:

dev archívum - 2003 december

2003
december

0

Januártól olcsóbb lesz a hazai domainregisztráció - jönnek az ékezetes internetcímek is

2003. december 29. 12:54

Decemberi közgyűlésén a domainnevek regisztrációs és fenntartási díjának csökkentéséről döntött az Internetszolgáltatók Tanácsa. Az ISZT által megállapított díjat csak a regisztrátorok fizetik, hogy a 74 hazai regisztrátor, és viszonteladóik végül mennyiért kínálják ügyfeleiknek a .hu végződésű internetcímeket, az már a vállalkozások egyedi döntésén múlik.

0

Elérhető az Oracle JDeveloper 10g előzetes változata

2003. december 29. 12:31

[Lenhardt & Weichinger] Az Oracle bejelentette, hogy elérhető az Oracle JDeveloper 10g Preview, amelynek révén a fejlesztők megismerkedhetnek a termék nemsokára megjelenő végleges változatával.

0

Spamszűrő a chellón

2003. december 23. 09:44

A chello európai hálózatán beüzemelt spamszűrővel kíván védekezni a felhasználóinak küldött kéretlen levelekkel szemben. A 10 európai országban élő 750 ezer felhasználót -- így a hazai előfizetőket is -- kiszolgáló új rendszertől a UPC a levelezőszolgáltatásának jelentős javulását is reméli.

0

Zsebibabák: hét apró MP3-lejátszó tesztje

2003. december 23. 09:41

A legújabb tesztünkben szereplő audiolejátszó készülékek közel kulcstartó nagyságúak, legalább 64 MB, de némelyek 256 MB belső memóriával rendelkeznek, és a legtöbbjükben megfér még egy diktafon és egy digitális rádió is. A hét lejátszó valamelyikét talán még nem késő a karácsonyfa alá kívánni.

0

Minden szabad szoftvernek egyengetik az útját -- interjú az FSF.hu csapatával

2003. december 22. 07:51

Az FSF.hu Alapítvány neve ismerősen csenghet sokak számára, pedig a szervezetet alig egy éve jegyezték be. Az alapítvány aktivistái szoftverhonosítási projekteket futtatnak, fellépnek a szabad szoftvereket népszerűsítő rendezvényeken, hirdetik az igét az elektronikus és a nyomtatott sajtóban.

0

A Check Point felvásárolja a tűzfalairól ismert Zone Labsot

2003. december 19. 12:09

[News.com] Új gazdára találhat a sokak által használt ZoneAlarm tűzfalprogram fejlesztője, a Zone Labs: a vállalatot 205 millió dollárért vásárolja fel a szintén internetes biztonságtechnikával foglalkozó Check Point Software Technologies. A Check Point elsősorban tűzfalakat, elsősorban szerver oldali, hálózati forgalmat monitorozó alkalmazásokat fejleszt, s termékskáláját kívánja kibővíteni a Zone Labs alkalmazásaival.

0

Frissített DirectX felület a Windows XP második szervizcsomagjában

2003. december 19. 11:27

A Microsoft szerdán elérhetővé tette a bétatesztelők számára a Windows XP második szervizcsomagjának első publikus, tesztelhető változatát. Az új frissítőcsomagot minden regisztrált bétatesztelő letöltheti az MSDN fejlesztői webhelyről.

0

Az Oracle bejelentette az Application Server 10g elérhetőségét

2003. december 18. 14:42

[Lenhardt & Weichinger] Az Oracle bejelentette, hogy megjelent az Oracle Application Server 10g. Az új verzió közel hatszáz újdonsággal jelentkezik, többek között az alkalmazásintegráció és a webszolgáltatásokat támogató infrastruktúra terén. Az Oracle azon ügyfelei és partnerei, amelyek már használatba vették a termék bétaverzióját, jelentős költségmegtakarításról, jobb teljesítményről és könnyebb felügyelhetőségről számoltak be.

