Szerző: Budai Péter

2004. március 11. 09:37

Csak 2005-ben jelenik meg az SQL Server Yukon és a Visual Studio Whidbey

A Microsoft bejelentette, hogy az SQL Server és a Visual Studio .Net fejlesztőeszköz következő verziójának megjelenését 2005 első felére halasztják, ami több hónapos késést jelent a korábban ismertetett megjelenési időponthoz képest. A szoftverek 2004 második felében jelentek volna meg.

A Microsoft bejelentette, hogy az SQL Server és a Visual Studio .Net fejlesztőeszköz következő verziójának megjelenését 2005 első felére halasztják, ami több hónapos késést jelent a korábban ismertetett megjelenési időponthoz képest. A szoftverek 2004 második felében jelentek volna meg.

A Microsoft szóvivői szerint a lépés szükségességét az indokolja, hogy "[a termékek] biztosan megfeleljenek az ügyfeleink által támasztott magas minőségi elvárásoknak". Ennek megfelelően a sokak által várt adatbázisszerver, az SQL Server 2005 (kódnevén Yukon) és a Visual Studio .Net 2005 (kódnevén Whidbey) még a bétatesztelés fázisában van.

A szofteróriás a Visual Studio Whidbey első publikus bétaverzióját 2004 első felére, második bétáját 2004 második felére ígéri. A végleges változat 2005 első félévében várható. A vállalat állítása szerint nincs akadálya annak, hogy a Whidbey béta 1 és a Yukon béta 2 még ebben a félévben megjelenjen. A termékek tényleges megjelenésének időpontja viszont a bétatesztelés eredménye és a partnerek visszajelzései alapján dől el.

Ari Bixhorn, a Microsoft Visual Studio .Net termékemenedzsere szerint a kiadási határidő eltolásának oka, hogy lehetőség legyen további új funkciók kifejlesztésére és a meglévő kód szépítésére.

"Az ütemterv megváltoztatásának célja, hogy termékeink valamennyi ügyfelünk visszajelzésének megfeleljenek. Ez annak a hatása, hogy a kód egyes részeit elérhetővé tettük ügyfeleink számára, és a reakciók nem is maradtak el" -- mondta.

Bixhorn kiemelte, hogy a bejelentett késések kizárólag a Whidbeyt és a Yukont érintik. A Longhorn, a Microsoft következő generációs operációs rendszere a tervezett időpontban fog megjelenni. A legtöbb elemző 2006-ra várja a Longhorn tényleges boltbakerülését, de minden egyes késés hatására, valamint az XP további bővítésének hírére sokan 2007-re érzik reálisnak a temék megjelenését.

Az SQL Server termékmenedzsmentjének vezetője, Tom Rizzo szerint a késések csupán a minőség javítását szolgálják. "A termék emberek millióihoz fog eljutni. Olyan lesz, mintha megkapnád a postaládádba az AOL CD-jét" -- viccelődött Rizzo. Hozzátette, hogy az SQL Server harmadik bétája már lehetővé teszi a nagyvállalati alkalmazásokkal történő integrációt, például az SAP-vel és a Siebellel.

A Microsoftot egyre sűrűbben ért kritikákra reagálva, miszerint a cég gyakran csúsztatja el termékei megjelenését, Rizzo azzal felelt, hogy a Microsoft rendszerint több éves termékciklusokban gondolkodik. "Jobb nyíltan vállalni és időben bejelenteni a késéseket, mint a temék megjelenése előtt egy hónappal közölni a hírt; utóbbi igazán kínos lenne" -- válaszolta Rizzo.

A Meta Group elemzője, Thomas Murphy szerint már számítani lehetett a késlekedés bejelentésére. "Nem hinném, hogy bármi gond lenne a cég körül, egyszerűen a komplex szoftverek fejlesztése sok időt igényel és ez a lépés jelzi, hogy a Microsoft a minőséget a megjelenési dátumoknál előbbre helyezi." Megjegyezte, hogy a Whidbey valóban sok új eszközzel és képességgel érkezik, de igazi ereje a Yukon integrációban rejlik.

A Visual Studio fejlesztőcsapata már átesett a cég új biztonsági ellenőrzésén és elsajátították a Microsoft új, biztonságos programozási módszereit is, ezzel ellentétben a Yukon az első olyan SQL Server kiadás, ahol az új módszerek alkalmazására sor kerül -- tette hozzá Murphy.

"Ez azt is jelenti, hogy a J2SE 1.5 (Java 2 Platform, Standard Edition) hamarabb kerül a piacra, mint a Whidbey, és a Java fogja hamarabb támogatni az új nyelvi megoldásokat, hacsak a Microsoft nem adja ki korábban saját SDK-jának végleges változatát" -- utalt a .Net keretrendszer 1.2-es verziójára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról