:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. január 22. 16:40

Az online hírszolgáltatók teljesítménye 2002-ben

Tavaly összesen 426 129 hír, cikk, elemzés, közlemény jelent meg a Hírkereső által szemlézett on-line lapokban. Bár a Hírkereső szemléje kétségkívül nem teljes körű, ám így is összesen 65 on-line lapot, illetve azok rovatait figyelték a hírportál robotjai. Az összegző statisztikák hasonló sorrendet mutatnak, mint a tavalyi havi toplisták.

Tavaly összesen 362 977 hír, cikk, elemzés, közlemény jelent meg a Hírkereső által szemlézett on-line lapokban. Bár a Hírkereső szemléje kétségkívül nem teljes körű, ám így is összesen 65 on-line lapot, illetve azok rovatait figyelték a hírportál robotjai. A lapok hírmennyiség alapján felállított sorrendje nem okozott meglepetést: a teljes évet összegző statisztikák hasonló sorrendet mutatnak, mint az idén már többször publikált havi toplisták.

A mellékelt táblázatban a szemlézett lapok rangsora látható. Az első öt lap után a rangsor a következőképp alakul (immár számok nélkül):

lap hírek havonta
(átlag)
MNO 3804
[origo] 3266
Index 2964
RTL KLUB 1754
Napi Online 1536
Netkapu, Sportfórum, Korridor, Stop és FigyelőNet. Érdekesség, hogy a legtöbb hírt adó portálok között felbukkan nem is egy tematikus szájt: a Napi Online és a FigyelőNet mint gazdasági tartalomszolgáltató portálok, valamint a Sportfórum. A gazdasági tematikájú lapok közül -- mint fentebb is kiderült -- a Napi Online nyújtja olvasónaik a legtöbbet. Szorosan a nyomában a Figyelőnet, majd az élbolytól kissé lemaradva, a havi átlagosan ezres hírszámot el nem érve következik a Portfólió, a Tőzsdefórum, az [origo] Üzleti Negyede, az Index gazdasági melléklete, a Világgazdaság és a Privátbankár.

Az interneten hagyományosan erős informatikai tematikájú lapkínálatból a Hírkereső 11 on-line periodikát szemléz.

lap hírek havonta
(átlag)
PRÍM 572
HWSW 486
Terminal 420
Gamestar 280
CW Számítástechnika 272
Supergamez 240
Index/Tech 205
#root.hu 185
[origo] Techbázis 124
Prog.hu 106
MH E-világ 17
(ebből egy kakukktojás: a Magyar Hírlap E-világ rovata a nyomtatott lap kivonata, azaz nem minden hír kerül fel a hálóra). A mennyiséget tekintve a tavalyi statisztikák összesítése után a pálma kétségtelenül a Prím Online-é, lapunk nem sokkal lemaradva ezüstérmes lett, s dobogóra került még a Terminal is. A lapok és rovatok tematikája azonban nem pontosan fedi egymást, így nem is lenne igazságos messzemenő következtetéseket levonni: a hírek közt előfordulnak tudományos érdekességek (például a Supergamez és az Index esetében) is, így az informatika csak mint összekötő kapocs szerepel a tematika meghatározásában.

[oldal:Az on-line lapok...]

Tavaly is jelentősen átalakult az on-line hírszolgáltatók köre: több lap is megszűnt, vagy átalakítota hírszolgáltatását. Március végén ideiglenesen bezárt a Frisshírek, év végéig bírta a Hunnia.net, novembertől beszüntette az Infostart finanszírozását az Info Rádió, leállt az isz.hu, ideiglenesen bezárt, majd többet nem nyitott ki a Relax! magazin, 2002. júniusi az utolsó hír a Sportweb oldalán, s kettőre apadt a stop! szerkesztőségének létszáma is. Mindemellett akad új szín is a netes sajtó palettáján: Velvet néven indított női lapot az Index, és sokszínű platformhíreivel bukkant elő a #root.hu.

A 2002-es év hírtermése -- legalábbis a mennyiséget illetően -- nem volt egyenletes. Április-májusig a választás volt a hírmennyiség növekedésének legfőbb motorja, majd nyáron a szokásos uborkaszezon következett. Részben az októberi önkormányzati választások kapcsán volt olvasható egyre több hír ősszel, ám decemberben már feltűnően kevés írás látott napvilágot.

Az év végi ünnepek, szabadnapok miatt érthető ugyan a decemberi hírmennyiség csökkenése, ennek mértéke azonban eltérő az egyes lapoknál. Míg a portálok többsége átlagosan 10-20 százalékkal kevesebb hírrel tájékoztatta olvasóit a hónap eseményeiről, egyes lapoknál ez a csökkenés jóval nagyobb mértékű volt. A legnagyobb visszaesés a végül megszűnt Hunnia.netnél volt tapasztalható, mely a novemberi hírmennyiséghez képest 47, míg a szeptemberihez 57 százalékkal kevesebb hírt jelentetett meg. Kiugró még a -- tavaly egész évben folyamatosan csökkenő teljesítményű -- stop! (a novemberihez képest 49 százalékkal kevesebb hír) és a CW Számítástechnika (42 százalékos visszaesés). Két lap ugyanakkor növelni tudta a hírek mennyiségét: az A5 és a Sportfórum.