0

Digitális könyvesboltot nyitott az Adobe

2003. december 18. 10:16

[Herald] Digital Media Store néven internetes könyvkereskedést nyitott az Adobe. A vásárlók a www.digitalmediastore.adobe.com oldalon többezer PDF formátumú könyvet, újságot, magazint, térképet, vagy tudományos tartalmú kiadványt találnak. A könyvkereskedés szintén elérhető az Adobe Reader vagy Adobe 6.0 programok Get eBooks Online ikonján keresztül.

0

Athlon 64 alaplapok tesztje

2003. december 18. 08:54

Cikkünkben négy népszerű gyártó -- Albatron, Gigabyte, MSI, Soltek -- Athlon 64-hez tervezett alaplapja kerül terítékre. Aprólékos részletességgel mutatjuk be a termékeket a csomagolástól kezdve a felszereltségen és szolgáltatásokon át egészen a teljesítményig. A végeredmény első látásra igen meglepőnek tűnik.

0

Ingyenes témakészítő alkalmazást tett elérhetővé a 6600-as készülékhez a Nokia

2003. december 17. 12:47

A Nokia fejlesztői oldaláról ingyen letölthető alkalmazás segítségével még jobban személyre szabható a Nokia legújabb okostelefonja, a Nokia 6600 mobiltelefon. A Series 60 platformot futtató telefon témák segítségével teljesen egyedi kinézetűvé varázsolható, a most letölthetővé vált szoftverrel pedig pontosan ilyen témákat készíthetünk el és tölthetünk fel a telefonunkra.

0

Iparági összefogás segítené az online kereskedelmi piac növekedését

2003. december 17. 09:43

A tartalomszolgáltatók és az e-kereskedelmi piac szereplőinek szorosabb együttműködése erősítené a fogyasztói bizalmat, ami az online vásárlás növekedéséhez vezethetne. - fogalmazott Weyer Balázs, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MTE) elnökségi tagja a szervezett által rendezett minapi kerekasztal-beszélgetésen.

0

Felmérés a hazai internetes boltokról: jótanácsok karácsony előtt

2003. december 17. 09:15

A hazai internetes boltok kínálati oldaláról készített felmérést a RE:CALL Tanácsadó Kft. és a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete. Az összegzés a hazai boltok fejlődéséről számol be, ugyanakkor megállapítja: még van mit tenni a kényelmes fizetés és a fogyasztók tájékoztatása terén.

0

Nyílt digitális jogkezelő rendszer fejlesztésébe kezdett a Philips

2003. december 16. 18:35

A Philips Electronics kedden közölte, hogy hat hónap múlva bemutatja első szórakoztatóelektronikai készülékét, mely internetről letölthető, jogvédett anyagok lejátszására is képes lesz és egy új, nyílt digital rights management (DRM) rendszerrel ellátott anyagok kezelését valósítja meg. A DRM rendszerek alapjául szolgáló technológiát az InterTrust Technologies fejlesztette ki.

0

Még ma aláírhatja az Egyesült Államok elnöke az amerikai spamellenes törvényt

2003. december 16. 12:59

[News.com] Az Egyesült Államok elnöke, George W. Bush várhatóan ma látja el kézjegyével a korábbi híreinkből már ismerős CAN-SPAM nevű törvényjavaslatot, január elsejétől életbe léptetve az első szövetségi, az összes államban érvényes -- a törvényhozók szerint szerint spamellenes, a kritikusok szerint viszont éppenségel ellentétes hatású -- törvényt.

0

Egyedülálló portáltechnológiát fejlesztett ki a magyar NetSoft

2003. december 16. 09:56

Egyedülálló portáltechnológiát fejlesztett ki a magyar NetSoft. A modern, grafikus kezelőfelülettel rendelkező operációs rendszerekhez hasonló, ablakokból és ikonokból építkező NetWindow megjelenítési forma ma még kissé szokatlannak tűnik, de hosszú távon komoly várakozásokat fűz hozzá a fejlesztőcég.

0

Frissítve: Megjelent a Winamp 5 médialejátszó szoftver első végleges változata

2003. december 15. 16:22

[Clubic.com] Justin Frankel, a NullSoft egyik fejlesztője a 666-os verziószámmal megjelent release candidate (RC) változat után letölthetővé tette a Winamp 5 médialejátszó szoftver első végleges verzióját. A Winamp 5 lejátszóprogram egyes részei, például a CD-írást lehetővé tévő modul és a CD-Audio sávok rippelésére készített rész mostantól fizetőssé váltak.

