Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

KiSS DP-450: DivX az asztali DVD-lejátszóban

Ady Krisztián, 2003. január 21. 15:18
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Különleges DVD-lejátszóhoz jutott hozzá szerkesztőségünk a közelmúltban: a dán KiSS DP-450-es típusszámú lejátszójáról több hírünk is szólt, mivel ez volt az első olyan asztali DVD-lejátszó, mely MPEG-4, DivX 4-5 videotömörítő kodekkel készített állományok lejátszására is képes.

hirdetés
Asztali DVD-lejátszót még nem teszteltünk oldalunkon, de most kivételt tettünk: különleges készülékhez jutott hozzá szerkesztőségünk a közelmúltban. A dán KiSS DP-450-es típusszámú lejátszójáról több hírünk is szólt, mivel ez volt az első olyan asztali DVD-lejátszó, mely MPEG-4, DivX 4-5 videotömörítő kodekkel készített állományok lejátszására is alkalmas. Jelenleg is csupán a KiSS lejátszói rendelkeznek DivX-kompatibilitással a kereskedelemben kapható DVD-lejátszók közül.

Az országban található egyetlen darab DP-450 lejátszót sajnos rendkívül rövid időre kaptam meg tesztre, ezért valóban csak felületes benyomásokat szerezhettem róla. Az alábbiakban ezeket a tapasztalatokat osztanám meg egy rövid cikkben a nagyérdeművel.

A KiSS DVD-lejátszói a Sigma Designs EM-8500-as termékvonalába tartozó dekóderchipjére épülnek. A készülék lényegében egy mini számítógép, Toshiba DVD-ROM-ból, az EM-8500-as chipből és ARM processzorból építve, melyen egy Linux-alapú szoftver valósítja meg a lejátszási és navigálási funkciókat a chip hardveres segítségét igénybe véve. A neten fellelhető információk szerint a 2.6-os firmware 2.4.17-es Linux kernelre épül. Az EM8500 képességei túlmutatnak a jelenleg kapható DVD-lejátszókban alkalmazott chipek képességein, ugyanis teljes PAL (768x576 pixel) felbontásig támogatja az MPEG-4 tömörítést, valamint az ezzel kompatibilis technológiákat.

A lejátszó ennek megfelelően nem csak a DivX 4-5 kodekkel, de az XviD kodekkel is kompatibilis. A támogatott formátumok listája ennek megfelelően tehát így alakul: DVD-, SVCD-, VCD-kompatibilitás, AVI-lejátszás, JPEG képek bemutatása, MP3, valamint OGG Vorbis audioállományok lejátszása. Az Ogg Vorbis-támogatás a legújabb firmware készülékbe írásával válik elérhetővé, s mivel a dekóderchip ezt a formátumot nem támogatja, feltehetően a Linux környezet és a készülékben alkalmazott processzor segítségével oldják meg ezt a feladatot.

A lejátszó dobozában a DVD-lejátszó mellett kompozit és EUROSCART kábelt, távirányítót, kezelési útmutatót, valamint 2 darab ceruzaelemet találhatunk. A készülék kábelezésével nem lehet probléma, a hátlapja meglehetősen puritánnak tűnhet a mai lejátszók mellett: nincs beépített dekódere, így az ezzel járó csatlakozóhegyeknek is csak hűlt helyét találhatjuk.

A készülék a SCART kábelen keresztül SVIDEO, RGB és komponens videokimenetet nyújt, sőt, progresszív komponens kimenettel is rendelkezik, mely valóban tökéletes képet nyújthat -- ennek kipróbálására azonban progresszív bemenettel rendelkező televízió hiányában nem volt lehetőség.

Az audiokimenetek terén meg kell elégednünk a sztereó hangzást nyújtó line kimenettel, vagy külső dekódert kell csatlakoztatnunk a készülék optikai vagy koaxális digitális kimenetére.

Az írható és újraírható CD-lemezek mellett a készülék előlapján nyílt utalást találhatunk arra is, hogy a készülékbe épített Toshiba DVD-ROM a DVD-R és -RW lemezekkel kompatibilis, a +-os jelölésű lemezek lejátszásával feltehetően hiába próbálkoznánk. Az írt DVD-lemezekkel kapcsolatos kompatibilitást sajnos nem volt alkalmam kipróbálni. Az írható és újraírható CD-lemezekkel könnyedén megbírkózott a készülék.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!