dev archívum - 2003 augusztus

2003
augusztus

0

További tűzveszélyes monitorokat hív vissza az IBM

2003. augusztus 29. 13:32

[CNET] Az IBM tegnap kibővítette azoknak a régebbi monitoroknak a körét, amelyeket még idén márciusban volt kénytelen visszahívni tűzveszély miatt. A hiba az IBM G51 és G51t 15 colos katódsugárcsöves monitorokat érinti, melyekből a vállalat a termék teljes életciklusa alatt mintegy 700 000 darabot forgalmazott világszerte.

0

Havi ötezerrel csökken a vezetékes előfizetők száma

2003. augusztus 29. 12:22

2003 júniusában tovább apadt a vezetékes fővonalak száma Magyarországon: míg májusban 3 630 012, júniusban már csak 3 624 749 telefont tartottak nyilván a távközlési szolgáltatók (Emitel Rt., Hungarotel Rt., Matáv Rt., Monortel Rt., Vivendi Telecom Hungary Rt.) -- derül ki a Hírközlési Felügyelet vezetékes gyorsjelentéséből.

0

Közel hét és félmillió mobilos

2003. augusztus 29. 11:50

Az aktív, hívásfogadásra alkalmas SIM kártyák száma júliusban 7 427 946 volt, ami százhúszezerrel több, mint az előző hónapban -- derül ki a Hírközlési Felügyelet 2003 júliusi digitális mobil gyorsjelentéséből.

0

Megjelent a Kazaa fájlcserélő prémium változata

2003. augusztus 29. 11:16

Tegnap megjelent a népszerű Kazaa fájlcserélő szoftver prémium változata. A 29,95 dollárért megvehető Kazaa Plus nem tartalmaz hirdetéseket, ráadásul több és fejlettebb szolgáltatást kínál az ingyenes változatnál.

0

Fenyegetett szabad szoftverek

2003. augusztus 29. 05:00

Nem túl rózsás a szabad szoftverek fejlesztőinek és felhasználóinak jövőképe: két oldalról is támadás érte a számos esetben ingyen terjeszthető, korlátlanul felhasználható programokat. Egyik oldalról a nem túl erős anyagi háttérrel rendelkező SCO Group próbál meg licencdíj formájában néhány bőrt lehúzni a UNIX alapú szoftverekről, másik oldalról a hasonló fenyegetettséget jelentő európai szoftverszabadalmi tervezet bevezetése színezi a felhasználók és fejlesztők rémálmait.

0

Drágább is lehet az olcsóbb telefonálás

2003. augusztus 29. 04:40

A közelmúltban bevezetett mobildíjcsomagok változtatása miatt írom levelem. Most elsősorban a Pannon GSM-ről lesz szó, ügyfelükként ennek a cégnek az esetét ismerem pontosan.

0

A Gigabyte felvásárolná az ELSA-t

2003. augusztus 28. 18:09

A DigiTimes értesülései szerint a Gigabyte Technology tárgyalásokat folytat az ELSA felvásárlásáról. A tajvani lap értesülései szerint az alaplap- és videokártya-gyártó vállalat az otthoni és professzionális felhasználók körében egyaránt népszerű márkanév miatt vetett szemet a nemrégiben újjászervezett német cégre.

0

A világ leggyorsabb memóriakártyáit mutatta be a SanDisk

2003. augusztus 28. 16:10

A SanDisk ma jelentette be rendkívül gyors írási és olvasási sebességgel rendelkező memóriakártya-családját. A SanDisk Ultra II sorozatú CompactFlash és Secure Digital kártyákat (melyek a korábbi sebességbajnok Ultra családot váltják le) a vállalat a holnap kezdődő berlini IFA szakkiállításon mutatja be először.

0

Meglepetés a Plextortól: 8x-os DVD-írás 4x-es médiára

2003. augusztus 28. 13:19

[Clubic.com] A Plextor alig pár hete jelentette be 8x-os DVD-írásra képes külső és belső DVD-íróit. A 8x-os médiák jelenlegi elérhetetlensége, valamint viszonylag magas ára ezzel együtt egy új technológia implementálására késztette a Plextor fejlesztőit. Az első 8x-os lemezek megjelenése csupán a jövő hónapra várható.

