dev archívum - 2003 február

2003
február

0

Harmincezer chellós Magyarországon

2003. február 27. 20:01

[Noguchi] A United Pan-Europe Communications N.V. (UPC) és a chello broadband n.v. a mai napon bejelentette, hogy a chello szélessávú internetszolgáltatás előfizetői száma elérte a hétszázezret. A chello Magyarországon is komoly eredményeket könyvelhet el: a kábeles internet hazai felhasználóinak a száma tavaly óta megduplázódott és mára elérte a harmincezret.

0

Több díjat is nyert a Vodafone live! szolgáltatás Cannes-ban

2003. február 27. 10:30

[Vodafone] A Nemzetközi GSM Szövetség a franciaországi Cannes-ban megrendezett 2003. évi díjátadó gáláján két kategóriában ismerte el a Vodafone live! multimédiás csomag erényeit. A legjobb mobil fogyasztói szolgáltatás, illetve a legjobb tévéreklám kategóriájában is a Vodafone kapta a mobiltelefon-ágazat legnagyobb elismerést jelentő díját.

0

Megjelent Xboxra a Kung Fu Chaos című játékparódia

2003. február 26. 18:16

A Microsoft Game Studios bejelentette, hogy ma került a boltokba a Kung Fu Chaos című verekedős játék, melyet 50 dollárért lehet megvásárolni. A program érdekessége, hogy a 70-es évek Kung Fu filmjeinek eltúlzott jeleneteit parodizálja -- rajzfilmbe illő főszereplők és ellenfelek segítségével.

0

A Nokia megkezdte a 3650 forgalmazását

2003. február 26. 15:39

A Nokia ma sajtóközleményben jelentette be, hogy világszerte megkezdte a tavaly szeptemberben bejelentett Nokia 3650 készülék forgalmazását. A képek és videók rögzítésére alkalmas MMS-képes mobiltelefon Európában, Észak-Amerikában és az ázsiai/csendes-óceáni régióban lesz megvásárolható.

0

Megjelent a Freelancer űrszimulátor játszható demója

2003. február 25. 19:14

A Microsoft kiadta a Freelancer című űrszimulátorának 147 MB-os játszható demó verzióját , melyben összesen öt űrhajót próbálhatunk ki. A Digital Anvil fejlesztőcsapat által készített program végleges változata márciusban fog megjelenni PC-re.

0

Mobil vállalati alkalmazások fejlesztésére szövetkezett az Oracle és a Nokia

2003. február 25. 18:55

[NetAktív] Az Oracle és a Nokia nemrég jelentették be közös kezdeményezésüket, amelynek keretében elérhetővé teszik az Oracle Collaboration Suite csoportmunkaszoftvert a Nokia mobil készülékein, jelezve a két cég közös szándékát, hogy összefogásukkal integrált mobil megoldásokat kínáljanak a vállalati dolgozóknak. Az Oracle és a Nokia ennek a sajátos mobil megoldásnak a kifejlesztésével kívánja biztosítani a vállalaton belüli hangposta, e-mail, előjegyzésnaptár, fájlkezelés és tartalomkeresés elérhetőségét azért, hogy a dolgozók egyetlen integrált, egységes kommunikációs környezetet használhassanak különböző mobil eszközökről és platformokról.

0

Euronet: új vezetőséggel a magasabb hozzáadott értékért

2003. február 25. 17:31

[KHP Budapest] Balogh Levente, az Euronet vezérigazgatója sajtóbeszélgetésen számolt be a cég tavalyi eredményeiről, valamint az új vezetőség által idén megvalósítandó stratégiáról és célokról. 2002-ben az Euronet Rt. -- sok informatikai céggel ellentétben -- növelni tudta árbevételét, mégpedig 44%-kal, 1,2 milliárd forintra. Szerény haszonnal zárta az évet, mert a képződő nyereséget visszaforgatták termékfejlesztésbe, amelyek várhatóan idén válnak termővé. Cél a hozzáadott érték további növelése, újabb nagy projektek elnyerése és színvonalas megvalósítása.

