Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Forró a helyzet itthon és Európában

Bodnár Ádám, 2004. március 11. 11:50
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Európában jelenleg mintegy 12 ezer nyilvános vezeték nélküli internetes hozzáférési pont (hot spot) működik, azonban mennyiségük rohamos mértékben növekedik, az elkövetkező fél év során számuk várhatóan megduplázódik, 2006 végére pedig megtízszereződik. Szerencsére Magyarországon is egyre több hot spot létesül.

hirdetés
A Corinthia Grand Hotel Royal szálloda vendégei március elejétől vezeték nélküli internetszolgáltatást vehetnek igénybe, amelyet a Wiera Kft. nyújt. A vállalat már korábban telepített egy nyilvános hot spotot a Corinthia Aquincum szállodában és az év során várhatóan 30-50 felső kategóriás hotelben lesz elérhető a vezeték nélküli internet. A Wiera terveiben emellett szerepel több más terület, például benzinkutak vagy éttermek vezeték nélküli hálózati elérési lehetőséggel való felszerelése is.

A Wiera ügyvezető igazgatója, Kálmán Tamás elmondta, hogy várakozásaik szerint a hot spotok szolgáltatásait egyfelől a külföldről hazánkba látogató üzletemberek, másfelől a magyarországon sok utazással járó munkát végzők, például területi képviselők veszik majd igénybe. A Wiera hot spotok jelenleg előre fizetett kártyával vehetők igénybe, az ügyfelek félórás, két órás, egy napos és hétnapos elérést vásárolhatnak. A kapott kártyán egy lekaparható mező alatt található a felhasználói név és jelszó, ezek segítségével érhető el az internet.

Magyarországon még viszonylag újnak számítanak a nyilvános vezeték nélküli hozzáférési pontok, noha több nagy távközlési szolgáltató is rendelkezik ilyenekkel. A mozgalom talán legfontosabb úttörője a Westel volt, amely 2002-ben indította el kísérleti szolgáltatását a Ferihegyi repülőtéren. A Westel WLAN a tesztüzem alatt ingyenesen elérhető volt, pár hete azonban már kereskedelmi szolgáltatásként kínálja a vezeték nélküli internetkapcsolat lehetőségét a cég. Nemrégiben adtunk hírt a Vodafone kezdeményezéséről, amelynek keretén belül a Budapest Sportarénában építettek ki egy nyilvános vezeték nélküli hozzáférési pontot, amely a tesztüzem alatt egyelőre ingyenesen használható.

A WLAN-forradalom kapcsán semmiképp nem feledkezhetünk meg az Intelről és a Centrino alkatrészcsaládról, amely egy notebookokhoz fejlesztett, vezeték nélküli hálózati vezérlőt is tartalmazó chipkészlet. Az Intel nem csak a termékek fejlesztésével, hanem a vezeték nélküli életstílus propagálásával is sokat tett a WLAN elterjedéséért. A vállalat elindított egy verifikációs programot, amelynek keretén belül a hot spotokat bevizsgálják: amennyiben a szolgáltatás eleget tesz bizonyos kritériumoknak, megkaphatja az Intel Centrino emblémáját és a felhasználók biztosak lehetnek benne, hogy Centrinón alapuló noteszgépükkel zökkenőmentesen használhatják az adott hot spotot. A Westel nemrégiben nyerte el az Intel minősítését.

Az Intel kezdeményezése azért is hasznos, mert a feltűnő logó láttán a felhasználó egyből észreveheti, hogy hol veheti igénybe a vezeték nélküli internetszolgáltatást. A hot spotok száma rohamos mértékben növekszik, külföldi városokban már számos helyen érhető el valamiféle térkép vagy lista, amely a hozzáférési pontokat tartalmazza. Egy ilyen lista található az Intel weboldalán is, amely az Intel verifikációval rendelkező hot spotokat sorolja fel. A listában máris megtalálható a Wiera több hot spotja. A Wiera az Intel mellett a Hewlett-Packarddal is együttműködik, ennek keretén belül a vezeték nélküli hálózati vezrélővel felszerelt HP noteszgépek és kézigépek vásárlói hétnapos Wiera bérletet kapnak ajándékba, amelynek segítségével igénybe vehetik a cég hot spotjait és megízlelhetik a vezeték nélküli világot.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Kotlin alapok Androidhoz, Android refaktorálás, React Native gyorsítósáv, UX és analitika, Azure IoT Edge, fintech élesben: alkalmazásfejlesztés banki aggregátor API-ra, itthon először!