0

Elkéstek a linuxosok: a magyar megfigyelő szerint szoftverszabadalmak európai bevezetését borítékolni lehet

2003. augusztus 28. 12:05

A szoftverszabadalmak kérdéséről -- melyről részletesen szóltunk már a Szoftver, szabadalom, Európa című cikkünkben -- szeptemberben szavaz az Európa Parlament. A Strasbourgban székelő uniós parlament munkájában részt vesznek magyar megfigyelők is , akik megismerhették többek közt a szoftverszabadalmakkal kapcsolatos törvénytervezetet és a módosító indítványokat is.

0

Megkezdődött az AMD ellen indított diszkriminációs per

2003. augusztus 28. 11:56

[San Jose Mercury News] Megkezdődött annak a pernek a tárgyalása, melyet az AMD memória csoportjának korábbi vezetője indított a vállalat ellen. A libanoni születésű Walid Maghribi állítása szerint a processzorgyártó volt vezérigazgatója, Jerry Sanders és más vezetők a szeptember 11-i terrortámadások után arab származása miatt sorozatosan megalázták, míg végül arra kényszerítették, hogy távozzon a cégtől. Az AMD ügyvédei azonban egy kapzsi és hatalomra éhes vezetőként mutatják be a Maghribit, aki azért hagyta ott a vállalatot, mert több tízmillió dolláros jövedelemtől esett el.

0

Jelesre vizsgázott a Sun rendszere a felvételi ponthatárokat ismertető honlapon

2003. augusztus 28. 11:17

[Lenhardt & Weichinger] A 2003-as felvételi ponthatárok állandó és minél gyorsabb internetes elérhetőségéhez a Sun Microsystems egy Sun Fire V880-as adatbázis-szerverrel, egy Sun Fire 280R kiszolgálóval és a hozzá tartozó Sun ONE Web Server szoftverrel járult hozzá. A szerver jelesre vizsgázott, 8 óra alatt 20 millió adatbázis-lekérdezést szolgált ki kifogástalanul.

0

Bemutatkozik a Microsoft Office 2003

2003. augusztus 27. 18:26

Várhatóan ősszel jelenik meg a Microsoft új irodai programcsomagja. Cikkünkben a csomag béta 2 változata alapján részletesen bemutatjuk az Office alkalmazások legújabb verzióit és a hozzájuk kapcsolt technológiákat.

0

Megtört a jég: MPEG-4 kompatibilis DVD-lejátszót mutat be a Philips az IFA 2003 rendezvényen

2003. augusztus 26. 12:01

[Clubic.com] Igazi áttörésnek lehetnek tanúi a berlini IFA 2003 rendezvényre, az év egyik legnagyobb szórakoztatóelektronikai kiállítására látogatók: a Philips itt mutatja be a vállalat első MPEG-4, DivX 4-5 és XviD-kompatibilis asztali DVD-lejátszóját. A Philips terméke lesz az első olyan DivX-kompatibilis asztali lejátszó, melyet egy neves, világszerte jól ismert szórakoztatóelektronikai gyártó dob piacra.

0

Megjelent a Linux kernel 2.4.22-es verziója

2003. augusztus 26. 11:38

[HWSW, kernel.org] Négy kiadásra jelölt változat után Marcelo Tosatti, a Linux kernel 2.4-es ágának karbantartója tegnap kiadta a kernel 2.4.22-es stabil verzióját. A

0

Bemutatta első linuxos mobiltelefonját a Motorola

2003. augusztus 25. 09:55

A Motorola pénteken, a Taipei International Telecommunications & Networking Show előestéjén mutatta be új mobiltelefonjait, köztük a Linux operációs rendszert futtató A760 modellt. Jelenleg a Motorola az egyetlen jelentős mobiltelefon-gyártó, amelynek terveiben szerepelt a szabad operációs rendszer használata.