0

Spam: a világháló szemete III. - új törvények

2003. december 14. 19:44

A közelmúltban három törvény is foglalkozott a kéretlen levelek problémájával. Gyengébbtől a drasztikus retorziókat kilátásba helyezőig terjed a skála, mellyel a jogalkotók meg akarják fogni a kéretlen levélküldők -- már elnézést -- csodaszerekkel fantasztikus méretűre növelt farkát.

0

Sun Java System a brit kormányzatban

2003. december 12. 14:59

[Lenhardt & Weichinger] A Sun Microsystems bejelentette, hogy stratégiai, ötéves megállapodást kötött az Egyesült Királyság Kormányzati Kereskedelmi Hivatalával (OGC), így a közigazgatási szervezetek jelentős költségcsökkentést érhetnek el az asztali és vállalati szoftverek vásárlásakor.

0

A Vodafone a Java.com webhelyet választotta mobil játékainak bemutatásához

2003. december 11. 15:55

[Lenhardt & Weichinger] A Sun Microsystems, a Java technológia létrehozója bejelentette, hogy a Vodafone a java.com -ot  a Java technológiának szánt vezető fogyasztói webhelyet -- választotta a Vodafone live! Java alapú játékainak bemutatásához. Egyetlen, központi helyen érhetik el milliók az élvonalbeli játékok százait, a gyűjteményben megtalálható például a Tomb Raider: Osiris Codex, a Tetris és az Urban Freestyle Soccer is.

0

A japán techno-kultúra

2003. december 11. 12:36

Cikkünkben bemutatjuk a japán techno-kultúra kialakulásának körülményeit

0

Bemutató: Microsoft Virtual PC 2004

2003. december 10. 16:44

A több operációs rendszer párhuzamos futtatását lehetővé tevő Virtual PC első verzióját a Connectix készítette el, azonban sikerének köszönhetően felfigyelt rá a Microsoft, és megvásárolta a technológiát. A december 2-án piacra dobott változat az első verzió, amely már a Microsoft neve alatt került forgalomba.

0

Borland fejlesztőkörnyezet és Sony Ericsson P900 okostelefon egy csomagban

2003. december 10. 16:43

A Borland a napokban jelentette be a Borland Mobile Studio, Sony Ericsson Edition szoftvercsomag megjelenését, amely egy korlátozott számban kapható készlet, kifejezetten karácsonyra készült kiadása. Éppen ezért az akció keretében csak a december 15-én 15:00 óráig leadott megrendeléseket tudja teljesíteni a Borland.

0

Az Apple már húszmillió dalt értékesített az interneten

2003. december 10. 13:29

Az Apple bejelentette, hogy az áprilisban elindított iTunes Music Store zeneletöltő szolgáltatás keretén belül már több mint húszmillió dalt értékesített. A húszmillió dal 45 százalékát album formájában vették meg a felhasználók, 55 százalékot pedig egyedileg töltötték le.

0

Frissítve: Megjelentek az NVIDIA ForceWare drivercsomagok új verziói

2003. december 9. 13:45

Az NVIDIA elérhetővé tette a Computex kiállítás alkalmával bejelentett ForceWare szoftvercsomag legújabb, 53.03-as és 53.04-es meghajtóprogramot tartalmazó változatát. Az 53.04-es változat ezúttal a Windows 98 SE/ME operációs rendszereket támogatja.

0

A Sun Microsystems desktop megoldása a Wal-Mart polcain?

2003. december 9. 10:35

Az eWeek információi szerint a hamarosan megjelenő Sun Java Desktop System szoftvercsomagról tárgyal a Sun és az Egyesült Államok legnagyobb üzletlánca, a Wal-Mart. A hírek szerint a Sun komplett asztali szoftvermegoldásának helye lehet a Wal-Mart által tervezgetett, saját márkanév alatt forgalmazandó olcsó PC-ken és nootebookokon. Jonathan Schwartz, a Sun Microsystems szoftverért felelős vezető alelnöke az eWeeknek úgy nyilatkozott, hogy erről csak a valamikor a jövő évben tudhatunk meg további részleteket. A Wal-Mart a tervek szerint jövőre rukkol elő saját PC-ivel, elsőként notebookokkal. A cég szóvivője, Karen Burk egyébként nem nyilatkozott a lapnak azzal kapcsolatban, hogy folynak-e tárgyalások a Sunnal a Wal-Mart PC-k szoftvereiről.

