dev archívum - 2003 január

2003
január

0

Tellex néven fut a Hírközlési Törvény módosításának projektje

2003. január 31. 20:43

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) tanácsadók és társszervezetek bevonásával megkezdte a hírközlési törvény módosításának előkészítését. A projekt hivatalos neve Tellex , ami a Telekommunikáció és Lex (törvény) szavak kombinációjából adódik. A KPMG, a White & Case ügyvédi iroda, és más - magyar és külföldi - tanácsadó cégek (összesen 10 cég) május 15-re vállalták a feladat elvégzését; ekkor kerül átadásra a kodifikált formába öntött szakértői anyag.

0

Linuxos díjat nyert a múlt héten a Microsoft

2003. január 30. 21:05

A múlt héten megrendezett New York-i LinuxWorld expón kiosztott Open Source Product Excellence Awards díjak közül az egyiket a Microsoft vihette haza. Az IDG World Expo által szervezett Linuxworld kiállításoknak hagyományos része a kiváló termékek díjazása, amit most az Open Source Development Network (OSDN) szponzorált, a díjakat tizenegy kategóriában osztották ki. Sokak meglepetésére a legjobb rendszerintegrációs szoftver kategóriában a Microsoftot érte kitüntetés Services for UNIX 3.0 nevű termékéért.

0

Új meghajtó NVIDIA nForce és nForce2 chipkészletekhez

2003. január 30. 18:57

Az NVIDIA ma új WHQL-minősítésű drivert adott ki nForce és nForce2 alaplapi lapkakészleteihez. A 2.03 verziószámot viselő meghajtók Windows XP és Windows 2000 operációs rendszerekkel használhatóak. A csomag a következő újításokat tartalmazza:

0

MPlayer a Debian Linuxban: háború a legjobb filmlejátszó körül

2003. január 30. 17:01

Lassan már egy hete, hogy kitört a Debian Linux fejlesztői levelezőlistáján az MPlayerrel kapcsolatban az a háború, amely azóta átterjedt számos más online fórumra, többek közt a szabad szoftverek világának egyik meghatározó médiumára, a Slashdotra is. Cikkünk a vita hátterét próbálja megvilágítani.

0

További információk a Vodafone írásba foglalt GPRS-korlátozási lehetőségéről

2003. január 30. 16:19

[Vodafone] Amint arról korábbi hírünkben beszámoltunk, a Vodafone közleményben értesítette ügyfeleit, hogy 2003. február 12. 00:00 órától megváltoznak a cég Általános Szerződési Feltételeinek egyes pontjai. A GPRS WAP és Internet szolgáltatásokról szóló rész a következőképpen egészül ki, illetve módosul:

0

Az IBM és a Siebel kiszélesítette együttműködési megállapodását

2003. január 30. 08:21

[WSJ, ZDNet] A két cég a héten jelentette be, hogy a Siebel Systems kifejezetten az IBM WebSphere alkalmazásszerveren futó szoftvereket fog fejleszteni. Ezzel a lépéssel a cégek egy meglévő, három éves szoftverfejlesztési együttműködést terjesztenek ki.

0

Megjelent az Enclave játszható demója

2003. január 29. 20:02

A Black Label Games kiadta az Enclave című akció-szerepjáték demó változatát (190 MB). A Starbreeze Studios által fejlesztett program kipróbálható verziójában két karakterrel (harcos, tolvaj) járhatunk be két pályát.

0

PHP konferencia Budapesten

2003. január 29. 12:12

A PHP levelezési lista szakmai közössége és az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola megrendezi az első hazai PHP konferenciát. A március végén megrendezésre kerülő találkozót a PHP programozási nyelv magyarországi elterjesztésére alakuló PHP szakosztály szervezi.

0

Budapesten tartottak konferenciát a Sun Microsystems Java-fejlesztésekért felelős stratégiai piacfejlesztési szakemberei

2003. január 28. 15:51

[NetAktív] Több mint hatszáz érdeklődő részvételével, harmadik alkalommal kerül megrendezésre Budapesten a Sun Microsystems konferenciája, amelyen elsősorban a cég Java-ért felelős, stratégiai és piacfejlesztési szakemberei tartanak szakmai előadásokat. A januári és februári hónapokban több európai nagyvárosban megrendezésre kerülő road-show keretében a Java nyelvre és környezetre épülő technológiák teljes köre napirendre kerül.