0

Magyar keresők

2003. augusztus 22. 13:02

Hat hazai keresőt: az Ariadnetet, Heurékát, HuDirt, Góliátot, a Kereső.hu on-line lexikont és a Vizslát fogtuk munkára, s próbáltuk előnyeiket-hátrányaikat összegereblyézni egy cikkben. A keresők kisebb-nagyobb hibákkal ugyan, de állták a próbát.

0

A szerződés ellenére sem korlátozza ADSL szolgáltatását a Freestart

2003. augusztus 21. 12:31

Több fórumon is jelezték a felhasználók, hogy a Freestart adatforgalmi korlátozást vezetett be ADSL szolgáltatására. A Freestart honlapján található ADSL szerződési feltételek ben valóban szerepel egy erre vonatkozó pont, mely szerint az átlagos internetforgalmat jelentősen túllépő ügyfelekre a figyelmeztetést követően heti 10 gigabyte-os forgalmi korlátozást vezethet be a szolgáltató

0

Gyorsan terjed a Sobig féreg új "F" változata

2003. augusztus 20. 17:09

Rendkívül gyorsan terjed a Sobig féregvírus legújabb, F jelű változata. Az elektronikus levelekben és hálózati megosztásokon keresztül terjedő férget január 9-én fedezték fel az interneten, azóta ez az ötödik változat, amely megkeseríti a felhasználók életét.

0

Intel i848P chipkészletes alaplappal jelentkezett a Soltek

2003. augusztus 20. 15:39

[x-bit labs] A tajvani Soltek bejelentette az Intel i848P chipkészletre épülő alaplapját, az SL-848P-L modellt. A termék várhatóan heteken belül feltűnik az üzletek polcain, minden bizonnyal a gyártótól megszokott kedvező áron.

0

A Nokia kezébe került a Sega.com

2003. augusztus 20. 12:45

A Nokia és a Sega tegnap bejelentették, hogy a finn mobiltelefon-gyártó megvásárolja a Sega leányvállalatát, a San Franciscó-i Sega.com-ot. A Sega.com mobil többjátékos technológiája és szoftverplatformja, a SNAP (Sega Network Application Package) be fog kerülni a kifejezetten játékokhoz kifejlesztett Nokia N-Gage készülékbe. Az ügylet pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra. Egy magát megnevezni nem kívánó hírforrás szerint a Nokia kevesebb mint egymilliárd jent (8,4 millió dollárt) fizetett a Sega.com-ért.

0

Tesztelhető a GNOME munkakörnyezet 2.4-es verziójának első bétája

2003. augusztus 19. 20:56

A GNOME grafikus munkakörnyezet fejlesztői néhány napja jelentették be a környezet következő kiadásának első tesztverzióját. A GNOME 2.4beta1 több újdonsággal is szolgál a felhasználók számára, a GNOME új, egyszerűsítő irányvonalának megfelelően eltűnt egy-két opció a panelről, vagy más lehetőségekkel egybevonták őket. A rendszer szerves része lett a Nautilus fájlkezelő néhány kiegészítése, ezek közül az egyik a CD-írás támogatása közvetlenül a Nautilusból. A környezet szerkesztőprogramja, a Gedit sokkal kezesebb lett, beállítható például, hogy milyen karakterkódolással mentenénk a szövegeket, és a riválisok után bizony éveket késve, de végre a Geditben is megjelent a szintaxiskiemelés. A Control Centerben felbukkant az új XFree86 RanR bővítésének támogatása, így már GNOME alatt is lehet disztribúciófüggetlen módon felbontást váltani.

0

Turisztikai oldal a szatmári kistelepüléseknek

2003. augusztus 19. 19:15

A CovySoft Networks átadta a szatmári fogadókat tartalmazó weboldalát mely öt kistelepülés idegenforgalmi lehetőségeit mutatja be. A weboldalon a fogadókról szóló alapvető információk mellett lehetőség nyílik megismerni a szatmári kistérség történelmét, földrajzi elhelyezkedését és a térségre jellemző ételeket is. Az érdeklődök feliratkozhatnak a Szatmári Hívogató szolgáltatásra is, melynek révén hírt kaphatnak minden egyes rendezvényről, ami a szatmári kistérségben történik.

