Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. január 3. 13:21

Felhasználói jogok után felhasználói kötelességek

Hálózathasználati irányelveket tett közzé a múlt hónapban az Internetszolgáltatók Tanácsa (ISZT). Bár a felhasználói jogok és azok érvényesítése tekintetében is többször ütközik az internetező szabályozatlanságba, az ISZT közgyűlése elfogadta, és a szolgáltatók általános vállalkozási feltételei közé emelésre javasolja a felhasználói kötelezettségek alapdokumentumát.

[HWSW] Hálózathasználati irányelveket tett közzé a múlt hónapban az Internetszolgáltatók Tanácsa (ISZT). Bár a felhasználói jogok és azok érvényesítése tekintetében is többször ütközik az internetező szabályozatlanságba, az ISZT közgyűlése elfogadta, és a szolgáltatók általános vállalkozási feltételei közé emelésre javasolja a felhasználói kötelezettségek alapdokumentumát.

A december közepén elfogadott hálózathasználati irányelvek (AUP - Acceptable Use Policy) nemzetközi tapasztalatok alapján összeállított, többnyire a felhasználók tevékenységét szabályozó előírások gyűjteménye. Az előírások egy része a hazai jogszabályok közt is megtalálható, míg mások csak technikai jellegű, pusztán az internetszolgáltató által szankcionálható tiltások. A legalapvetőbb szabályok a Büntető Törvénykönyvben, de az internet kapcsán sokszor emlegetett szerzői és szomszédos jogokról szóló, Adatvédelmi, illetve Hírközlési Törvényben is megfogalmazódtak jogszabályként.

Az AUP alapelve, hogy a szankció súlya legyen összhangban a vétség súlyosságával. A szolgáltatók számára javasolt szankciók közt első alkalommal a figyelmeztetést, másodszorra a szolgáltatás szüneteltetését ajánlja a hálózathasználati irányelvek gyűjteménye, s csak a harmadik esetben a szerződés felmondását.

Az irányelvek a legáltalánosabb vétségektől a súlyosabb -- jogszabályok szerint is tiltott -- tevékenységig sorolja fel az elítélendő hálózathasználatot. Így a skála a becsmérlő, rágalmazó, tisztességtelen, csalárd, trágár, támadó vagy megtévesztő tevékenységtől a kéretlen levélküldésen át a számítógép-hálózatok szétrombolásáig, illetve a DoS támadásokig terjedően nevesíti a nem tolerálható felhasználói tevékenységeket.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 26. 21:31

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!