0

Töretlen a Mindentudás Egyetemének sikere az interneten

2003. február 25. 16:10

A Mindentudás Egyeteme (ME) elindulása óta eltelt több mint öt hónap alatt jelentősen megnövekedett az előadássorozatot követő internetes oldal törzsközönsége. Az [origo] szerkesztésében készülő oldal felhasználóinak száma az első hetekben mért 4000-5000 főről január végére napi 11 000 - 16 000-ra nőtt.

0

Az EPIA M platform immár 1 GHz-es C3 processzorral is elérhető

2003. február 25. 13:33

A VIA Technologies ma jelentette be, hogy megkezdte EPIA M10000 elnevezésű platformjának forgalmazását. A termék a már ismert VIA EPIA M alaplapra épül, ehhez társul egy -- az alaplapra szerelt -- 1 GHz-en futó beágyazott C3 processzor. Csalódást jelenthet ugyanakkor, hogy a processzor nem a továbbfejlesztett Nehemiah, hanem a régi Ezra T magra épül.

0

Elindult a 777.hu - háttérben az egyik legnagyobb .hu-s domainüzlet

2003. február 24. 17:09

A Westel Mobil Távközlési Részvénytársaság a 777mobil bevezetésével népszerű tartalomszolgáltatásait ezentúl egyetlen új márkanév alatt kínálja ügyfeleinek. Az eddigi tartalmat a Westel új szolgáltatásokkal kiegészítve a mobiltelefonok jelentős részét mobil plázákká alakítja át. A 777mobil nem egyetlen készüléktípushoz kötött, hanem bármely WAP-os készülékkel elérhető, így a több mint 1,5 millió WAP-os, valamint 12 ezer színes kijelzős MMS készüléket használó westeles előfizető mindegyikét kiszolgálja.

0

Netkávézó a világ tetején

2003. február 24. 12:04

A hegycsúcs meghódításának ötvenedik évfordulója alkalmából hamarosan internetkávézó létesül a Mount Everesten, adta hírül a hétvégén a Reuters . A világ legmagasabban fekvő cybercaféjának címére esélyes létesítményt a fél évszázaddal ezelőtti expedícióban résztvevő egyik nepáli serpa unokája kívánja felállítani.

0

Villámgyorsnak ígérkezik a Springdale lapkakészlet

2003. február 21. 19:35

Egy német lap munkatársainak a ma véget érő Intel Developer Forum rendezvényen sikerült lopva egy rövid tesztet lefuttatnia az Intel következő generációs, a második negyedév során megjelenő Springdale (i865) lapkakészletével szerelt egyik számítógépen. A Computerbase szemfüles újságírói egy 3 GHz-en futó, 800 MHz-es rendszerbuszt használó Intel Pentium 4 processzoros rendszeren futtatták le a SiSoft Sandra 2003 memóriatesztjét; és még arra is maradt idejük, hogy 832 MHz-re emelt rendszerbusz-beállítással is elvégezzék a mérést.

0

Vivendi-fricska a minisztériumnak és a Matávnak: kedvezőbb ajánlat állami támogatás nélkül

2003. február 21. 17:22

A közelmúltban adtunk hírt a Vivendi új, modemeseknek szánt díjcsomagjáról, melyben 200 órányi hozzáférést kínál előfizetőinek 8900 forintért -- további telefonköltség nélkül. A Vivendié messze felülmúlja a Matáv és az Axelero hasonló ajánlatát. Az Axelero tegnap bejelentett -- márciustól előfizethető -- csomagja 100 forinttal drágább és 100 órával kevesebb hozzáférést tartalmaz.

0

Az ingyenes internetezést nem érintik a Matáv-kedvezmények

2003. február 21. 16:21

Az ingyenes internet-hozzáférés szolgáltatást nem érintik a napokban bejelentett új Matáv-kedvezmények -- tudta meg lapunk. A szolgáltatások valószínűleg nem szűnnek meg és nem is lesz kevesebb a telefonköltség -- bár a Matáv érdekkörén kívül eső szolgáltatók egyike úgy nyilatkozott, ha romlanak a feltételek az internetszolgáltatói piacon, romlik az ingyenes internet esélye is.

0

Brüsszel jóváhagyta az IBM-Rational ügyletet

2003. február 20. 19:00

[Bloomberg] Az Európai Bizottság ma közölte, hogy versenyügyi szempontból nem kifogásolható az IBM és a Rational Software tavaly év végén nyilvánosságra hozott felvásárlási megállapodása. Amint az ismert, az IBM december elején jelentette be, hogy 2,1 milliárd dollárért felvásárolja az üzleti alkalmazások és egyéb szoftverek készítéséhez használt, nyílt ipari szabványokon alapuló fejlesztői eszközöket forgalmazó Rational Software-t.