0

Középkategóriás videokártyák összehasonlító tesztje

2003. január 28. 15:25

Noha a kártyák és a chipek paraméterei az első ránézésre igen hasonlónak tűnnek, mindenképpen érdemes közelebbről is szemrevételeni őket, hiszen a teljesítményben és a szolgáltatásokban is igen nagy különbségek lehetnek. Tesztünkben öt termék szerepel.

0

Februártól lesz elérhető az Ad-Aware kémkedő alkalmazásokat eltávolító segédprogram 6-os verziója

2003. január 28. 14:38

[Lavasoft USA] A Lavasoft USA napokon belül elérhetővé teszi a kémkedő alkalmazások, valamint azokhoz kapcsolódó regisztrációs bejegyzések, cookie-k eltávolítására kifejlesztett alkalmazása, az Ad-Aware 6-os verziójának fizetős Pro és Plus verzióit. Az ingyenesen letölthető, valamivel korlátozottabb képességekkel rendelkező Standard változat februártól lesz letölthető. Az Ad-Aware szoftverről korábban olyan híresztelések láttak napvilágot, hogy a Lavasoft végleg befejezi a szoftver fejlesztését.

0

Újabb DoS támadás érte az amerikai lemezkiadók szövetségének honlapját

2003. január 28. 13:51

[News.com] Újabb támadás tette elérhetetlenné a hétvégén az amerikai lemezkiadók szövetségének (RIAA) honlapját. A hackerek ezúttal is DoS (Denial of Service) támadást hajtottak végre a honlap ellen, az elmúlt nyár óta immár harmadszor. A pénteken indított akciónak köszönhetően három napig nem volt elérhető a szövetség internetes weboldala.

0

Megjelent az Opera 7 webböngésző végleges, Windows operációs rendszer alatt futó változata

2003. január 28. 11:27

[Savage News] Két publikus próbaverziót követően letölthetővé vált a közkedvelt alaternatív böngészőprogram, az Opera 7-es verziójának végleges változata. Az új verzió gyorsabb motort, továbbfejlesztett képességeket, új e-mail klienst és egyéb szolgáltatásokat nyújt. A böngésző továbbra is rendkívül kis méretű, a Java nélkülü telepítőcsomag csupán 3,3 MB méretű.

0

Nyilvános a törlés előtti .hu domainek listája

2003. január 27. 13:39

Nyilvános a törlés előtti parkolásban lévő domainek listája a hazai adminisztrációs szervezet weblapján. A www.nic.hu címen korábban a regisztráció előtti kéthetes várakozólista volt elérhető, most már azonban a felmondás előtti domainnevek listája is olvasható.

0

Megjelent a DivX videotömörítő kodek legújabb változata

2003. január 27. 12:10

[DivxNetworks] Megjelent és letölthető a DivX szoftveres videotömörítő kodek legújabb, 5.0.3-as változata. A szokásos hibajavításokon túl az új verzió néhány valóban hasznos frissítést, újdonságot is tartalmaz.

0

A hétvégén vírus bénította meg az internetes forgalmat

2003. január 27. 10:50

[Vírus Riadó] A hétvégén egy új, rendkívül kártékony vírus ütötte fel a fejét internet-szerte. A Sapphire, Slammer vagy SQLExp néven ismert vírus világszerte több mint 120 000 szervert fertőzött meg, aminek köszönhetően érezhetően lelassult a globális internetforgalom sebessége és egyes vállalati hálózatok is túlterhelődtek. A vírus szombaton teljesen megbénította Dél-Korea internetes hálózatát, míg Európában elsősorban Nagy-Britanniát és Németországot érintette érzékenyen a fertőzés; hazánkban kevésbé voltak érezhetőek hatásai. Vasárnapra azonban a gyors intézkedéseknek köszönhetően sikerült megállítani a vírus terjedését és megszüntetni a forgalomzavarokat.