0

Az Alerant jóvoltából Magyarországon is elérhetőek lesznek a BEA termékei, szolgáltatásai

2003. december 8. 13:27

Megalakult az Alerant Informatikai Részvénytársaság -- jelentették be a vállalat képviselői. A magánszemélyek tulajdonában levő cég az üzleti igényekre koncentráló, technológiailag professzionális szolgáltatásokat kínál megrendelőinek. Az Alerant Rt. fő profilja a BEA Systems cég termékeihez kapcsolódó szolgáltatások illetve nagyvállalati Java (J2EE) alapú projektek kivitelezése.

0

Karácsonyra végre az üzletekbe kerülhet a Siemens SX1 jelzésű okostelefonja

2003. december 5. 17:17

[infoSync] Többszöri halasztás után végre a boltok polcaira kerül a Siemens első Symbian operációs rendszert futtató okostelefonja, az SX1. A sokak által várt mobiltelefon körülbelül 620 euróért lesz kapható Európában, új előfizetői szerződéssel azonban ennél alacsonyabb áron is hozzájuthatunk majd.

0

Megjelent a Novell BorderManager 3.8

2003. december 5. 11:24

A Novell bejelentette a Novell BorderManager 3.8 elérhetőségét, amelynek segítségével a vállalatok biztonságos, helyfüggetlen hozzáférést biztosíthatnak a mobil felhasználók alkalmazásaihoz, és ellenőrzésük alatt tarthatják az internetes műveleteket a nem kívánt tartalom elleni védekezés érdekében.

0

Helyszíni beszámoló: SunNetwork 2003

2003. december 5. 10:40

Az amerikai Sun Microsystems idén először hozta el a SunNetwork rendezvényt Európába, vezetőinek állitása szerint kirobbanó sikerrel: a konferenciára több mint 6300 iparági szakember, elemző és újságíró érkezett a világ 52 országából. A meghívottak között volt a HWSW tudósítója is.

0

Nincs különmegállapodás az IHM és a teleházak között

2003. december 3. 16:06

Annak ellenére, hogy pénteki sajtóközleményében a tárca erre hivatkozva biztosította a teleházakat a támogatásról, nincs különmegállapodás az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) és a Magyar Teleház Szövetség (MTSZ) között -- tudta meg lapunk. A Magyar Teleház Szövetség két társelnöke szerint a mozgalomhoz tartozó teleházakat és valamennyi magyarországi társadalmi szervezetet a minisztérium ki is zárta a közösségi hozzáférési pontok támogatásából.

0

A novemberben megjelent rosszindulatú vírusok 72 százaléka volt új variáns

2003. december 3. 11:04

[Morpho Communications] A Trendlabs EMEA jelentése szerint a Trend Micro novemberben mintegy 189 új rosszindulatú kódot (számítógépférget, vírust, reklámszoftvert, trójai és egyéb rosszindulatú programot) ismert fel. A novemberi vírusokra tekintve azt mondhatjuk, hogy ez a hónap a Variánsok hónapja volt.

0

Microsoft Longhorn operációs rendszert tartalmazó kalóz CD-k kaphatók Malajziában

2003. december 2. 15:52

Bár a Microsoft Windows XP operációs rendszer Longhorn kódnevű utódjának hivatalos bemutatója csak évek múlva várható, Ázsiában már most megjelent a szoftver -- bétaváltozatnak sem mondható -- kalózváltozata. A Windows XP ára az USA-ban több mint 100 dollár, míg a Longhorn korai verziója 1,58 dollárért kapható Malajzia déli részén.

0

Megújult a Microsoft Hotmail levelezőszolgáltatásának felülete

2003. december 2. 15:36

[Warp2Search] A Microsoft befejezte MSN Hotmail levelezőszolgáltatása online felületének frissítését. Az online levelezőrendszer ikonjai az Office 2003 irodai programcsomagban és az Exchange 2003 Outlook Web Access szolgáltatásban találhatóakhoz hasonlítanak.

0

Letölthető a javított, 4.51-es verziójú VIA Hyperion drivercsomag

2003. december 2. 12:38

A VIA elismerte, hogy hibás működést okozott a szerverünkről is letölthető VIA Hyperion 4.50-es meghajtóprogram-csomag bizonyos konfigurációk esetén, s ezzel együtt elérhetővé tette a drivercsomag új, 4.51-es, javított változatát. Az új verzió természetesen FTP-szerverünkről is elérhető.

0

Tovább késik az Orange okostelefonjain futó MSN Messenger szoftver frissítése

2003. december 2. 10:43

[infoSync] Az Orange az elmúlt napokban közölte ügyfeleivel, hogy legalább 1 hónap csúszással adja ki a november közepére ígért, SPV telefonokon futó MSN Messenger üzenetküldő alkalmazás frissítését. Az Orange SPV és SPV E100 okostelefonjain futó alkalmazások jelenleg használhatatlanok, mivel nem képesek csatlakozni a Microsoft frissített hálózatára.

0

Interjú Szkurka Jánossal, a Sun Microsystems Kft. marketing igazgatójával

2003. december 2. 09:56

A Sun Microsystems az utóbbi időben elsősorban kiábrándító pénzügyi eredményei miatt került a figyelem középpontjába. Valóban olyan komoly a baj a cégnél, mint ahogy az a hírekből látszik? Szkurka Jánossal, a Sun magyarországi leányvállalatának marketing-igazgatójával beszélgettünk.

0

Az elmúlt héten jelentősen növekedett az Xbox részesedése a japán konzolpiacon

2003. december 1. 21:04

A Microsoft üzleti szempontból a legjobb hetet zárta a japán konzolpiacon ebben az évben, ugyanis a megnövekedett eladásoknak köszönhetően az Xbox konzol jelenleg 7 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik. Ez azért is hatalmas előrelépés a redmondi cég számára, mivel a megjelenés óta Japánban folyamatosan gyengén szerepelt gépük és szinte sosem lépte túl az 1 százalékos részesedést.

0

A VIA PT880 chipkészletre épül a Soltek legújabb alaplapja

2003. december 1. 17:57

A Soltek bejelentette SL-PT880 Pro-FGR alaplapját, amely a VIA PT880 chipkészletére épül. Ez a lapkakészlet a Pentium 4 processzorokat támogatja, a Soltek állítása szerint az SL-PT880 Pro-FGR nem csak a Willamette és Northwood, hanem a következő generációs, Prescott magos processzorokkal is együttműködik.

0

Új vezérigazgató az econet.hu Rt. élén

2003. december 1. 14:26

Az econet.hu Informatikai Rt. igazgatósága mai ülésén elfogadta Bakos Bálintnak a vezérigazgatói pozícióról történt lemondását, s egyúttal felkérte a vezérigazgatói pozíció betöltésére dr. Balázs Csaba igazgatósági tagot.

0

Bevezetés a fürtözött rendszerek világába

2003. december 1. 11:01

Az utóbbi időben a HWSW hasábjain egyre többször esik szó fürtözött rendszerekről, azaz clusterekről. Cikkünkből kiderül, hogy épülnek fel a fürtözött rendszerek, milyen szempontok játszhatnak szerepet a tervezésüknél, milyen környezetben használhatóak, melyek az előnyeik és hátrányaik.

0

Súlyos biztonsági rések az Internet Exploreren - egyelőre folt nélkül

2003. december 1. 10:58

[News.com] Súlyos biztonsági hibákra figyelmeztet a dán Secunia biztonságtechnikai cég: a Microsoft Internet Explorer 6 böngészőprogramjában számos olyan hiba található, melyekre még nincs folt, frissítés. A hibák együttes használatával a támadó bármilyen kódot futtathat a felhasználó számítógépén.