Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Spyware programok az amerikai törvényhozók kereszttüzében

Ady Krisztián, 2004. március 04. 15:26
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

[News.com] A spamtörvényhez hasonló horderejű, de remélhetőleg annál kevesebb vitát kiváltó törvénytervezetet nyújtana be három szenátor az amerikai törvényhozásnak, mely egyszer és mindenkorra megoldaná a felhasználó tudta nélkül települő és internetezési szokásokról adatokat gyűjtő, úgynevezett spyware alkalmazások kérdését. A Spyblock Act törvény a világháló szemetéhez tartozó spyware alkalmazásokat regulázná meg, egyértelmű felhasználói engedélyhez kötve az ilyen alkalmazások települését.

hirdetés
[News.com] A spamtörvényhez hasonló horderejű, de remélhetőleg annál kevesebb vitát kiváltó törvénytervezetet nyújtana be három szenátor az amerikai törvényhozásnak, mely egyszer és mindenkorra megoldaná a felhasználó tudta nélkül települő és internetezési szokásokról adatokat gyűjtő, úgynevezett spyware alkalmazások kérdését. A "Spyblock Act" törvény a világháló szemetéhez tartozó spyware alkalmazásokat regulázná meg, egyértelmű felhasználói engedélyhez kötve az ilyen alkalmazások települését.

A törvény nem csak a hozzájárulás kérését akasztaná a spyware alkalmazások fejlesztői nyakába, hanem kötelezné a programírókat és terjesztőket arra, hogy az adott alkalmazás -- az egyéb installált alkalmazásokhoz hasonlóan -- könnyen eltávolítható legyen. Jelenleg az ilyen szoftverek csak segédprogramokkal, például a közismert Ad-Aware programmal távolíthatók el maradéktalanul az operációs rendszerből.

Az új törvény szigora nem csak a "klasszikus" spyware alkalmazásokra súlytana le, mint például a Gator Date Manager programja, hanem olyan apró ActiveX-vezérlőkre és programokra, melyek a felhasználó tudta nélkül állítják át a böngészőprogramok által elsőként behívott, felhasználó által beállított honlapot egy másik oldalra.

A spyware alkalmazások nem csak közvetlenül bögészéssel "gyűjthetők össze", hanem számos esetben más alkalmazások mellé "csomagolják" őket, például állománymegosztó, P2P-alkalmazások is telepíthetnek ilyen szoftvert -- a felhasználó tudta nélkül. A Kazaa filecserélő alkalmazás egyik komponensét például spyware-ként azonosította jóideig az Ad-Aware szoftver, melyet eltávolítva a Kazaa megtagadta a működést, noha az eltávolított programrész nem volt a P2P-alkalmazás szerves része.

A törvényjavaslat szövegét jelenleg személyiségjogi ügyvédek vizsgálják, alaposan elemezve a "Software Principles Yielding Better Levels of Consumer Knowledge" törvényjavaslat megfogalmazását. A spyware-nek minősülő alkalmazások meghatározásának egyértelműnek és rendkívül alaposnak kell lennie. A jelenlegi tervezet szerint az alakalmazások nem gyűjthetnek személyes adatokat és internetezési szokásokat, nem továbbíthatják ezeket internetes címekre és nem módosíthatják a számítógép beállításait.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.