0

LinuxWorld: UnitedLinux fejlesztői és képzési program indul

2003. január 26. 00:48

[UnitedLinux, SuSE] A UnitedLinux a New York-i LinuxWorldön bejelentette, hogy UnitedLinux Developers Zone néven fejlesztői programot indít, és ettől függetlenül a Linux Professional Institute-on (LPI) keresztül beindít egy minősített képzési programot is. A fejlesztői program célja a megfelelő források biztosítása a UnitedLinux által támogatott megoldások portolásához, teszteléséhez, illetve fejlesztéséhez. Az 1999 óta működő, és azóta nagy nemzetközi elismerést szerzett, linuxos minősítésekkel foglalkozó LPI-vel való együttműködés keretein belül pedig két új LPI-minősítés születik még ebben a negyedévben.

0

Pályázat a számítógépek kreatív újrahasznosítására

2003. január 25. 12:05

Az IDG Magyarországi Lapkiadó Kft. -- a CW-Számítástechnika, a PC WORLD és a GameStar lapok kiadója -- az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, a Kulturális Minisztérium és a Környezetvédelmi Minisztérium támogatásával pályázatot hirdet Számítógépek újrahasznosítása -- környezetvédelem címmel.

0

A tavalyi év legbosszantóbb kéretlen levelei

2003. január 24. 17:36

[BBC] A kéretlen reklámlevelek egyre több fejtörést okoznak immár nemcsak az otthoni felhasználóknak, hanem a vállalatoknak is. Azon túl, hogy a spam a netizenek idegeit borzolja, komoly anyagi károkat is okoz. Egy brit vállalat nemrégiben összeállította a tavalyi év legbosszantóbb kéretlen leveleinek listáját.

0

A houstoni közigazgatásban webalapú szoftvercsomag váltja fel a Microsoft Office-t

2003. január 24. 14:58

[CNET] Houston városa a Microsoft Office programcsomagról egy helyi vállalat által kínált, webalapú alkalmazásra tér át. Egy tavaly kötött megállapodás keretében mintegy 13 ezer közigazgatási alkalmazott számítógépéről kerül le az Office, amelyet a SimDesk Technologies által kínált webes alkalmazáscsomag vált fel.

0

GameCube konzolra is megjelenik a V-Rally 3

2003. január 23. 19:38

Az Infogrames csütörtökön bejelentette, hogy a népszerű raliszimulátorának, a V-Rallynak a legújabb, harmadik részét a Nintendo GameCube konzoljára is kiadja. A júniusban megjelenő program fejlesztését az Eden Studios végzi.

0

A digitális tartalomkezelő megoldások szállítói közül az IBM érdemelte ki az év vállalata címet

2003. január 23. 16:25

[Mmd] Az IBM a múlt héten jelentette be, hogy a Frost & Sullivan nevű informatikai tanácsadó cég döntése értelmében az IBM nyerte el az év vállalata címet a digitális tartalomkezelő megoldások szállítóinak kategóriájában. A Digital Content Management Company of the Year cím odaítélésével a Frost & Sullivan az IBM átfogó termékkínálatát, technológiai vezető szerepét és a nyitott szabványok iránti elkötelezettségét ismerte el.

0

Java-per: a Microsoft fellebbez

2003. január 23. 11:33

A Microsoft -- egyáltalán nem meglepő módon -- megfellebbezte a szövetségi bíróság azon ítéletét, amely szerint a Windows XP operációs rendszert 120 napon belül már a Sun Java futtatási környezetével kell szállítania.

0

Radeon 9700 chipes videokártyák az FIC-tól

2003. január 23. 09:21

A videokártyák piacán újoncnak számító tajvani First International Computer (FIC) ma jelentette be, hogy megkezdte ATI Radeon 9700 és Radeon 9700 Pro chipes grafikus kártyáinak forgalmazását. Az A97 és A97P típusjelű termékek specifikációi nem térnek el az ATI ajánlásától.

0

A HP is a UnitedLinux csoport technológiai partnere lett

2003. január 22. 20:18

[UnitedLinux] A UnitedLinux csoport ma bejelentette, hogy a HP technológiai partnerként csatlakozott a jelenleg négy Linux-disztribútort tömörítő szervezethez. A HP (az IBM és az AMD után) a harmadik cég, amely technológiai partneri státuszban működhet együtt a SuSE, az SCO Group, a Turbolinux és a Conectiva üzleti szövetségével, és többek közt részt vehet a UnitedLinux technikai tanácsadó testületének munkájában, javaslatokat tehet a technikai irányító bizottságnak, továbbá közös marketingtevékenységekben vállalhat szerepet.

