Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

Java-per: a Microsoft fellebbez

Bodnár Ádám, 2003. január 23. 11:33
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Microsoft -- egyáltalán nem meglepő módon -- megfellebbezte a szövetségi bíróság azon ítéletét, amely szerint a Windows XP operációs rendszert 120 napon belül már a Sun Java futtatási környezetével kell szállítania.

A Microsoft -- egyáltalán nem meglepő módon -- megfellebbezte a szövetségi bíróság azon ítéletét, amely szerint a Windows XP operációs rendszert 120 napon belül már a Sun Java futtatási környezetével kell szállítania.

A redmondi szoftvercég a richmondi (VA, USA) fellebbviteli bírósághoz nyújtotta be keresetét, amelyben azt kérte, hogy az elsőfokú bíróság tárgyalja újra az ügyet. Az elsőfokú ítélet kapcsán a Microsoft képviselői elmondták, hogy a Sun Java futtatási környezet beépítése a Windows operációs rendszerbe igen komoly problémákat okozhat a nagyvállalati felhasználóknak.

A Sun Microsystems 2002. márciusban indított antitröszt pert a Microsoft ellen, azzal vádolva a világ legnagyobb szoftvergyártóját, hogy arra használta fel monopolhelyzetét, hogy fékezze a Sun rivális Java programnyelvének és más termékeinek terjedését. A kaliforniai szervergyártó szerint a Microsoft olyan Java futtatási környezetet épített a Windowsba, amely inkompatibilis a Sun-féle változattal, ráadásul később el is távolította azt az operációs rendszerből.

A Microsoft eredetileg kihagyta a Windows XP operációs rendszerből a Java virtuális gépet és eltávolította weboldaláról a frissítést. Később a cég bejelentette, hogy egy javítócsomag keretében bekerül a Windows XP-be a Java alkalmazásokhoz szükséges futtatási környezet, azonban csak 2004-ig. A redmondi vállalat szerint azért volt szüksége a Java környezet eltávolítására, mert egy, a Sun által indított másik per kapcsán jogi problémák merültek fel ezzel kapcsolatban.

FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.