüntetésre ítéltek valakit DVD kalózkodásért Oroszországban.

0

Kétmagos meglepetés nélkül maradtak az IDF látogatói az első napon

2004. szeptember 8. 10:12

[helyszíni tudósítás] Finoman fogalmazok, ha azt mondom, az őszi Intel Developer Forum első napja nem bővelkedett az eddig még sosem látott újdonságokban, világrengető bejelentésekben. A világ legnagyobb félvezetőgyártójának évente kétszer megrendezett fejlesztői dzsemborijával kapcsolatban ugyan minden eddiginél nagyobb számokat emlegetnek a vállalat vezetői -- 5500 résztvevő és 280 kiállító a világ 45 országából --, az újdonságokra éhes közönség azonban egyelőre nagy durranások nélkül maradt.

0

Sender ID: lezárulóban a nyílt internetes szabványok korszaka?

2004. szeptember 8. 01:07

Elismert nyílt forráskódú fejlesztőcsoportok fejezték ki az elmúlt napokban kétségeiket a Sender ID nevű, készülő spamellenes internetes szabvánnyal kapcsolatban. Az aggályok elsősorban a Sender ID létrehozásában segédkező Microsoft által szabott licencfeltételek kapcsán fogalmazódtak meg.

0

NOD32 Antivírus: Windows XP SP2 támogatás, új technológiák

2004. szeptember 7. 17:16

A mai naptól letölthető a NOD32 Antivirus System Windows 95/98/Me illetve NT/2000/XP/2003 platformokhoz készült, 2.12.1-es verziószámú változata, mely számos technikai újítást tartalmaz. Az egyik fontos ilyen újítás a Windows XP Service Pack 2 javítócsomaggal való teljes együttműködés, a többi kompatibilis antivírus programhoz hasonlóan a Windows Security Centeren keresztül is ellenőrizhetjük a vírusirtó állapotát.

0

Trend Micro augusztusi statisztika -- 20 nap alatt 3300 új rosszindulatú kód

2004. szeptember 7. 12:57

A Trend Micro közzétette augusztusi statisztikáját: augusztus 1. és 20. között a vállalat mintegy 3300 új rosszindulatú kódot (számítógépférget, vírust, trójait és más rosszindulatú programot) azonosított, amelyek nagy része a trójai, a hátsó ajtó és a féreg kategóriák valamelyikébe sorolható.

0

Az OASIS felügyeletével fejlődik tovább a DCML specifikáció

2004. szeptember 6. 11:56

[eWeek/HWSW] A kezdeti állapotban lévő infrastrukturális leírónyelvek támogatói egyre nagyobb számban a DCML (Data Center Markup Language) specifikációt tekintik annak a szabványnak, ami széles körben is elfogadottá válhat. A specifikáció kidolgozásáért az OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards) testület felel.

0

Vírusvédelmi kutatólaboratóriumot nyit San Joséban az F-Secure Corporation

2004. szeptember 3. 12:46

[Morpho Communications] A finn F-Secure Corporation bejelentette, hogy új vírusvédelmi kutatólaboratóriumot indít a kaliforniai San Joséban. A laboratórium az F-Secure többi díjnyertes kutatólaboratóriumával együttműködve 24 órás vírusvédelmi kutatási feladatokban vesz részt.

0

Letölthető a Windows Media Player 10 lejátszóprogram és bétaváltozatban elindult az MSN Music online zenebolt

2004. szeptember 2. 15:11

A Microsoft elérhetővé tette médialejátszó alkalmazása, a Windows Media Player legújabb, 10-es változatát, valamint bejelentette online zenebolja, az MSN Music bétaváltozatának elindítását. Az MSN Music online szolgáltatás keretei között 99 centért vásárolhatjuk meg kedvenc előadóink számait, illetve 9,90 dollárért akár egész albumokat is letölthetünk. Sajnos a béta állapotú szolgáltatást egyelőre csak az Egyesült Államokban érhetik el a leendő ügyfelek.

0

Megjelent a The Bat! levelezőprogram 3.0-ás verziója

2004. szeptember 2. 11:08

Megjelent a közkedvelt The Bat! levelezőprogram legújabb, 3.0-ás változata. A frissített szoftver elsősorban kozmetikai változtatásokon, ráncfelvarráson esett át, valamint igen fejlett spamszűrő technológiával bővült.

0

A UPC ingyenes vírusszűrést vezet be a chellón

2004. szeptember 1. 14:50

A UPC az ősszel új vírusszűrő szolgáltatást vezet be hálózatán, a chello előfizetői számára. A többmillió eurós beruházással, tíz országban megvalósuló szolgáltatás az előfizetők számára ingyenes lesz.

0

Átcsúszik a tűzfalakon a Bagle vírus új mutációja, a Bagle.AI

2004. szeptember 1. 11:11

[eWeek.com] A két héttel ezelőtt felbukkanó Bagle.AQ után ismét újabb variánsa született a gyorsan terjedő e-mail féregvírusnak, és kedd óta folyamatosan bombázza a felhasználók postafiókjait. A levelek témájaként foto van megjelölve, és egy foto.zip nevű csatolt fájlt tartalmaznak. A Bagle új mutációja azonban nem jelent nagyobb veszélyt korábban született testvéreinél.

0

Hamarosan megjelenik a Windows Mobile operációs rendszeren futó Opera webböngésző

2004. szeptember 1. 08:24

Az Opera Software tegnap bejelentette, hogy hamarosan a Microsoft Windows Mobile operációs rendszerét futtató okostelefonokra is elérhető lesz Opera webböngésző programja. A mobil böngészőháborúban igen kedvező helyzetben lévő fejlesztő szoftvere reális alternatívát nyújthat az alapvető képességekkel rendelkező, beépített Pocket Internet Explorerrel szemben.