0

Az online hírszolgáltatók teljesítménye 2002-ben

2003. január 22. 16:40

Tavaly összesen 426 129 hír, cikk, elemzés, közlemény jelent meg a Hírkereső által szemlézett on-line lapokban. Bár a Hírkereső szemléje kétségkívül nem teljes körű, ám így is összesen 65 on-line lapot, illetve azok rovatait figyelték a hírportál robotjai. Az összegző statisztikák hasonló sorrendet mutatnak, mint a tavalyi havi toplisták.

0

Továbbra is piacvezető az Oracle alkalmazásszerver

2003. január 22. 11:37

[NetAktív] Az Oracle9i alkalmazáskiszolgáló és az Oracle9i JDeveloper fejlesztőrendszer a Forrester Research piackutató cég alkalmazás-kiszolgálókat és vállalati portálokat tesztelő TechRankings értékeléssorozatában a legmagasabb összpontszámot érte el. A kutatás közvetlen laboratóriumi értékelések, stratégiai piacelemzés és a technológiai felhasználók mélyreható igényfelmérése alapján helyezte az Oracle termékét az első helyre.

0

KiSS DP-450: DivX az asztali DVD-lejátszóban

2003. január 21. 15:18

Különleges DVD-lejátszóhoz jutott hozzá szerkesztőségünk a közelmúltban: a dán KiSS DP-450-es típusszámú lejátszójáról több hírünk is szólt, mivel ez volt az első olyan asztali DVD-lejátszó, mely MPEG-4, DivX 4-5 videotömörítő kodekkel készített állományok lejátszására is képes.

0

Milliárdok megtakarításában segíthet a Linux a Dél-afrikai Köztársaságban

2003. január 21. 11:57

[BusinessDay] A Dél-afrikai Köztársaság állami információs technológiai hivatala úgy döntött, hogy felhagy a mennyiségi szoftverlicenc-beszerzésekkel és a borsos árú, ismert piaci márkák helyett nyílt forráskódú megoldásokat fog választani. Az állami IT-vezetők úgy számolnak, hogy a lépés éves szinten legalább hárommilliárd rand megtakarítást jelenthet az államnak; a köztársaság tavaly a terméktámogatással és a frissítésekkel együtt 9,4 milliárd randot költött szoftverekre.

0

Egy ítélet margójára: interjú Vámosi Zsolttal

2003. január 20. 18:36

A bíróság elsőfokú ítéletében egy év letöltendő szabadságvesztésre ítélte szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt Vámosi Zsoltot, a Philos Labs volt ügyvezetőjét. Vámosi az ítéletet követően néhány nappal lapunknak nyilatkozott a BSA-ról, a vizsgálattal és az ítélettel kapcsolatos véleményéről.

0

Négyprocesszoros blade szerver a HP kínálatában

2003. január 20. 14:32

A Hewlett-Packard a világ első vállalata, amely négyprocesszoros blade szervert dobott piacra. A HP ProLiant BL40p mellett a vállalat bemutatott egy új, két Xeon processzoros blade szervert is (BL20p), valamint a BL10e sorozat felújított változatát, amely 800 helyett immár 900 MHz-es Pentium III chipre épül.

0

Gyenge hetet zártak az amerikai értéktőzsdék

2003. január 20. 08:33

Az értéktőzsdék az első negatív hetet zárták 2003-ban, miután a pénteki nap elég rosszul sikerült. Ennek fő oka az volt, hogy a Microsoft pesszimista előrejelzést tett a jelenlegi negyedévvel és az első félévvel kapcsolatban. A Microsoft-hír hatására a technológiai részvények széles köre jelentősen visszaesett. A kereskedők azért is különösen óvatosak voltak, mert a hétvége háromnapos Amerikában: hétfőn az értéktőzsdék zárva tartanak a Martin Luther King Jr. ünnepnap alkalmából.