0

Mégsem csökken az internetezés költsége márciustól?

2003. február 20. 15:40

2003. február 18-án az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Matáv Rt. bejelentették, hogy az internet eléréséhez használt távbeszélő szolgáltatások percenként 77 filléres állami támogatását kiterjesztik egy új, havi 100 órás kapcsolatot biztosító csomagra. Egyidejűleg a Matáv vezetője elmondta, hogy cége -- az internetes szakma által üdvözölt kormányzati célkitűzésekkel összhangban -- 2003. március 1-től olyan nagykereskedelmi feltételrendszert kínál az internetszolgáltatóknak, amely 25 százalékos árrést biztosít számukra.

0

Vapochill: hidegre téve

2003. február 20. 12:23

Az Asetek volt az első cég, mely otthoni felhasználásra kínált olyan terméket, mellyel a processzorunkat környezeti hőmérséklet alá tudtuk hűteni. A gyártó most frissítette termékpalettáját, ennek apropóján kaptunk kipróbálásra egy Vapochill rendszert.

0

A minisztérium eVilág pályázatának eredményei

2003. február 20. 09:02

2003. február 19-én Dr. Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium politikai államtitkára sajtótájékoztató keretében kihirdette az IHM eVilág -- digitális tartalom és kultúra (hazai kulturális javak a digitális világban) pályázatának eredményeit.

0

Megjelent az AIDA32 és AIDA16 rendszerelemző alkalmazás legújabb verziója

2003. február 20. 08:58

[Fiery] Az AIDA32 legújabb verziója tovább bővíti a többnyelvű támogatást újabb 6 nyelvi modullal, valamint új ikonokkal is büszkélkedhet: még több tetszetős XP-stílusú ikonnal találkozhatnak a Windows XP felhasználók az alkalmazásban. A fejlesztők lecseréltek néhány ikont, megkönnyítendő az AIDA32-ben való vizuális eligazodást.

0

Olcsóbb internetes csomagok az Axelerótól - drágább ügyfélszolgálat

2003. február 20. 07:29

2003. március 1-től az Axelero Internet új, az eddigieknél átlagosan 25 százalékkal olcsóbb internetezést biztosító előfizetési konstrukciókat vezet be. Az új szolgáltatások mindegyikére igaz, hogy az internetszolgáltatás díja és a telefonköltség a felhasználók számára egy közös számlán jelenik majd meg.

0

A Walmart.com ezentúl a Lycoris Linux-változatát is kínálja

2003. február 19. 23:02

[Lycoris.com, HWSW] A Desktop/LX nevű asztali Linux-disztribúciójáról ismert redmondi disztribútor, a Lycoris ma bejelentette, hogy dobozos operációs rendszere megvásárolható lesz a világ legnagyobb kiskereskedelmi hálózatának online üzletében, a walmart.com-on. A Wal-Mart eddig is forgalmazott Lycoris rendszereket (ld. korábbi hírünket), de azok csak előtelepítve álltak a vásárlók rendelkezésére, a jövőben azonban külön termékként is megvásárolhatóak lesznek. A Lycoris Desktop/LX ára 30 dollár, ami a rivális LindowsOS nevű Linux-alapú desktop operációs rendszernek kevesebb, mint a harmada.

0

Mi lesz az e-szeméttel?

2003. február 19. 19:07

Felmérések szerint az elektronikai szemét jelenleg a háztartási hulladék 4 százalékát teszi ki, azonban mennyisége ugyancsak gyorsan, ötévente 16-28 százalékkal növekszik: háromszor olyan gyorsan, mint az átlagos hulladék. Szakértői becslések szerint hazánkban megközelítőleg egy millió személyi számítógép, illetve egyre több laptop van mindennapi használatban. Szintén hazai adat: Magyarországon ötmilliónál több mobilkészüléket tartanak üzemben. Ha ezeknek az akkumulátorait egymás után sorba raknánk ez a sor Miskolctól Győrig tartana, vagyis ez a távolság legalább háromszáz kilométert tesz ki.

0

Megjelent a Netscape 7.02 -- nem lesz magyar nyelvű változat

2003. február 19. 15:18

Tegnap megjelent a Netscape 7-es sorozatának legújabb verziója, a 7.02-es. A mostani kiadás kevés újdonságot tartalmaz; új Flash és Java plug-innel gazdagodott a Windowshoz kiadott változat, s a fejlesztők szerint stabilabb és biztonságosabb lett a böngésző. Az új verzió kiadásának igazi hírértékét egy szomorú bejelentés adja: immár biztos, hogy a Mozilla böngészőt magyarító FSF csapat nem ad ki magyar nyelvi fájlt a Netscape-hez.

0

Athlon 64: a tavalyi év legjobb PC-s processzora

2003. február 18. 14:52

A Microprocessor Report című rangos szakmai folyóirat kiadója, az In-Stat/MDR a hétvégén hirdette ki a 2002 Analysts Choice Award díj győzteseit. Az évente több kategóriában kiosztott díjakat a kiadó technológiai elemzői ítélik oda az adott évben kereskedelmi forgalomba került vagy bejelentett mikroprocesszorok közül általuk legjobbnak tartott termékeknek.

0

200 órás, telefondíjat is tartalmazó internetcsomagot kínál 8900 Ft-ért a Vivendi Telecom Hungary

2003. február 18. 09:06

[HWSW Forum] Új ADSL-pótló szolgáltatással jelentkezik saját szolgáltatási területén a Vivendi Telecom Hungary. A visszavonásig érvényes akció keretében, 12 hónapos hűségnyilatkozat aláírása esetén havi bruttó 8900 Ft-os díjért egy második telefonvonalat biztosít a V-fon, mellyel saját internetszolgáltatását lehet elérni. A második telefonvonal csak internetezésre használható.

0

Z1010: az első 3G mobiltelefon a Sony Ericssontól

2003. február 17. 20:15

A Sony Ericsson ma a cannes-i 3GSM World Congress rendezvényen bejelentette első kereskedelmi felhasználásra szánt 3G mobiltelefonját. Az összehajtható Z1010 számos olyan funkcióval rendelkezik, melyek kihasználják a harmadik generációs mobilhálózat által nyújtott előnyöket.

0

FireWire és USB csatoló a Western Digital új merevlemezein

2003. február 17. 18:54

A Western Digital ma sajtóközleményben jelentette be, hogy megkezdte FireWire és USB 2.0 csatolóval egyaránt rendelkező külső merevlemezeinek szállítását. Az új kombó háttértárak 120 és 200 Gbyte kapacitásban hozzáférhetőek.

0

Itanium processzoros HP-szerverekhez is elérhető a BEA WebLogic Server

2003. február 17. 17:55

[Noguchi&Peters] A HP és a BEA Systems a múlt héten jelentette be, hogy a BEA WebLogic Server 7.0 immár a HP Itanium 2-alapú szerverplatformján is elérhető. Az új megoldás költséghatékony J2EE teljesítményhez juttatja a két cég ügyfeleit, akik a jövőben alkalmazásaikat egyszerűen helyezhetik át Itanium-alapú rendszerekre, és jelentős, fenntartható számítástechnikai előnyre tehetnek szert az éles piaci versenyben.

0

Áremelés a TVNET-nél is

2003. február 17. 14:59

Mintegy 10 százalékkal, 10 000 forintról 11 000-re emelkedik a TVNET kábeltévés internet előfizetőinek havidíja március 1-től. Noha a szolgáltató lapunk megkeresésére tavaly decemberben még úgy nyilatkozott, hogy nem tervez áremelést, a fejlesztések költségnövekedésével indokolva azonban a napokban mégis úgy döntött: drágábban kínálja szolgáltatásait.

0

A svéd szakács és az Opera böngésző esete

2003. február 14. 18:04

[CNET] A norvég Opera Software rendhagyó lépésre szánta el magát. A vállalat meglátása szerint a Microsoft tudatosan építi fel egyes honlapjait úgy, hogy azok hibásan jelenjenek meg az Opera böngészőben. Erre a vitatható gyakorlatra hívja fel a figyelmet az Opera 7.01 for Windows Bork Edition böngésző.

0

Letölthető a 3DMark03-hoz kiadott NVIDIA Detonator

2003. február 14. 17:16

Az NVIDIA a héten újabb drivert adott ki grafikus processzoraihoz. A 42.68 verziószámot viselő béta Detonator meghajtó kifejezetten a 3DMark03 tesztprogram alatt nyújtott teljesítmény növelését szolgálja. A legszembetűnőbb javulás a kereskedelmi forgalomban nem kapható GeForce FX chipes videokártyákkal tapasztalható, de a régebbi modellek is profitálnak valamelyest az új driver használatából.

0

A Microsoft javítást adott ki korábbi javítócsomagjához

2003. február 13. 19:04

[IDG] A Microsoft által az Internet Explorer böngészőhöz múlt héten kiadott biztonsági javítás megakadályozhatja a felhasználókat egyes azonosítást igénylő honlapok -- így egyebek mellett az MSN levelező szolgáltatásának -- használatában, ezért a redmondi vállalat egy újabb javítást adott ki a hiba orvoslására.

0

Linuxra épülő mobiltelefonokat fog forgalmazni a Motorola

2003. február 13. 10:32

[CNET] A Motorola még az idén piacra dobja első linuxos mobiltelefonját, amelyet a jövőben több hasonló készülék követ majd. Az amerikai mobiltelefongyártó a harmadik negyedévben mutatja be A760 készülékét, amely színes kijelőt, digitális kamerát, videolejátszót, Java alkalmazésfuttatási környezetet és Linux operációs rendszert tartalmaz. Az A760 először Ázsiában lesz kapható, az Egyesült Államokba és Európába csak később érkezik.

0

Az Apple felfrissítette Xserve szervercsaládját

2003. február 13. 09:43

[Apple] Az Apple a héten jelentette be Xserve szervercsaládjának frissített tagját. Az 1U magas szabványos rackbe szerelhető Xserve kiszolgáló már akár két 1,33 GHz-es PowerPC G4 processzorral, 2 GByte 333 MHz-es DDR RAM memóriával, FireWire 800-vezérlővel és

0

Már majdnem kész az OpenOffice magyar nyelvű súgója

2003. február 12. 18:02

Múlt hétvégén ismét összegyűltek a szabad szoftverek iránt elkötelezett fordítók és programozók, hogy elkészítsék az OpenOffice.org irodai szoftvercsomag magyar nyelvű súgóját. A találkozónak -- immár hagyományosan -- a pestlőrinci Rózsa Művelődési Ház adott otthont, a szervezést pedig a Free Software Foundation Hungary , a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerűsítéséért és Honosításáért alapítvány végezte.

0

Internetes nyereményjátékot indított a Symantec

2003. február 12. 17:12

A Symantec Corp. ma jelentette be, hogy internetes játékot indít a magyar PC-felhasználók internetes veszélyekkel kapcsolatos okítására. A http://www.symantecquiz.com/hu/ címen található Symantec játék a résztvevők veszélyekkel, hackertámadásokkal, vírusokkal, férgekkel, trójai programokkal, valamint a PC optimalizálásával és adatmentéssel kapcsolatos tudását teszi próbára.

0

Az IBM felhagy az Itanium platformot támogató linuxos fejlesztésekkel

2003. február 12. 10:28

[PC World] Az IBM felhagy az Intel Itanium platformot támogató linuxos fejlesztéseivel, és a jövőben elsősorban arra koncentrál, hogy a nyílt forráskódú operációs rendszert saját Power processzoraira optimalizálja. Elemzők szerint a lépés az Intel és az IBM közötti kiéleződő verseny előjele.

0

Átfogó útmutató kezdő rendszergazdák számára

2003. február 11. 21:47

A tavaly ősszel megjelent Linux rendszerfelügyelet hiánypótló munka, több szempontból is. Egyrészt remek összefoglalás, a Linux rendszerek működtetésének minden fontos mozzanatára kitérő útmutató, másrészt egy kedvelt, a linuxos világban jól ismert szerző, Marcel Gagné alapműve.

0

Megjelent és letölthető a 3DMark03

2003. február 11. 20:58

A videokártyák megmérettetésére éhes számítógépes közönség legnagyobb örömére a Futuremark ma kiadta régóta várt tesztprogramját, a 3DMark03-at.

0

Az Ericsson mobil videohívást mutatott be kettős üzemmódú 3G platformon

2003. február 11. 18:02

[Ericsson Hungary] Az Ericsson Mobile Platforms bejelentette, hogy fontos mérföldkövet ért el 3G fejlesztései terén. A vállalat mostantól személyes videotelefonos megoldásokat kínál, amelyek végpont-végpont kapcsolatot biztosítanak a teljes mértékben integrált kettős üzemmódú WCDMA/GSM platformon, költséghatékony, kis méretű megoldás használatával.

0

További teljesítménynövekedés várható az ATI új meghajtóprogramjától

2003. február 11. 13:21

[Clubic.com] Új meghajtóprogramot tölthetnek le az ATI Radeon chipjeivel szerelt kártyák tulajdonosai helyből, FTP-szerverünkről is. A Radeon 7000-es, 8000-es és 9000-es sorozatú chipekkel szerelt kártyákhoz készült Catalyst 3.1 (7.83) meghajtóprogram jelentős teljesítményemelkedést jelenthet bizonyos körülmények között, valamint eddig felfedezett problémákat javít.

0

Az EB internetbiztonsági hivatal felállítását javasolja

2003. február 11. 10:20

[Dow Jones] Az Európai Bizottság tegnap javaslatot tett egy olyan uniós hivatal felállítására, amelynek feladata a világháló és a számítógépes hálózatok biztonságának javítása lenne. A testület számára öt évre 24,3 millió eurós költségvetést irányoz elő a javaslat.

0

Ezer darab kerül kiosztásra a Rise of Nations stratégiai játék béta változatából

2003. február 10. 21:13

A Microsoft Game Studios bejelentette, hogy a Rise of Nations hivatalos honlapján rendezett verseny díjaiként mintegy ezer darab CD kerül kiosztásra, melyen a stratégiai játék béta változata található majd. A megmérettetésre péntektől lehet jelentkezni, a szerencsés nyertesek bekerülnek a tesztelőcsapatba is, illetve feliratkozhatnak a belsős hírlevélre.

0

Márciustól lesz kapható a Panasonic rendkívül kedvező árú asztali DVD-írója

2003. február 10. 15:47

[Panasonic, News.com] A januári CES szórakoztatóelektronikai kiállításon mutatta be elsőként a Matsushita Electric legújabb DVD-íróját, a DMR-E50 asztali készüléket, mely márciustól lesz kapható a kereskedőknél. A DVD-RAM és DVD-R lemezeket támogató asztali DVD-író rendkívül kedvező, csupán 599 dolláros, körülbelül 144000 Ft-nak megfelelő ajánlott végfelhasználói áron kerül a boltokba. A Panasonic következő modellje, a DMR-E60-as DVD-író az elkövetkezendő fél évben kerül majd piacra.

0

Az AMD bejelentette Athlon XP 3000+ processzorát

2003. február 10. 10:20

Az AMD a nemrég nyilvánosságra hozott módosított ütemtervnek megfelelően ma bejelentette megnövelt méretű, 512 kbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmazó Barton magos Athlon XP processzorait. A cég korábbi stratégiájával ellentétben a leggyorsabb új modellek azonnal megvásárolhatóak.

0

Athlon XP 3000+: a világ leggyorsabb asztali processzora?

2003. február 10. 10:01

Az AMD ma jelentette be régóta várt Barton magos Athlon XP processzorait. A vállalat közleménye szerint a megnövelt méretű, 512 kbyte másodszintű gyorsítótárral rendelkező 3000+ modell verhetetlen teljesítményt nyújt. Tesztünkben ennek az állításnak a valóságtartalmát vizsgáltuk.

0

Matáv ADSL-fejlesztési tervek

2003. február 6. 21:09

A mai napon ADSL miniszájtján ( www.adsl.matav.hu ) tette közzé a Matáv a szélessávú internetszolgáltatással kapcsolatos fejlesztési terveit. A termékoldalon a terveken kívül országos és budapesti lefedettségi térképet, technológiai leírást, valamint -- az Axelerón keresztül -- megrendelési lehetőséget kínál a látogatóknak a távközlési szolgáltató.

