:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. március 8. 16:23

Infomediátor: felhasználóvédelmi kezdeményezés

Infomediátor néven informatikai felhasználóvédelmi iroda kezdte meg működését az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) keretei között. A kezdeményezés az információs társadalommal összefüggésben felmerült vitás esetek megoldásához, a méltánytalanságokkal szembeni fellépéshez kíván segítséget nyújtani.

[HWSW] Infomediátor néven informatikai felhasználóvédelmi iroda kezdte meg működését az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) keretei között. A kezdeményezés az információs társadalommal összefüggésben felmerült vitás esetek megoldásához, a méltánytalanságokkal szembeni fellépéshez kíván segítséget nyújtani.

A kezdeményezés mintájául az osztrák internet-ombudsman 1999 óta működő intézménye szolgált. Az Infomediátor (mediátor = közvetítő, egyeztető) civil szervezetként kínál többek közt szakmai tanácsadó szolgáltatást, alternatív konfliktuskezelési eljárásokat (választottbíróság). A tanácsadást a tervek szerint ingyenesen végzi a szervezet, ám például a választottbírósági eljárás költségeit állniuk kell a vitatkozó feleknek.

Az iroda az információs társadalom valamennyi szerelője előtt nyitva áll, így az egyéni felhasználókon túl vállalkozások, szolgáltatók is fordulhatnak az Infomediátor irodához. A szervezet többek közt az e-mailben terjedő vírusok terjesztéséről, a bonyolult szoftverlicencekkel kapcsolatos kérdésekről, a betárcsázóprogramokkal kapcsolatos visszaélésekről kíván esettanulmányokat megjelentetni. Az Infomediátor honlapja elérhető a www.infomediator.hu internetcímen.

Fogyasztó- és érdekvédelmi szervezetek
Nemzeti Hírközlési HatóságElektronikus kereskedelmi (e-ker) törvény, hírközlési törvény hatályában
Fogyasztóvédelmi Felügyelőségfogyasztóvédelmi törvény, e-ker törvény hatályában
Gazdasági Versenyhivatalversenytörvény, fogyasztók megtévesztése, erőfölény
Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület, infokommunikációs irodae-commerce, internet- és távközlési szolgáltatók, tanácsadás
Netért Egyesületinternetezők érdekvédelme, tanácsadás

Az október 11-i kraftie meetupon (online és helyszíni) azoknak az IT szakembereknek szeretnénk picit segíteni, akik elérkezettnek látják az időt, hogy IC karrierjük után menedzser irányban haladjanak tovább.

a címlapról