:

Szerző: Bizó Dániel

2004. március 31. 13:55

Sun Java Desktop Systemmel telepített számítógépek forgalmazását kezdi meg a Wal-Mart

[eWeek/ZDnet] A legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánc, az amerikai Wal-Mart a Sun Microsystems Linux-alapú operációs rendszerével előtelepített számítógépeket fog forgalmazni.

[eWeek/ZDnet] A legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánc, az amerikai Wal-Mart a Sun Microsystems Linux-alapú operációs rendszerével előtelepített számítógépeket fog forgalmazni.

A Windows alternatívájaként pozícionált Sun Java Desktop System a Microtel Computer Systems számítógépein lesz megtalálható. A Wal-Mart már korábban is forgalmazott linuxos Microtel PC-ket, például SuSE Linuxszal vagy Lindows-zal telepítve. A Sun már tavaly év végén folytatott tárgyalásokat több jelentős kiskereskedlmi hálózattal, hogy azok asztali szoftverével telepített konfigurációkat forgalmazzanak. Monitor nélkül akár 298 dollárért, azaz durván 60 ezer forintért juthat az amerikai vásárló egy 1,6 GHz-es AMD Duronnal, 128 MByte memóriával, 40 GByte-os merevlemezzel, CD olvasóval, modemmel és hálózati csatolóval ellátott PC-hez.

A lépés a Sun új stratégiáját jelzi, melynek lényege az "olcsó", alacsony költségű informatikai megoldások megteremtése. A vállalat jövedelme eddig szinte kizárólag vállalati ügyfelektől származott, főként csúcskategóriás hardver-szoftver megoldások leszállításával. A Sun a gazdasági környezet megváltozásával azonban kénytelen volt arra a felismerésre jutni, hogy a drága, nagygépes világ hanyatlásra van ítélve, az informatikai piacot egyre jobban a gazdaságosság, a költségek leszorítása vezérli. Az új csapásirány a szoftverekre -- melynek központi eleme a Java --, az olcsóbb, AMD Opteron-alapú kiszolgálókra és a fogyasztói piacra való belépésre helyezi a hangsúlyt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 6. 01:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.