0

Augusztus 31-ig tart a Vivendi hétvégi kedvezményes akciója

2003. augusztus 18. 13:26

Augusztus 31-én felfüggeszti hétvégi kedvezményes telefonálási akcióját a Vivendi. A fizetett hirdetésként napvilágot látott közlemény szerint a Vivendi a Hírközlési Felügyelet pécsi területi irodája által hozott határozatnak megfelelően 15 napon belül felfüggeszti a sokat bírált kedvezményes akciót.

0

Kihirdették a Matáv-Westel hívások új tarifáit

2003. augusztus 18. 12:25

Mint korábban hírt adtunk róla : egy hírközlési felügyeleti határozatot követően szeptembertől olcsóbban lehet majd hívni a westeles mobilszámokat a vezetékes vonalakról.

0

Új 4-in-1 drivert adott ki a VIA

2003. augusztus 18. 11:01

A VIA Technologies új meghajtóprogramot adott ki alaplapi lapkakészleteihez. A Hyperion 4.49 verziószámú, Windows 9x/Me/NT/2000/XP operációs rendszerekkel kompatibilis csomagban található újdonságok, illetve hibajavítások listája egyelőre nem ismert. A drivercsomag letölthető a HWSW szerveréről .

0

Matrox RT.X10 és Dazzle Real-Time Video Producer -- két megoldás egy témára

2003. augusztus 14. 19:44

Eddig csupán drága, stúdióknak készült hardverek beépítésével, speciális kártyákkal élvezhettük azonnal, valós időben az átszerkesztett videóinkon, hobbista felvételeinken végzett munkánk gyümölcsét. Az egyre erősebb processzorok azonban már megbírkóznak ezzel a feladattal is, főként ha némi segítséget is bizosítunk számukra.

0

Internetes zeneszolgáltatást indít Európában a Microsoft

2003. augusztus 14. 16:52

A mai napon indul el Nagy-Britanniában a Microsoft új internetes zeneszolgáltatása, az MSN Music Club . A felhasználók 200 ezer dalhoz férhetnek hozzá, egy szám letöltése 75 pennybe kerül. A szolgáltatás -- Tiscali Music Club néven -- az ősz folyamán számos további európai országban elindul, itt dalonként 99 eurocentet kell a letöltésekért fizetni.

0

Extra tárhely és spamszűrés: fizetős szolgáltatások a [freemail]-en

2003. augusztus 14. 10:51

Extra szolgáltatásokkal bővíti az Axelero Internet Magyarország népszerű ingyenes levelezési rendszerét, a [freemail] -t -- közölte ma a vállalat. A nagyobb tárhely és a kéretlen reklámok (spam) szűrése igény szerint, térítés ellenében vehető igénybe. A fizetős szolgáltatások bevezetése mellett az Axelero minden [freemail]-felhasználó számára térítésmentesen felemeli a fogadható levelek méretét 5 MB-ra.

0

Friss Detonator FX drivert adott ki az NVIDIA

2003. augusztus 14. 08:54

Az NVIDIA tegnap új meghajtóprogramokat adott ki grafikus processzoraihoz. A 45.23 verziószámot viselő Detonator FX driver Microsoft Windows 98/98SE/ME/2000 és XP operációs rendszerek alatt használható és támogatja a vállalat legújabb, GeForce FX sorozatú lapkáit. Egyelőre kizárólag a Windows 2000/XP rendszerekhez szánt verzió rendelkezik WHQL-minősítéssel. A vállalat számos, egyedi alkalmazásban jelentkező hibát javított az új meghajtóban; a változások listája ebben a dokumentumban olvasható. A driverek magyar nyelvi modullal ellátott nemzetközi változatai letölthetőek a HWSW szerveréről is:

0

Új változata jelent meg az MSBlast vírusnak

2003. augusztus 13. 20:44

[Vírushíradó] A Kaspersky Labs az MSBlast (Blaster, LovSan, Poza) néven is ismert internetes féreg új, LovSan.B változatára hívja fel a számítógép-használók figyelmét. Eugene Kaspersky, a cég vezetője arra figyelmeztet, hogy a féreg ismét megfertőzheti a korábban már LovSan.A változattal fertőződött gépeket.

