Szerző: Bodnár Ádám

2003. január 28. 13:52

Megszűnhet az Opera webböngésző Apple gépekre írt változatának fejlesztése

[CNET] A norvég Opera Software előreláthatóan beszünteti webböngésző szoftverének fejlesztését Apple Mac platformra, mivel a számítógépgyártó nemrégiben saját webböngésző alkalmazást jelentett be.

[CNET] A norvég Opera Software előreláthatóan beszünteti webböngésző szoftverének fejlesztését Apple Mac platformra, mivel a számítógépgyártó nemrégiben saját webböngésző alkalmazást jelentett be.

Az Opera böngésző legújabb változata, a 7.0 a mai napon jelent meg, azonban a szoftvernek egyelőre csak a Windows operációs rendszerre írt változata érhető el. A vállalat azonban egyelőre nem közölte, mikor adja ki a Mac OS-en futó változatot, illetve kilátásba helyezte az ilyen jellegű fejlesztések leállítását. Ennek oka, hogy az Apple a Macworld Expo rendezvényen saját webböngészőt jelentett be. Az egyelőre még csak béta állapotban levő "Safari" az egyéb UNIX-szerű rendszerekről már jól ismert KDE grafikus környezet egyik fontos elemét, a KHTML-t használja fel a weboldalak értelmezéséhez és megjelenítéséhez. Ugyanerre a kódra épül a KDE környezet integrált böngészője, a Konqueror is.

Szakemberek szerint az Apple saját szoftvereivel versenyezni sokkal nehezebb, mint akár a Microsoft termékeivel. Jon von Tetzchner, az Opera Software vezérigazgatója elmondta, hogy jelenleg megkettőzik az erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy az Opera böngésző Mac-es változata ugyanazokat a funkciókat nyújtsa, mint a Windowsra írt változat, azonban az alkalmazás sorsa csak az elkövetkező hónapok során dől el véglegesen. Az Opera Software első embere szerint a cég eddig sem látott sok hasznot a Mac-re írt böngészőből, azonban ha az Apple saját, ingyenes alternatívával áll majd elő, még kevesebb értelme lesz a fejlesztésnek.

Tetzchner elmondta, hogy vállalata egyelőre nem éri, mi az Apple célja a Safarival. Amennyiben a Safari csak egy egyszerű, alapfunkcionalitást nyújtő webböngésző, akkor az Opera szívesen portolja Mac OS operációs rendszerre a saját szoftverét, amely szolgáltatásokkal bőségesen ellátott. Tetzchner azt sem tartja kizártnak, hogy az Apple meggondolja magát és új webböngészőjét az Opera motorja köré építi. Amint azonban a vezérigazgató elmondta, egyelőre az Apple nem reagált az Opera Software megkeresésére.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 26. 21:23

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!