:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. január 16. 13:40

Indul a Mindentudás Egyetemének második szemesztere

2003-ban újraindul a Mindentudás Egyeteme népszerű előadássorozata. Január 20-án, a második szemeszter nyitóelőadásán Zrínyi Miklós a XXI. század anyagait, az intelligens anyagokat mutatja be, amelyek a számítógéptől kapott információt megértik, majd tulajdonságaikat ennek megfelelően változtatják. A kémikus előadása előtt ünnepélyes aktusra kerül sor: Simó György, az Axelero vezérigazgató-helyettese egyéves ADSL-előfizetéseket ad át annak az 5 hallgatónak, akiket az első félév összes tesztjét hibátlanul kitöltő 700 diák közül sorsoltak ki.

[HWSW] 2003-ban újraindul a Mindentudás Egyeteme népszerű előadássorozata. Január 20-án, a második szemeszter nyitóelőadásán Zrínyi Miklós a XXI. század anyagait, az intelligens anyagokat mutatja be, amelyek a számítógéptől kapott információt megértik, majd tulajdonságaikat ennek megfelelően változtatják. A kémikus előadása előtt ünnepélyes aktusra kerül sor: Simó György, az Axelero vezérigazgató-helyettese egyéves ADSL-előfizetéseket ad át annak az 5 hallgatónak, akiket az első félév összes tesztjét hibátlanul kitöltő 700 diák közül sorsoltak ki.

A második szemeszter előadásai tematikus csoportokban követik egymást. Az "Anyag és energia" című blokkban Zrínyi Miklóst január 27-én Bencze Gyula követi, aki igyekszik eloszlatni a nukleáris energiával kapcsolatos félelmeinket. Február 3-án Somlyódy László a vízről, február 10-én Bor Zsolt "A mindentudó fénysugár"-ról, a lézerről beszél. Ezután több előadás is az Európai Unió kérdéseihez kapcsolódik: elsőként Vékás Lajost hallgathatjuk a jogalkotás gyakorlatáról és elméletéről február 17-én. Egy héttel később pedig Horn Péter vizsgálja az agrárgazdaság problémáit. Emellett előadásokat hallgathatunk az integráció, a közös történelem és a nemzet fogalmának kérdéskörében. A tavaszi szemeszter további részében az élő természet, a gyógyítás, az időjárás témái éppúgy terítékre kerülnek, mint a teológia vagy a művészettudomány meghatározó kérdései. A félév utolsó előadója június 30-án Lovász László lesz, aki a matematikai szimbólumok világába nyújt majd betekintést.

A sorozat alapítója, a Matáv tavaly decemberben felkérte a TÁRKI-t, hogy vizsgálja meg a Mindentudás Egyeteme fogadtatását. A reprezentatív mintán végzett felmérésből kiderül, hogy a magyar társadalom egynegyede ( két és fél millió állampolgár) hallott már a sorozatról, s közülük minden ötödik rendszeresen figyeli az előadásokat, amelyek közül átlagosan hármat látott. Az előadásokat ismerők között az átlagosnál több a diplomás, a szellemi munkát végző és a budapesti. A megkérdezettek mind a kezdeményezést, mind az előadások közérthetőségét és érdekességét nagyon pozitívan ítélték meg. Az előadók közül legtöbben Vizi E. Szilveszterre, Hámori Józsefre és Almár Ivánra emlékeztek, de emlékezetesek voltak a genetikáról és az űrkutatásról szóló előadások is. A hallgatók a jövőben szívesen fogadnák az orvostudomány, az egészségügy, a régészet, illetve a csillagászat kérdéseivel foglalkozó előadásokat, de mérhető érdeklődés nyilvánult meg a biológiai, ökológiai és informatikai témák iránt is.

A Mindentudás Egyeteme előadásait az érdeklődők idén is figyelemmel kísérhetik az mtv, az m2 és a Duna Televízió műsorán, meghallgathatják a Petőfi Rádióban, elolvashatják a Népszabadságban, a Magyar Hírlapban és a Magyar Nemzetben. A www.mindentudas.hu honlap is megújul: a színesebb, elevenebb hírrovattal és könyvajánlóval bővülő felületen fokozottabban érvényesülhet a Mindentudás Egyetemét jellemző interaktivitás.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.