0

Az Adobe bemutatta az Adobe Font Folio új változatát

2003. augusztus 12. 14:41

[Herald] Az Adobe bemutatta az Adobe Font Folio új változatát, amelynek fő jellemzője az OpenType formátumú Adobe Type Library CD-ROM. Az Adobe Font Folio [OpenType Edition] termék több, mint 2.000 betűkészletet tartalmaz OpenType formátumban, ami bármilyen nyomdai, webes vagy dinamikus média projektben gazdagabb nyelvi támogatást, és továbbfejlesztett tipográfiai kezelést tesz lehetővé. Az Adobe bejelentette egy speciális, 10-számítógépre szóló licenc lehetőségét is, amivel a kisebb tervezőműhelyek számára tette elérhetőbbé a teljes Adobe Type Library-t.

0

Nem csak új hírközlési törvény várható, de az elektronikus kereskedelmi törvény is megújul

2003. augusztus 12. 13:08

[HWSW - Kormányzati Portál] Az új Elektronikus Hírközlési Törvény (EHT) mellett az az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló törvény módosítására is számítani lehet, ha a parlament jóváhagyja az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) törvénymódosító javaslatait -- derül ki a Kormányzati Portál tegnapi híréből.

0

Hatékonyabb spamszűrést ígér az új Email Filter

2003. augusztus 12. 10:13

[filter:max] A SurfControl újabb funkciókkal látta el E-mail Filter tartalomszűrő alkalmazásának 4.7-es verzióját. Az új változat fejlesztésének homlokterében a spamszűrés hatékonyságának fokozása állt.

0

A tajvani Quanta gyártja a Siemens ST55 mobiltelefont

2003. augusztus 11. 14:30

A tajvani Quanta Computer az eredeti gyártója a napokban bejelentett Siemens ST55 mobiltelefonnak. A távol-keleti vállalat nem erősítette meg, de nem is cáfolta az értesülést, a vállalat szabályzata szerint nem adnak ki információkat az ügyfelekkel és a megrendelésekkel kapcsolatban. Egyes hírek szerint a cég korlátozott mennyiségben már június óta szállítja a Siemens ST55-öt, ebben a hónapban pedig 100 ezer készüléket gyárt a Quanta a német T-Mobile részére.

0

A VIA egyesíti alaplapokat és processzorokat fejlesztő részlegeit

2003. augusztus 8. 15:21

A VIA a források hatékonyabb felhasználása érdekében egyesíti az alaplapokat tervező VIA Platform Solutions Division (VPSD) és processzorfejlesztő részlegeit, írja a DigiTimes meg nem nevezett forrásból származó értesülésekre hivatkozva. A lépés nem váratlan, hiszen a VPSD fenntartása az Intellel kötött keresztlicenc-megállapodást követően okafogyottá vált.

0

Gainward: a világ leggyorsabb videokártyája

2003. augusztus 8. 14:47

A Gainward ma arról számolt be, hogy megkezdte a világ leggyorsabb NVIDIA GeForce FX 5900 Ultra grafikus processzorra épülő videokártyáinak forgalmazását. A tajvani gyártótól megszokott módon frappánsan Gainward CoolFX PowerPack! Ultra/1600 XP Golden Sample -nek nevezett terméken válogatott memóriachipek és GPU található, vízhűtéssel megbolondítva.

0

A játékipar helyzete napjainkban

2003. augusztus 8. 13:17

Közel 30 éve még igen különleges hobbinak számított a játékfejlesztés. A '80-as évek elején, a Commodore 64-es számítógépek elterjedésével azonban egyre többen próbálkoztak otthon megvalósítani a kreatív ötleteiket. Ezekből az amatőr, sokszor csak a garázs mélyén dolgozó lelkes fiatalokból azonban mára komoly üzletemberek lettek.

0

Kompakt digitális fényképezőgépekben alkalmazható az új Foveon X3 szenzor

2003. augusztus 8. 10:50

[dpreview.com] A Foveon elérhetővé tette legújabb X3 szenzora, képérzékelője adatait. A különleges X3 szenzor korábbi verziója csak a Sigma SD9 tükörreflexes professzionális digitális fényképezőgépben lett elérhető, az új verzió azonban már kompakt, kis méretű, általános felhasználásra készített digitális gépekben kaphat helyet.

0

Az Infineon is csatlakozik az IBM és a Chartered technológiafejlesztési szövetségéhez

2003. augusztus 7. 10:09

[SBN] Az Infineon Technologies AG tegnap közölte, hogy csatlakozik az IBM és a szingapúri Chartered Semiconductor tavaly novemberben létrehozott gyártástechnológia-fejlesztési szövetségéhez. A jövőben a három vállalat együtt dolgozik a 90 és 65 nanométeres csíkszélességű félvezető alkatrészek gyártásához szükséges technológiák kifejlesztésén.

0

Webböngészésre is használható a Sony új tévéjének távirányítója

2003. augusztus 6. 12:48

A Sony hétfőn két új plazmatévét jelentett be, amelyek szélessávon képesek az internetre kapcsolódni és 802.11a vezeték nélküli kapcsolattal működő távirányító jár hozzájuk. Az 50 hüvelykes KDE-P50HZ1 és a 42 hüvelykes KDE-P42HZ1 a jelenlegi tervek szerint kizárólag Japánban lesz kapható, 12 ezer és 10 ezer dollárnak megfelelő áron.

0

A HP és a BEA Systems kibővíti együttműködési megállapodását a Linux elterjesztése érdekében

2003. augusztus 5. 16:28

A BEA Systems és a HP hétfőn bejelentették, hogy együtt népszerűsítik a WebLogic alkalmazásszerver linuxos változatát. A BEA formálisan tegnap jelentette be a WebLogic Platform 8.1 szoftvert, amellyel elsősorban az IBM-nek kíván kellemetlen perceket szerezni a cég, ugyanis nemrégiben az IBM vette át a piacvezető pozíciót a J2EE alkalmazásszerverek területén.

0

4000 egyéni állománycserélő felhasználót készül beperelni a Landwell Spanyolországban

2003. augusztus 5. 12:31

[News.com] A világszerte mintegy 2850 jogászt, ügyvédet foglalkoztató Landwell, a PricewaterhouseCoopers jogi vállalata nem kevesebb, mint 4000 egyéni felhasználót, peer-to-peer (P2P) állománycserélő programot alkalmazó, komoly töltögetőt készül beperelni Spanyolországban. Ha a cég végrehajtja vállalkozását, ez lesz a legnagyobb per Európában, melyet valaha P2P felhasználók ellen indítottak.

0

Otthoni felhasználóknak szánt lapolvasókat jelentett be a HP

2003. augusztus 5. 11:26

[Noguchi&Peters] A HP bemutatta a nyári szezon új képolvasóit: a HP Scanjet 3670, a HP Scanjet 3690 és a HP Scanjet 3970 termékeket. A vonzó és elegáns megjelenést maximális kényelemmel ötvöző modellek tökéletes megoldást kínálnak a családi felhasználók szórakoztató és kreatív képolvasási feladatainak elvégzéséhez. Az egyszerűen használható jellemzőkkel és felhasználóbarát szoftverekkel felszerelt, új és megfizethető árú szkennerek rendkívül rövid idő alatt produkálnak nagyszerű végeredményt.

0

Adobe Acrobat 6.0 Professional

2003. augusztus 5. 10:16

Cikkünkben az elektronikus dokumentumterjesztés széles körben elfogadott szabványának számító PDF fájlok létrehozására, szerkesztésére és megosztására használható Acrobat alkalmazás legújabb verzióját mutatjuk be.

0

Nincs jogi probléma a GYISM nyílt forráskódú motorjával

2003. augusztus 1. 11:07

Mint korábban több laptársunk hírül adta, a Gyermek- Ifjúsági és Sportminisztérium honlapját fejlesztő vállalkozás nyílt forráskódú portálmotort használt a szájt fejlesztéséhez. Mint az Index korábban hírül adta: a GNU /GPL licenc alá tartozó, Typo3 nevű portálmotor átalakításáért és a kapcsolódó számos fejlesztésért 18 millió forintot fizetett a sporttárca.