Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. január 1. 20:53

2002 - hazai ISP-k egy éve

A 2002. év legfontosabb -- vagy legérdekesebb -- hírei, eseményei az internetszolgáltatók háza tájáról. Minisztériumi tervek és programok, internetes érdekvédelem, küzdelem a liberalizációért -- minden, amiről tavaly hírt adtunk.

2002. január [+] Január elején még úgy tűnt, megmenthető az előző hónapban csődöt jelentett Kiwwi ingyenes internetszolgáltató. Egy amerikai érdekeltségű cég érdeklődött a Kiwwi eszközei iránt, ám azt már ekkor sejteni lehetett, hogy csak a biztos profitot hozó szolgáltatásoknak van esélyük a megmenekülésre. Január 22-én délután 4 órakor azonban végleg leáll a Kiwwi valamennyi szolgáltatása: nincs többé sem ingyenes internet, sem -- fizetős -- Voice szolgáltatás. [+] A Freestart eközben bár üdvözli a díjmegosztás rendszerét, jelzi: az internetpercek után kapott 26 fillér példátlanul alacsony összeg az európai piacon érvényesülő arányokhoz képest. Néhány nappal később a szolgáltató elindítja ingyenes ISDN2 internet-hozzáférést nyújtó szolgáltatását. [+] Az akciók nem várt népszerűsége miatt késedelmet szenvedtek az ADSL-bekötések. A nagybani szolgáltató Matáv elismerte, s a hálózati berendezések késedelmes szállításával indokolta a lemaradást, s ígéretet tett: legkésőbb március végéig kielégíti a decemberi megrendelések mindegyikét.

2002. február [+] A hónap közepén érkező hír szerint a Matáv nem tervezi a 150 forintos éjszakai díjstop és a Mindenkinek átalány eltörlését. Később, a fenti kedvezmények év közbeni megszüntetésekor mégis az a -- soha meg nem erősített -- hír kel szárnyra, hogy a távközlési óriás szíve szerint már év elején kivezette volna a népszerű kedezményeket, ám kormányzati nyomásra elállt szándékától. [+] A tavaly év végi UPC és TVNET közti ügyfélátvétel hullámai februárban sem csitultak: korábban egy magánszemély a versenyhivatalnál indított vizsgálatot, míg most a Hírközlés Felügyelet kezdte vizsgálni az átadás-átvétel körülményeit és a szolgáltatásban tapasztalható minőségi változásokat. [+] Tiszanetből Axelero-Tiszanet lett a dél-alföldi régió legnagyobb internetszolgáltatója. A Tiszanet már korábban szövetségre lépett az Axeleróval, mikor Szeged matávos kábeltévés internetezőit átvette. A csongrádi megyeszékhely és környéke egyébként a Vivendi monopóliumában lévő távközlési körzetben található. [+] A VoiceIP szolgáltatások területére lépő Euroweb egyedi konstrukciót próbál meghonosítani: feltölthető (prepaid) kártyákat hoz forgalomba, melyekkel a piaci árnál olcsóbb külföldi telefonálást tesz lehetővé a VoiceIP technológia segítségével. [+] Ingyenes internet-hozzáférést ígér a 15 és 29 év közötti fiataloknak az Ifjúsági és Sportminisztérium. A terv szerint 2002-ben tízezer fiatal jutna internethez mintegy ötszázmillió forintos állami támogatás mellett. [+] Körülbelül egy órán keresztül állt a forgalom a budapesti adatkicserélő központban (BIX). A múló rosszullét oka egy BIX-node hibás működése, illetve forgalma volt, amit csak a helyszínen (az újlipótvárosi Victor Hugo utcában) tudtak orvosolni. [+] ADSL szolgáltatást indított saját körzetében a Monortel. A szolgáltató első körben hét kistelepülésen tette hozzáférhetővé a népszerű szélessávú kapcsolatot.