0

Naponta egymillió oldalletöltés a Westel WAP-nál

2003. január 16. 19:29

A Westel WAP oldalainak növekvő népszerűségét jelzi, hogy a napi főoldalletöltés már meghaladja a 100 ezret és az összes oldalletöltés alapján a társaság mobil portálja még az internetes oldalak között is az első 10-ben foglalna helyet (az eredmények nem auditáltak -- a szerk.) .

0

Indul a Mindentudás Egyetemének második szemesztere

2003. január 16. 13:40

2003-ban újraindul a Mindentudás Egyeteme népszerű előadássorozata. Január 20-án, a második szemeszter nyitóelőadásán Zrínyi Miklós a XXI. század anyagait, az intelligens anyagokat mutatja be, amelyek a számítógéptől kapott információt megértik, majd tulajdonságaikat ennek megfelelően változtatják. A kémikus előadása előtt ünnepélyes aktusra kerül sor: Simó György, az Axelero vezérigazgató-helyettese egyéves ADSL-előfizetéseket ad át annak az 5 hallgatónak, akiket az első félév összes tesztjét hibátlanul kitöltő 700 diák közül sorsoltak ki.

0

Az IBM és az AMD a United Linux technológiai partnerei lettek

2003. január 16. 10:19

[SuSE] A Conectiva, az SCO Group, a SuSE és a Turbolinux üzleti Linux-törekvéseit összefogó United Linux csoport a héten bejelentette, hogy az IBM és az AMD a United Linux technológiai partnerei lettek. Technológiai partnerként az említett cégek többek közt részt vehetnek a United Linux technikai tanácsadó testületének munkájában, javaslatokat tehetnek a technikai irányító bizottságnak, és közös marketingtevékenységekben vállalhatnak szerepet. Az IBM és az AMD az első két cég, amelyik technológiai partneri szinten működik együtt a United Linuxszal.

0

A Sun Microsystems megjelentette a Sun ONE Identity Server 6.0 hálózati személyazonosító megoldását

2003. január 15. 18:19

[NetAktív] A Sun Microsystems a mai napon bejelentette, hogy piacra dobta a Sun ONE Identity Server 6.0-át, az iparág első nyílt szabványokra épülő hálózati személyazonosító megoldását. A Sun új megoldása válasz arra a növekvő piaci igényre, hogy az alkalmazottak, az üzleti partnerek és a vásárlók egyszerűen, problémamentesen férjenek hozzá az adatokhoz és szolgáltatásokhoz a weben keresztül biztonságos, a személyes adatokat védő, mégis költséghatékony módon.

0

ADSL egyéni előfizetőknek 6900 forinttól

2003. január 15. 16:38

Az Interware Internet Szolgáltató Rt. 2003. január 15-től kedvezményes díjakon kínálja ADSL díjcsomagjait: leendő előfizetői már 6900 forinttól előfizethetnek hároméves szerződés keretében, egy évig garantált havidíj mellett.

0

Vállalati kintlévőségkezelő program az LLP-től

2003. január 14. 19:06

[ComMedia] Az üzleti és pénzügyi szoftvermegoldások forgalmazójaként ismert LLP Budapest januártól forgalmazza a SunSystems Collect programját, a SunSystems vállalatirányítási rendszerhez kapcsolódó vevői fizetőképességet elbíráló és kintlévőséget kezelő modult. A legújabb programot a vállalatok működésük fenntartása érdekében létfontosságú cashflow tervezésére és követésére használhatják.

0

Ark Linux: Red Hat Linuxra épülő friss disztribúció

2003. január 13. 20:01

[ArkLinux.org, OFB.biz] A Red Hat egyik korábbi alkalmazottjáról, Bernhard Rosenkraenzerről (Bero) akkor hallhattak utoljára olvasóink, amikor a fejlesztő az ősszel otthagyta a céget , mondván, hogy nem szeretne a KDE megnyomorításán dolgozni; most a legújabb Linux-disztribúcióval, az Ark Linuxszal hozzák kapcsolatba a nevét.

0

ASUS P4PE gyűjtőknek

2003. január 13. 18:59

Az Asustek ma bejelentette, illetve az internetre kikerült sajtóanyag szerint holnapután bejelenti, Intel Pentium 4 processzorokhoz szánt P4PE alaplapjának különleges kiadását, a P4PE Black Pearlt. A kifejezetten fanatikus ASUS-hívőket megcélzó termék az eredeti P4PE szolgáltatásain felül néhány egyedi tulajdonsággal is rendelkezik.

0

A Microsoft április 24-én mutatja be új szerver operációs rendszerét

2003. január 12. 22:13

[InformationWeek, InternetWeek] Az időpont: 2003 április 24., a helyszín: San Francisco. Az esemény pedig a Microsoft régóta várt Windows Server 2003 operációs rendszerének bemutatója. A cég korábbi termékbemutatóit ismerve most is nagy fanfárra van kilátás.

0

Online nyereményjátékot indított az MSI

2003. január 10. 18:20

A tajvani MSI az új év alkalmából, no meg 8Xtreme sorozatú, azaz a 8x AGP-t támogató termékeinek népszerűsítése érdekében online nyereményjátékot indított, melynek lezárultával néhány izgalmas hardvert sorsol ki a vállalat a résztvevők között. A játékra a mai naptól kezdve február 10-ig lehet jelentkezni a világ bármely országából, így hazánkból is.

0

A kancelláriához fordult a Munkáspárt a támogatott internetcsomagok ügyében

2003. január 10. 16:15

A Miniszterelnöki Hivatalhoz (MEH) fordult a Munkáspárt , miután a korábbi petícióra adott válasz kapcsán az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) vezetőjének írt levélben foglalt kérdésekre és javaslatokra nem érkezett felelet. A Munkáspárt az ügy kivizsgálását kéri Kiss Elemértől, a MEH vezetőjétől.

0

Egy új féregvírus terjed: Sobig

2003. január 10. 11:01

[Vírushíradó] Az elektronikus levelekben és hálózati megosztásokon keresztül terjedő Sobig férget január 9-én fedezték fel az interneten. A kártevő hátsóajtó (backdoor) programot próbál letölteni és telepíteni a fertőzött gépekre, azonban az erre szolgáló honlapokat a Geocities amerikai internetszolgáltatónál már blokkolták.

0

Új változata jelent meg a veszélyes ExploreZip féregvírusnak

2003. január 9. 11:28

[Vírushíradó] Az ExploreZip nevű internetférget először 1999 júniusában fedezték fel. Az eredeti verzió (ExploreZip.A) a felfedezést követő néhány napban már szerte a világon elterjedt, s így elsőként vált valóban világméretűen elterjedt internetes féreggé.

0

ADSL -- adatforgalmi korláttal

2003. január 9. 09:32

A tavaly év végén napvilágot látott hírek olyan trendről szóltak, mely szerint a tengerentúlon az internetszolgáltatók megelégelték a fájlcserélő szolgáltatások használóinak jelentős forgalmát, s átstrukturálva a díjcsomagokat már csak forgalmi korlátozással értékesítik az internet-hozzáférést.

0

Nem az IBM elképzelései szerint alakult a 2.6-os Linux kernel logikai kötetkezelője

2003. január 9. 00:59

[ZDNet] A Linux kernel következő stabil verziójában egy új átdolgozott logikai kötetkezelővel (LVM, Logical Volume Manager) is találkozhatnak majd a felhasználók. Az LVM lehetőségeit általában nagyobb szervereken veszik igénybe, a szoftver több merevlemez között is képes rugalmasan elosztani a partíciókat. Az LVM-es szerverek fájlrendszereinek kapacitását így könnyen lehet -- akár újabb merevlemezek hozzáadásával -- az igényekhez igazodva bővíteni.

0

Letölthető a Windows Media Player 9 végleges változata

2003. január 7. 19:16

[Microsoft] Több publikus béta- és RC (release candidate) verzió után hamarosan, még ma este-hajnalban letölthető lesz a Windows Media Player 9 végleges változata, valamint a holnapi naptól a Windows Movie Maker 2 videoszerkesztő szoftver.

0

A THQ adja ki jövő nyáron a Splashdown második részét

2003. január 6. 18:43

A THQ Inc. hétfőn bejelentette, hogy ők fogják kiadni a Rainbow Studios fejlesztőcsapat jetski-szimulátorát, a Splashdown 2 -t. A nagy sikerű Splashdown folytatása PlayStation 2 konzolra fog megjelenni 2003 nyarán.

