Szerző: Ady Krisztián

2004. március 31. 11:52

Az Apple szabadalmat jegyeztetett be az iPod audiolejátszó grafikus felhasználói felületére

[News.com] Az Apple tanult a múltbéli eseményekből és 20040055446-os lajstromszámmal új szabadalmat jegyeztetett be az Egyesült Államokban. A szabadalmi iratban egy grafikus felület leírása szerepel, valamint metódusok, melyek egy médialejátszóban történő használathoz szükségesek. A hierarchikus grafikus felhasználói felület szabadalmát Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója, Jeffrey L. Robbin és Timothy Wasko jegyzi, mint feltalálók.

[News.com] Az Apple tanult a múltbéli eseményekből és 20040055446-os lajstromszámmal új szabadalmat jegyeztetett be az Egyesült Államokban. A szabadalmi iratban egy grafikus felület leírása szerepel, valamint "metódusok, melyek egy médialejátszóban történő használathoz" szükségesek. A hierarchikus grafikus felhasználói felület szabadalmát Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója, Jeffrey L. Robbin és Timothy Wasko jegyzi, mint feltalálók.

Jeff Robbin a SoundJam MP3-lejátszó fejlesztésében vállalt döntő szerepet, melyet 2000 elején vásárolt fel az Apple. Robbin a cég felvásárlása során került az Apple alkalmazásába, s az iTunes fejlesztőinek listáján is találkozhatunk nevével. Tim Wasko régi motoros: a "feltaláló" Steve Jobs-szal közösen fejlesztette 1988-ban a NeXT számítógépet.

Az Apple történetében nem ez az első eset, hogy a vállalat megpróbálja megakadályozni, hogy lemásolják az általa fejlesztett felhasználói felületet. Az 1980-as évek végén az Apple beleegyezett, hogy a Microsoft licencelhesse a Lisa és Macintosh személyi számítógépek felületét, mely a Windows 1.0 alapja lett. A Microsoft továbbfejlesztette a felületet, míg végül 1988-ban az Apple a szerzői jogok megsértése miatt pert indított a Microsoft és a HP ellen. Utóbbi akkoriban az Apple-szerű felületet nyújtó NewWave Windows-bőrön dolgozott.

Az Apple csak a "szemeteskuka" ikont és a NewWave felület mappaikonjait érintően volt képes hitelt érdemlően igazolni állításait, egyebek tekintetében elvesztette a szerzői jogi pert. Jogi szakértők szerint a szabadalmak erősebb védelmet nyújthatnak a szerzői jogoknál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról