:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. január 24. 14:58

A houstoni közigazgatásban webalapú szoftvercsomag váltja fel a Microsoft Office-t

[CNET] Houston városa a Microsoft Office programcsomagról egy helyi vállalat által kínált, webalapú alkalmazásra tér át. Egy tavaly kötött megállapodás keretében mintegy 13 ezer közigazgatási alkalmazott számítógépéről kerül le az Office, amelyet a SimDesk Technologies által kínált webes alkalmazáscsomag vált fel.

[CNET] Houston városa a Microsoft Office programcsomagról egy helyi vállalat által kínált, webalapú alkalmazásra tér át. Egy tavaly kötött megállapodás keretében mintegy 13 ezer közigazgatási alkalmazott számítógépéről kerül le az Office, amelyet a SimDesk Technologies által kínált webes alkalmazáscsomag vált fel.

A SimDesk csomagjában több mint két tucat alkalmazás található, köztük szövegszerkesztő, táblázatkezelő, határidőnapló és email-kliens. Emellett a felhasználók az interneten, a SimDesk által működtetett szervereken tárolhatják dokumentumaikat és bárhol, bármikor elérhetik őket.

Ray Davis, a SimDesk alapítója és elnöke elmondta, hogy a rendszer működéséhez egy rendkívül hatékony protokollra volt szükség, amely az adatforgalmat bonyolítja SimDesk központi szerverei és a kliensek között. A cég központi szervere egy 32 processzoros Unisys számítógép, amely akár 21 millió felhasználót is ki tud szolgálni.

"Ez nem egy hagyományos kliens-szerver kapcsolat" -- mondta Davis. "Egy saját, szabadalmaztatott protokollt használunk, amely egy saját fejlesztésű terheléselosztási algoritmust is tartalmaz. Nem kell a sávszélességgel foglalkozni, ugyanis az adatforgalom a sávszélességhez igazodik. Ezért a központi szerveren tárolt dokumentumokat ugyanolyan gyorsan lehet elérni egy mobiltelefonról, mint egy asztali gépről." Davis szerint az ilyenfokú hatékonyság a webes szolgáltatások kulcsa.

A houstoni hatóságok két éve kerültek kapcsolatba a SimDeskkel és a rendszert el is kezdték tesztelni egy könyvtárban. A város informatikai vezetője, Richard Lewis elmondta, hogy a könyvtári teszt hatalmas sikert aratott és amikor a hatóságok alternatívát kerestek az Office-szal szemben, a SimDesk rendszere volt az egyik első számú esélyes.

A SimDesk és a város között létrejött, 5 évre szóló 9,5 millió dolláros szerződés értelmében a közigazgatásban dolgozó 13 ezer alkalmazott számítógépének mintegy felén a SimDesk webes alkalmazáscsomagja váltja fel az Office-t. Lewis szerint közel ezer számítógépen máris működik a SimDesk rendszer, ráadásul a felhasználók új számítógépeket is kapnak, amelyek olcsóbbak az Office futtatásához szükséges PC-knél.

Lewis elmondta, hogy amennyiben az új rendszer kedvező fogadtatásra talál, a bevezetést felgyorsítják, amely révén jelentős költségek takaríthatók meg, mind szoftverlicenc, mind adminisztráció, mind pedig hardver-infrastruktúra terén. "Hónapokig tart, mire kiderül hogy a dolog jól működik-e és a SimDesk valós alternatívája-e a Microsoft Office-nak. Azonban ha sikeresnek bizonyul, az elkövetkező két évben nem kell PC-ket vásárolnunk, csak internetezésre alkalmas berendezéseket. Csökkennek a hardver-vásárlások, a szoftverlicencek és a támogatás költségei."

A következő lépésben azok a houstoni lakosok, akik rendelkeznek könyvtári olvasójeggyel, szintén használhatják majd a SimDesk rendszerét, ráadásul a város költségén, ugyanis ez is része a szerződésnek. Lewis elmondta, hogy a cél az, hogy minden houstoni lakos hozzáférhessen az alapvető PC-funkciókhoz, mint a szövegszerkesztés és az email-küldés, akár egy könyvtári PC-ről, akár egy 50 dolláros webterminálról.

"Lee P. Brown polgármester lesz az első a világon, aki valóban áthidalja egy nagyvárosban a digitális szakadékot" -- mondta Lewis. A hírek szerint Chicago városa is kísérletezik a SimDesk rendszerével, emellett Los Angeles is érdeklődik a megoldás iránt, valamint a brazil közigazgatással is folynak tárgyalások.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.