2002. március [+] A Hírközlési Döntőbizottság elvi állásfoglalása értelmében nem kötelezhetők az internetszolgáltatók az nethasználat telefonköltségének számlázására. A döntés a Matáv és az ISP-k közti vita végére tett pontot, a távközlési óriás ugyanis a számlázás átvállalásától tette függővé a díjmegosztásból származó jövedelem átutalását. [+] Korábban a GTS, most pedig -- az anyacég megvásárlása révén -- a KPNQwest lett a magyar Datanet tulajdonosa. A kötvénykibocsátással lebonyolított tranzakció során a KPNQwest átvállalta a GTS banki tartozásait és lízingkötelezettségeit is. [+] A PanaPhone Távközlési Rt Sohonet néven új lakossági díjcsomagokat vezetett be Debrecenben. A szolgáltató mikrohullámon kínál internet-hozzáférést a cívis város lakóinak. [+] Március 23-án jár le a 90 napos türelmi ideje a Hírközlési Törvény több végrehajtási rendeletének is. Az elsősorban internetszolgáltatókra vonatkozó fogyasztóbarát szigorítások többek közt előírják a rendelkezésre állás, hibaelhárítás fogalmának tisztázását, s a kötbér minimumát is meghatározzák. [+] A két évvel ezelőtti domainregisztrációs liberalizációt követően életbe lépett a .hu tartomány adminisztrátorának, az Internetszolgáltatók Tanácsának (ISZT) a domainnevek fenntartási díjára vonatkozó szabályozása. A csekély fenntartási díjjal a nem használt, domainbrókerek kezén lévő hálózati címek felszabadulását kívánta elérni az ISZT.

[oldal:Április - június]

2002. április [+] Április elsejével életbe lépett a "hackertörvény". Az egy-kétéves büntetési tételek azokat fenyegetik, akik engedély nélkül lépnek be más hálózatokba, akár okoznak kárt, akár nem. A törvény eljárásjogi újdonsága a kötelező megőrzés intézménye: a hozzáférés- és a tárhelyszolgáltatókat már a nyomozás időszakában kötelezni lehet arra, hogy bizonyos adatokat (logfájlokat) megőrizzenek. [+] Megindult a versenyfelügyeleti vizsgálat a UPC és a TVNET internetszolgáltatók közti szerződés lejártának körülményeiről. A vizsgálattal a versenyhivatal arra a kérdésre kíván választ adni, hogy a UPC megsértette-e az erőfölénnyel való visszaélés tilalmát, mikor hálózatából kizárta a korábbi szolgáltatót. Az ügy érdekessége, hogy nem a TVNET, hanem annak egy korábbi ügyfele magánszemélyként kérvényezte a vizsgálatot. [+] Az Euroweb vette át az ingyenes internetszolgáltatásáról ismert Freestartot. A további működést biztosító forrás a díjmegosztásból származó jövedelem, melyről egy hónappal ezelőtt született megállapodás a Matáv és a Freestart között. [+] [+] Április végén jelentette be a Matáv, hogy július 1-jével kivezeti a piacról legnépszerűbb internetes kedvezményeit, a Mindenkinek csomagot és a 150 forintos díjstopot, melyek a legelterjedtemm modemes internethasználóknak nyújtottak megfizethető árú hozzáférést.

2002. május [+] [+] [+] A Matáv-kedvezmények megszűnésének hírére internetetes érdekvédelmi szervezet alakult. A később bejegyzett Netért Egyesület május 25-ére tüntetést szervezett a távközlési szolgáltató Krisztina körúti székháza elé. [+] Május közepén dőlt el: önálló tárcát kap az informatika és a hírközlés a kormányban. A korábban a Miniszterelnöki Hivatal alá rendelt, főbiztosságként működő tárca első embere Kovács Kálmán lett. [+] Május utolsó napjaiban jelentette be a UPC, hogy adatforgalmi korlátozást léptet életbe chello internetszolgáltatásának díjcsomagjában. A ténylegesen végül csak ősszel bevezetett korlátozás számos előfizető ellenérzését kivívta, akik több -- fogyasztóvédelmi, versenyhivatali és hírközlési felügyeleti -- vizsgálatot kezdeményeztek a szolgáltatóval szemben.

