Szerző: Vörös Péter

2003. január 12. 22:13

A Microsoft április 24-én mutatja be új szerver operációs rendszerét

[InformationWeek, InternetWeek] Az időpont: 2003 április 24., a helyszín: San Francisco. Az esemény pedig a Microsoft régóta várt Windows Server 2003 operációs rendszerének bemutatója. A cég korábbi termékbemutatóit ismerve most is nagy fanfárra van kilátás.

[InformationWeek, InternetWeek] Az időpont: 2003 április 24., a helyszín: San Francisco. Az esemény pedig a Microsoft régóta várt Windows Server 2003 operációs rendszerének bemutatója. A cég korábbi termékbemutatóit ismerve most is nagy fanfárra van kilátás.

A néhány nappal ezelőtt még Windows .Net Server 2003-ként ismert operációs rendszer megjelenése az év egyik legfontosabb -- ha nem a legfontosabb -- eseménye lesz a cég életében. A vállalat ugyanezen a napon jelenteti meg a Visual Studio .Net 2003 fejlesztői környezetet is.

A korábban Whistler kódnéven ismert operációs rendszert 2001 áprilisában Windows 2002 Serverre keresztelte a Microsoft, miközben 2002 elejére csúsztatta szoftver megjelenését. 2001 júniusában a vállalat Windows .Net Serverre változtatta a nevet, utalva a cég .Net webszolgáltatási stratégiájára. 2002 márciusában aztán ismét elhalasztotta a szerverszoftver piacra dobását. Augusztusban a cég Windows .Net Server 2003-ra változtatta a szoftver nevét, amelynek megjelenését 2002 végére halasztották. Novemberben a szoftvergyártó óriás újra elhalasztotta a megjelenést.

Bár a Windows Server 2003 a termék negyedik neve, egy dolog nem változott az elmúlt évek során: a Microsoft új szerver operációs rendszere szoros kapcsolatban lesz a cég webszolgáltatási stratégiájával. Decemberben a vállalat módosította terméke licencelési feltételeit, így a vállalatoknak lehetősége lesz mind felhasználónkénti, mind szerverenkénti licenc vásárlására.

"Jogos a kritika, amely a sok névváltoztatás miatt éri a céget" -- mondta David Smith, a Gartner elemzője. "Összességében azonban úgy vélem, hogy helyesen lépett a vállalat: hosszú távon jó döntésről van szó."

A Microsoft hosszú ideje azon fáradozik, hogy megértesse a felhasználókkal, mi is pontosan a .Net stratégia és mit is fed a .Net szócska. Azonban a vállalat egyelőre kudarcot vallott e téren, egyes elemzők szerint csupán összezavarta az ügyfeleit és partnereit.

A múlt hét elején a Microsoft e-mailben értesítette alkalmazottait és partnereit a névváltoztatásról, amely a cég szerint más termékeket is érinthet. A Microsoft szóvivője csütörtökön megerősítette, hogy fontolóra fogják venni a többi .Net elnevezésű termék (többek között a Visual Studio .Net 2003) nevének megváltoztatását is.

Smith elmondta, hogy a most bejelentett névváltoztatás semmiféle technológiai változtatással nem jár együtt. "Kizárólag a márkanévről van szó. A cégnek sok gondot okozott a .Net lényegének elmagyarázása. Csak fokozta volna a gondokat, ha kénytelen-kelletlen .Net márkanévvel kellett volna ellátni a termékeket. A most bejelentett megoldás elfogadható kompromisszumot jelent a cég számára."

A mostani és a jövőben várható névváltoztatásoknál a redmondi óriás arra számít, hogy a webszolgáltatások vonatkozásában nagyobb hangsúlyt helyez a .Net Connected logó programra. A múltban a Microsoft a termékekkel (pl. a Windows XP-vel vagy a Windows Powered hordozható eszközökkel) kapcsolatos logó programokat arra használta, hogy biztosítsa a Microsoft által létrehozott szabványoknak való megfelelést. Például a szoftverfejlesztők termékeinek bizonyos kritériumoknak kell megfelelni ahhoz, hogy megkapják a Windows XP logót.

"Vannak bizonyos követelmények, amelyek értelemszerűen szükségesek ahhoz, hogy megkapják a .Net Connected logót" -- mondta Smith. "A webszolgáltatásokat a .Net Frameworköt használva kell nyújtani." A .Net Framework kulcsfontosságú része a Microsoft átfogó .Net fejlesztési architektúrájának, amely sok fejlesztési feladatot automatizál, amikor a vállalat Visual Studio .Net eszközeit használják és segít abban, hogy a szoftverek megbízhatóan és biztonságosan fussanak sok szerveren és számítógépen.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 26. 22:27

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!