0

Az APC visszahívja két UPS-modelljét

2003. február 6. 09:25

[ComMedia] Az American Power Conversion ma bejelentette, hogy biztonsági okokból visszahívja a piacról két Back-UPS CS szünetmentes tápegység (UPS) modelljét, mivel azok esetleges túlmelegedése tűzveszélyt jelenthet. Az intézkedés világszerte körülbelül 2,1 millió készüléket érint.

0

A negyedik negyedévben jelenik meg a Nokia játékkonzolja, az N-Gage

2003. február 5. 16:50

A Nokia ma egy Londonban tartott rendezvény keretében számos részletet hozott nyilvánosságra N-Gage nevű játékkonzoljáról. A negyedik negyedévben megjelenő készülékkel a finn gyártó nem titkoltan a Nintendo Game Boynak kíván konkurenciát állítani.

0

Az STMicroelectronics bemutatta Nomadik multimédiás processzorait

2003. február 5. 14:04

[ST] Az STMicroelectronics bejelentette Nomadik névre keresztelt új multimédiás processzorcsaládjának alapvető specifikációit. Az új processzorok audio-videokódolási, dekódolási szolgáltatásokat nyújtanak a jövő hordozható eszközei számára. A Nomadik processzorokat 2,5/3G mobiltelefonokba, kéziszámítógépekbe és egyéb multimédiás hordozható eszközökbe ajánlja az ST.

0

Bill Gates az olasz parlament felsőházában beszélt a digitális jövőről

2003. február 4. 11:14

[LinuxWorld.com.au, ProLog] Pénteken a Microsoft igazgatótanácsának elnöke, Bill Gates az olasz parlament felsőházában üzletemberek és poltikusok előtt vázolta optimista jövőképét, amely szerint hamarosan egy gazdaságilag stabil, digitális dekád fog ránkköszönteni, és ebben hatalmas szerepe lesz az internetnek is; ugyanakkor Gates szerint az internet terjedésének egyik legnagyobb gátja az online szoftverkalózkodás. Eközben Linux-hívők egy csoportja pingvinnek öltözve tiltakozott Gates látogatása ellen, és azt szorgalmazták, hogy az olasz kormány a nyílt forráskódú szoftverek terjedését segítő törvényt fogadjon el.

0

A következő Windows XP szervizcsomagba már a Sun Java futtatási környezet kerül

2003. február 4. 10:28

A Microsoft hétfőn új változatot adott ki a Windows XP operációs rendszer első frissítőcsomagjából, amelyben már nem található meg a redmondi cég által fejlesztett Java alkalmazásfuttatási környezet. A cég még szeptemberben jelentette meg a Windows XP Serice Pack 1-et, amelybe bekerült a Microsoft Java virtuális gép (JVM), amely eredetileg nem volt az operációs rendszer része. A tegnap kiadott Serive Pack 1a -- a baltimore-i bíróság rendelkezésének megfelelően -- már nem tartalmazza a JVM-et.

0

Panasonic DMR-HS2 merevlemezes DVD-író: a minőségnek ára van

2003. február 4. 09:46

A dán KiSS Technology DP-450 DVD-lejátszója után újabb asztali készülék volt szerkesztőségünk vendége pár napra: lehetőségem nyílt kipróbálni a Panasonic beépített merevlemezzel és kábeltunerrel rendelkező, szerkesztő funkciókat is kínáló asztali DVD-író és -lejátszó készülékét.

0

Az EU nem büntetné a magáncélú másolatok készítését

2003. február 3. 20:27

[PC World] Az Európai Bizottság a múlt hét végén hozta nyilvánosságra a kalózkodás és hamisítás visszaszorítására szolgáló törvényjavaslatot. A törvény büntetné a kereskedelmi célú kalózkodást, míg a magáncélú másolatok készítését nem. A jogtulajdonosokat tömörítő szervezetek szerint a javaslat túlzottan engedékeny.

0

Bemutatkoznak a HP AlphaServer EV7 rendszerei

2003. február 3. 15:25

Óriási eredményről számolt be a HP, amikor közölte, hogy Magyarországon idáig összesen 7 darab csúcskategóriás GS1280 rendszerre érkezett be megrendelés, amelyek közül 4-et már le is szállított a vállalat, ezek beüzemelése és tesztelése jelenleg is folyik az ügyfeleknél.