Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

ADSL -- adatforgalmi korláttal

Rátonyi Gábor Tamás, 2003. január 09. 09:32
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A tavaly év végén napvilágot látott hírek olyan trendről szóltak, mely szerint a tengerentúlon az internetszolgáltatók megelégelték a fájlcserélő szolgáltatások használóinak jelentős forgalmát, s átstrukturálva a díjcsomagokat már csak forgalmi korlátozással értékesítik az internet-hozzáférést.

Forgalmi korlátozással riogatták a hírek azokat az előfizetőket, akik széles sávon keresztül csatlakoznak a világhálóhoz. A tavaly év végén napvilágot látott információk olyan trendről szóltak, mely szerint a tengerentúlon az internetszolgáltatók megelégelték a fájlcserélő szolgáltatások használóinak jelentős forgalmát, s átstrukturálva a díjcsomagokat már csak forgalmi korlátozással értékesítik az internet-hozzáférést.

A hír szerint ugyan egyelőre még csak egy kanadai internetszolgáltató alakította át díjcsomagjait, ám ez előfutára egy új trendnek, melynek lényege, hogy a többletforgalomért fizessenek külön díjat a felhasználók. Hogy Amerikából meddig tart, míg hazánkba is begyűrűzik az új módi, egyelőre nem tudni, mindenesetre úgy tűnik, sem a hazai szolgáltatók, sem a fájlcserélő szolgáltatások jogsértéseit is figyelő érdekvédelmi szervezetek nem mozdultak rá a felhasználókat technikai korlátozással visszafogó új ideológiára.

A kezdeményezés külhoni támogatói a korlátozás két előnyét is emlegetik: ha az adatforgalom limitált, a felhasználók nem töltenek le mindent "ész nélkül", illetve nem hagyják azt sem, hogy mások fájlokat töltsenek le a számítógépükről. Kétségtelen tény, hogy a KaZaA vagy Grokster alkalmazások használata a sávszélesség zabálásával jár, s persze az is az új trend ideológiáját támasztja alá, hogy a fájlcsereberék a legritkább esetben szólnak legális szoftverek, fájlok hálózati áramoltatásáról.

A modemes kapcsolat sebességét jócskán meghaladó szélessávú internetkapcsolat ugyan nem ad felhatalmazást az illegális tartalmak letöltésére, ám az internetszolgáltak marketingeseinek néhány évvel ezelőtti munkája most érezhetően visszafelé sült el: korábban azzal népszerűsítették a kábelnetes, de különösen az ADSL szolgáltatásokat, hogy az előfizetők multimédiás tartalmakhoz kapnak gyors és korlátlan hozzáférést.

A bármely nagyvonalúan megszabott adatforgalmi limittel azonban minden jónak véget vethetnek a szolgáltatók. Ha csak a legálisan elérhető tartalmakra kíváncsi az előfizető, az állandó netrádiózás és a honi internet használatnak nem kis lökést adó valóságshow-k anyagainak letöltögetése, de akár netes sportközvetítések figyelése vagy internetes oktatóanyagok gyűjtése is hamar felemészti a havi adatforgalmi porciót -- persze mindezt a normál böngészés és e-mailezés mellett.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.