2002. június [+] Csődöt jelentett a GTS-Datanetet alig három hónapja felvásárló KPNQwest. Az Európa legkiterjedtebb adatátviteli hálózatával rendelkező szolgáltató rendszerét több hazai ISP is igénybe vette: a Dataneten kívül a PanTel és a UPC ügyfeleit is érintette a leállás. A hálózat lekapcsolása hazánkban végül nem okozott érzékelhető változást az internetes adatforgalomban. [+] A francia anyavállalat komoly anyagi gondjai miatt Magyarországon egyesíti érdekeltségeit a Vivendi. A V-net internetszolgáltatót és a V-com üzleti előfizetők távközlési- és adatátviteli szolgáltatóját a V-fon távközlési szolgáltatóba egyesíti a cég, mely Vivendi Telecom Hungary Rt. néven folytatja majd tevékenységét. [+] A korábban nagy vitát kavart internetszabályozási terv szakmai vitaanyagát hozta nyilvánosságra az Országos Rádió- és Televízió Testület (ORTT). A meglehetősen visszhangtalanul maradt koncepció anyagát később az Informatikai és Hírközlési Minisztérium vette át véleményezésre. [+] [+] Rádióhullámú internetszolgáltatásba kezdett a Covysoft. A Matáv-kedvezmények eltörlésének hírére felértékelődtek az alternatív hozzáférés-típusok, így a vezeték nélküli internetszolgáltatások is. A Covysoft után nem sokkal az Enternet -- majd tucatnyi új szolgáltató -- is hasonló hozzáférés-szolgáltatásba kezdett.

[oldal:Július - szeptember]

2002. július [+] [+] A Matáv-kedvezmények megszűnésével szinte egy időben több hazai ISP is ingyenes internet-hozzáférés szolgáltatást indított. Az elsősorban tartalomszolgáltatók médiatámogatásával bevezetett szolgáltatások a díjmegosztás révén hoznak némi többletbevételt az ISP-knek és az on-line lapoknak. A Freestart utáni első ingyennet-szolgáltató páros az Index és a PSINet volt. [+] [+] [+] [+] Szintén a Matáv kedvezményeinek megszűnésére válaszul GPRS alapú ingyenes és korlátlan internet-hozzáférés szolgáltatásba kezdett a Vodafone. A kedvezmények megszűntét követő egyetlen valóban ingyenes internet-hozzáférést csak a mobilszolgáltató előfizetői vehették igénybe, s hamar kiderült: a szolgáltatás minősége az ország különböző pontjain igen eltérő. [+] [+] Aláírták az IHM és a távközlési szolgáltatók közötti szerződéseket a támogatott internet-hozzáférésről. A valamennyi távközlési szolgáltatóval aláírt megállapodás szerint havonta 15, illetve 40 órányi (az állam részéről percenként 70 fillérrel dotált) modemes hozzáférés jár 1 550, illetve 3 500 forintért. További kedvezményként éjfél és reggel hét óra között 51-es behívószámon keresztül percenként 50 fillér lesz a csatlakozás. A megállapodást a felhasználók egy része és a Netért egyesület is bírálta, mondván: tizedannyi időt tölthetnek a világhálón közel ugyanakkora összegért, mint korábban -- ráadásul közpénzek felhasználásával.

2002. augusztus [+] Harmadszor is elkelt a Datanet: a GTS és a KPNQwest után az Antel Holdings Ltd. -- a Group MENATEP kizárólagos tulajdonú leányvállalata -- az internetszolgáltató új tulajdonosa. [+] Augusztus végén új ajánlatot küldött internetszolgáltató partnereinek a Matáv. A szolgáltatók szerint elfogadhatatlan árakat tartalmazó szerződéssel a távközlési óriás a még mindig függőben lévő hálózati hozzáférési szerződések aláírására szerette volna rábírni az ISP-ket. [+] Százmillió forintos állami nagyberuházást nyert el kelet-magyarországi falvakban a világhálós csatlakozás kiépítésére egy olyan internetszolgáltató, melynek nem volt felügyeleti jóváhagyása -- korábban engedélye sem -- az internetszolgáltatás nyújtásához.

2002. szeptember [+] A szeptemberben indult valóságshow-k internetes közvetítése mindent elsöprő hálózati forgalomnövekedést eredményezett. A Big Brother internetszolgáltatója, a Vivendi, miután szerverei és hálózata az első nap összeomlottak az érdeklődők rohamától, tízszeres sávszélesség-bővítést hajtott végre. [+] A modemeseknek kínált államilag támogatott internetes kedvezményeket ért bírálatokat követően nem sokkal a szélessávú internet-hozzáférések infrastruktúrája kiépítésének adókedvezményéről döntött az IHM. A minisztérium a kábeltévés hálózaton kínált hozzáférések támogatása mellett foglalt állást. [+] A Matáv fenyegetései után a Hungarotel is ultimátumot intézett az internetszolgáltatókhoz: amennyiben nem kötik meg vele a hálózati hozzáférési szerződést, megfosztja őket az 51-es behívószámaiktól. Akárcsak a Matáv esetében, itt is a Hírközlési Döntőbizottság határozata hozott átmeneti megnyugvást: a HDB kimondta, hogy a behívószámokat a hozzáférési szerződés hiánya esetén is biztosítani kell. [+] [+] Adókedvezménnyel és informatikai programmal kívánja elősegíteni az internet elterjedését a minisztérium.

[oldal:Október - december]

2002. október [+] [+] Az IHM-mel szembeni legélesebb kritikáját fogalmazta meg a Munkáspárt és a Netért abban a petícióban, melyben kilenc kérdés szerepelt részben a minisztérium által internettámogatásra szánt összegekkel, részben pedig az internetes piac zsugorodása miatt szükségesnek tartott kompenzációval kapcsolatban. [+] Ismét Elender lett az évekkel ezelőtti tulajdonosváltás révén PSINetté vált hazai szolgáltató. A régi-új cég tulajdonosai között az Elendert alapító Kóka János éppúgy megtalálható, mint az informatikai befektetéseiről is ismert Wallis Rt. [+] Esélyt a jövőnek címmel négy témakörben összesen hatmilliárd forintra írt ki informatikai pályázatokat az IHM. A két hónapos pályázati időszak alatt 25 000 űrlap érkezett be a minisztériumhoz, melyeken összesen hatmilliárd forintot igényeltek a pályázók.

2002. november [+] Aláírta a hálózati hozzáférési szerződést a Matáv és a GTS-Datanet. [+] Egy két évvel ezelőtti ügyben állapította meg a versenyhivatal, hogy jogsértő volt a MatávkábelTV jogelődjének előírása: a kábeles internet-hozzáférést nyújtó Tiszanet Rt. 2000-ben előírta ügyfeleinek, hogy melyik tévés díjcsomagra kell előfizetniük ahhoz, hogy internetezhessenek. A versenyhivatal szerint ez az előírás erőfölénnyel való visszaélésnek minősül. [+] Internetet, telefont és kábeltévét is kínál a fővárosi Újhegyi lakótelepen élőknek a Kőbánya-Újhegyi Lakásszövetkezet, az Euronet Rt. és a TvNetWork Rt. A három cég kétszázmilliós beruházással teremtette meg Budapesten a "liberalizált szigetet".

2002. december [+] A parlamentben nemrég megszavazott új adótörvények elsőként az Euroweb díjcsomagjaiban tükröződtek: a szolgáltató kihasználva az adómentességet, olyan ADSL díjcsomagot dolgozott ki, melyben vállalkozások a dolgozóik számára olcsóbban vásárolhatnak internet-hozzáférést. [+] Kiemelkedően magas -- harmincötmillió forintos -- bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal a UPC-re erőfölénnyel való visszaélés miatt. A versenytanácsi határozat a kábeltévés hálózatok liberalizációjának első lépéseként is felfogható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról