Szerző: Bodnár Ádám

2003. január 16. 12:03

A Microsoftnak a Sun Java futtatási környezettel kell szállítania a Windowst

Frederick Motz szövetségi bíró szerdán arra utasította a Microsoftot, hogy legkésőbb 120 nap múlva a Windows operációs rendszert már a Sun Microsystems Java futtatási környezetével szállítsa.

Frederick Motz szövetségi bíró szerdán arra utasította a Microsoftot, hogy legkésőbb 120 nap múlva a Windows operációs rendszert már a Sun Microsystems Java futtatási környezetével szállítsa.

A Sun Microsystems 2002. márciusban indított antitröszt pert a Microsoft ellen, azzal vádolva a világ legnagyobb szoftvergyártóját, hogy arra használta fel monopolhelyzetét, hogy fékezze a Sun rivális Java programnyelvének és más termékeinek terjedését. A kaliforniai szervergyártó szerint a Microsoft olyan Java futtatási környezetet épített a Windowsba, amely inkompatibilis a Sun-féle változattal, ráadásul később el is távolította azt az operációs rendszerből.

A Microsoft eredetileg kihagyta a Windows XP operációs rendszerből a Java virtuális gépet és eltávolította weboldaláról a frissítést. Később a cég bejelentette, hogy egy javítócsomag keretében bekerül a Windows XP-be a Java alkalmazásokhoz szükséges futtatási környezet, azonban csak 2004-ig. A redmondi vállalat szerint azért volt szüksége a Java környezet eltávolítására, mert egy, a Sun által indított másik per kapcsán jogi problémák merültek fel ezzel kapcsolatban.

A Sun beadvány szerint a Microsoft arra használja illegálisan fenntartott monopóliumát, hogy saját szoftver platformja, a .Net számára növelje a piaci részesedést. A .Net kezdeményezés körül építi fel a Microsoft szinte a teljes termékkínálatát, a .Net maga pedig vetélytársa a "Sun One" tervnek. A Microsoft közölte, hogy a Windows felszerelése a Sun Java környezettel komoly problémát jelenthet a nagyvállalati felhasználóknak, ezért szinte biztosan fellebbezni fog az ítélet ellen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról