Szerző: roberto

2003. január 7. 22:35

Az Apple a KDE komponenseire építi új webböngészőjét, a Safarit

[LinuxToday] A tegnap megnyitott San Franciscó-i Macworld

[LinuxToday] A tegnap megnyitott San Franciscó-i Macworld konferencián és kiállításon Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója bejelentette a cég Safari nevű böngészőprogramjának első bétáját. A Mac OS X-re fejlesztett webböngésző az egyéb UNIX-szerű rendszerekről már jól ismert KDE grafikus környezet egyik fontos elemét, a KHTML-t használja fel a weboldalak értelmezéséhez és megjelenítéséhez. Ugyanerre a kódra épül a KDE környezet integrált böngészője, a Konqueror is.

Jobs szerint a Safari az elmúlt öt év alatt kiadott böngészők legjelentősebbike, a programmal az Apple célja az, hogy egy rendkívül gyors, a webes szabványokat jól implementáló webböngésző álljon a Mac OS X felhasználóinak rendelkezésére.

A bemutatón a Safari háromszor bizonyult gyorsabbnak a Microsoft Internet Explorer Mac-es változatánál, arról azonban nem számolnak be a hírek, hogy pontosan milyen feladatot is hajtott végre a két program.

Az Internet Explorer Mac-es kiadása egy 1997-es, öt évre szóló, Microsofttal kötött szerződés szerint alapértelmezett böngésző az új Macintoshokon, a szerződés azonban tavaly lejárt.

Az Apple első embere azt is elmondta, hogy a KHTML-re vonatkozó licencfeltételeknek maradéktalanul eleget téve még ma közzéteszik a Safari nyílt forráskódú részeinek kódját. A program két olyan komponenst is tartalmaz, amely a KDE kódjára épült, az egyik a WebCore, ami a KDE 3.0.2-es verziójában található KHTML módosított változata, a másik pedig a JavaScriptCore, ami ugyanazon KDE-verzió KJS komponensére épült.

A friss böngészőprogramról további részleteket az apple.com/safari oldalon találhatunk.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 26. 22:45

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!