Szerző: Barna József

2003. január 22. 19:47

A Microsoft megegyezésre törekszik az Európai Bizottsággal

Mario Monti
Mario Monti
A The Wall Street Journal értesülései szerint a Microsoft az Egyesült Államokbeli trösztellenes vizsgálat során tető alá hozott megállapodáshoz hasonló egyezségre törekszik az Európai Bizottsággal. A redmondi szoftveróriás hamarosan átadja a részletes rendezési javaslatait tartalmazó dokumentumot az európai hatóságnak.

Amint az ismert, a Microsoft riválisainak számító szoftver- és PC-gyártók az európai hatósághoz benyújtott beadványukban azt állították, hogy a redmondi szoftveróriás a Windows 2000 operációs rendszer megjelentetésével nyilvánvalóan megszegte az EU azon versenyszabályzatát, mely minden cég számára megtiltja, hogy domináns pozíciójával jogtalanul visszaélhessen. Márpedig -- állították a panaszosok -- a Microsoft tudatosan úgy írta meg a Windows 2000 kódját, hogy az elsősorban a Microsoft szerverszoftvereivel működjön együtt, és így próbálta meg vállalati ügyfeleit saját termékeinek megvásárlására rábírni.

Később a versenyügyi bizottság újabb vádpontot hozott nyilvánosságra. Eszerint a Microsoft azáltal, hogy integrálja operációs rendszereibe a Media Player szoftvert, jogtalan előnyre kíván szert tenni az egyre szaporodó online audio- és videoszolgáltatások lejátszására alkalmas szoftverek piacán. Az európai hatóság elméletben jelentős összegű jóvátétel megfizetésére is kötelezheti a Microsoftot. A bírság összege a Microsoft éves forgalmának maximum 10%-a lehet, de nem több, mint 2,5 milliárd dollár.

A gazdasági napilap információi szerint azonban a Microsoft megegyezésre törekszik a versenyügyi bizottsággal. Noha a megállapodást sürgető dokumentum tartalma nem ismert, a Microsoft korábban azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokban tető alá hozott megegyezés megoldást nyújthat az európai hatóság által vizsgált problémák többségére is. Az EB szerint azonban a vállalatnak kifejezetten az itt felmerült aggályokra kellene válaszolnia.

A hírt sem a Microsoft, sem pedig az európai versenyügyi bizottság nem kívánta kommentálni. Korábban Mario Monti versenyügyi biztos úgy nyilatkozott, hogy az EB még az év elején lezárja a Microsoft ellen folytatott vizsgálatot és dönt arról, hogy a redmondi szoftvercég visszaélt-e monopolhelyzetével az operációs rendszerek piacán.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 26. 22:01

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!