0

A Network Associates vállalati spamszűrő alkalmazásokat dob piacra

2003. január 6. 18:33

[ZDNet, HWSW] A Network Associates ma sajtóközleményben jelentette be, hogy megvásárolta a spamszűrő alkalmazásokat fejlesztő Deersoft ot. Az ügylet pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra, de a Network Associates jelezte, hogy a jövőben további spam- és tartalomszűrő technológiákat kíván megszerezni.

0

Január végén érkeznek az első GeForce FX chipes videokártyák

2003. január 6. 14:24

A Club 3D megerősítette azokat a híreket, amelyek szerint már januárban piacra dobja az NVIDIA legújabb videochipjére épülő grafikus kártyáit. A kaliforniai grafikus cég a novemberi Comdex kiállításon jelentette be GeForce FX névre keresztelt grafikus processzorát, azonban a ráépülő kártyák csak január végétől lesznek kaphatók.

0

Szakmai fórum designereknek

2003. január 6. 11:02

Designforum.hu címmel szakmai fórumot hozott létre a Covysoft és a Webworx . A Designforum révén a szakemberek egy olyan fórumot kapnak amely a készítők reményei szerint elősegíti a designerek szakmai fejlődését és segíti az információáramlást.

0

Hálózati tároló- és tartalomtovábbító berendezések számára készült víruselhárító a Symantectől

2003. január 6. 10:18

[Symantec] A Symantec ma jelentette be a Symantec AntiVirus for NetApp Filers és a Symantec AntiVirus for Network Appliance NetCache alkalmazásokat. A Symantec AntiVirus vizsgálómotorjának (Scan Engine) 4.0 változatában alkalmazott díjnyertes eljárásokon alapuló megoldás a rendszerfelügyelők kezébe a hálózati erőforrásokat, valamint a Network Appliance tároló- és tartalomtovábbító berendezésein tárolt információk megbízható megvédéséhez gyors, méretezhető és megbízható vírusellenes védelmet ad.

0

Steve Jobs aláírása aranyat ér

2003. január 4. 13:01

[CNET] Az eBay online aukciós ház kínálatában felbukkant egy, az Apple alapítója és elnök-vezérigazgatója által szignált magazin. A relikviáért már eddig is -- egy nappal az árverés határidejének lejárta előtt -- jóval nagyobb összegeket ajánlottak, mint például egy George Washington-aláírásért.

0

Felhasználói jogok után felhasználói kötelességek

2003. január 3. 13:21

Hálózathasználati irányelveket tett közzé a múlt hónapban az Internetszolgáltatók Tanácsa (ISZT). Bár a felhasználói jogok és azok érvényesítése tekintetében is többször ütközik az internetező szabályozatlanságba, az ISZT közgyűlése elfogadta, és a szolgáltatók általános vállalkozási feltételei közé emelésre javasolja a felhasználói kötelezettségek alapdokumentumát.

0

Decemberi domainstatisztikák

2003. január 3. 10:18

Az Internetszolgáltatatók Tanácsa (ISZT) adatai szerint 2002 decemberében 94 532 domain volt a .hu tartomány alatt -- ez 1572-vel több, mint a november végén nyilvántartott domainek száma (92 960). A hónap -- és egyúttal az év -- végén 91 392 ténylegesen delegált domain volt a nyilvántartásban, vagyis a hazai domainregisztrátorok több mint háromezer vitás regisztrációs kérelmet tartottak nyilván.

0

Gyorsan terjed a Yaha féreg új variánsa

2003. január 2. 09:35

Karácsonykor egy újabb féregvírus ütötte fel a fejét internet-szerte. Az idén nyáron felfedezett, windowsos rendszereket fertőző Yaha féreg új variánsa a hírhedt Klezhez hasonlóan rendkívül változatos szövegű üzenetekben terjed, és igen szaporának látszik: a MessageLabs eddig 17 000 felbukkanást regisztrált.

0

2002 - hazai ISP-k egy éve

2003. január 1. 20:53

A 2002. év legfontosabb -- vagy legérdekesebb -- hírei, eseményei az internetszolgáltatók háza tájáról. Minisztériumi tervek és programok, internetes érdekvédelem, küzdelem a liberalizációért -- minden, amiről tavaly hírt adtunk.