2002-ben a legtöbb hír közéleti, politikai jellegű volt: az általános hírportálokon, valamint a nyomtatott sajtó on-line mutációinak oldalain összesen 190 479 hír látott napvilágot.

témakör lapok
száma
lap/hír
(átlag)
általános 15 12698
gazdasági 9 6377
informatikai 13 3361
sport 5 4650
autós 6 1356
kultúra,
szórakozás
9 951
női 4 1403
A rovatok, tematikus hírújságok legtermékenyebbjei a gazdasági lapok: erről tanúskodik az a 57 393 hír, ami ebben a témakörben megjelent az interneten. Népszerű még az internetes hírlapok közt a számítástechnika és az informatika: 43 701 ilyen jellegű hír jelent meg on-line. A sport szerelmesei sem jártak rosszul: 23 248 hírt olvashattak, továbbá 8136 autókról szóló írást -- ennyi volt ugyanis a sport és az autós szaklapok termése 2002-ben. Kulturális és szórakoztató rovatokban, lapokban 8562 hír látott napvilágot, s az interneten új, önálló témakörré csak nemrég vált női lapok, rovatok 5614 hírrel örvendeztették meg olvasóikat.

Mint látható, a legtöbb hírt az általános hírportálok jelentetik meg, s mint kiderül: egy internetes sportújságnak több mondanivalója van, mint egy számítástechnikai-informatikai magazinnak. Bár merész lenne a hírek számából az on-line lappiacra vonatkozó jóslásokba bocsátkozni, mégis elgondolkodtató, hogy a hirdetők kegyéből fennmaradhat-e valamennyi on-line informatikai lap, hiszen míg a médiatulajdonosok száma változó -- a reménybeli hirdetőké nem. Az pedig a statisztikákból kiderül, hogy a hírmennyiséghez képest meglepően bőséges a lapválaszték.

[oldal:A Hírkereső működéséről]

A Hírkereső robotjai 5-15 percenként végigpásztázzák a vizsgált hazai portáloldalakat. Ahol a tartalomszolgáltatóval sikerült megegyezni, ott egy, a robot számára speciálisan elkészített html vagy xml oldalról olvassák be a híreket a megjelenés főbb paramétereivel (dátum, URL cím) egyetemben. Ahol ilyen egyezséget nem sikerült kötni, ott a robotok a portál főoldaláról gyűjtik be a híreket. Ilyen esetekben rövid, egy-két napos kiesést okozhat egy jelentős átalakítás (például designváltás), amikor a robotok a régi helyen keresgélnek még. További eltérést okozhat némely tartalomszolgáltató azon stratégiája, melynek értelmében nem minden hírt futtatnak át a portál főoldalán. Arányait tekintve azonban az összesítésben ezek a torzulások kiegyenlítődnek.

A Hírkeserő robotjai csak a hírek számát vizsgálják, azok hosszát, tartalmát azonban nem. Összesítésünk sem szól többről, mint a honi hírszolgáltatók termékenységéről. A Hírkereső által összeállított rangsor nem tekinthető az on-line publikációk minőségi tabellájának.

A Hírkereső-robotok bár jóval több, mint félszáz hazai hírszolgáltatót szemléznek, a kép természetesen nem teljes. Az éves összesítés az alábbi oldalak hírei alapján készült:

A5www.a5.hu
AUTO1www.auto1.hu
Autófórumwww.autoforum.hu
btl.huwww.btl.hu
CW Számítástechnikawww.szamitastechnika.hu
FigyelőNetwww.fn.hu
FigyelőNet - hírek
FigyelőNet - cikkek
FrissHírekwww.frisshirek.hu
GameStarwww.gamestar.hu
hölgyfórumwww.holgyforum.hu
Harmonetwww.harmonet.hu
Hunnia.netwww.hunnia.net
HWSWwww.hwsw.hu
Indexwww.index.hu
Index - Bulvár
Index - Gazdaság
Index - Kultúra
Index - Sport
Index - Tech
Index - Velvet
www.velvet.hu
Index - Totalcar
www.totalcar.hu
InfoStartwww.infostart.hu
internewswww.internews.hu
Intersongwww.intersong.hu
Isz.huwww.isz.hu
Korridorwww.korridor.hu
AUTO5.HU
www.auto5.hu
Premierpark
www.premierpark.hu
Korridor - Bulvár
Korridor - Tudomány
Privátbankár.hu
www.privatbankar.hu
Kreatívwww.kreativ.hu
Magyar Hírlapwww.magyarhirlap.hu
Magyar Hírlap - E-világ
Magyar Nemzetwww.mn.mno.hu
Magyar Nemzet - Kultúra
MNO
www.mno.hu
mediainfowww.mediainfo.hu
Mobil Hírekwww.mobilhirek.hu
MoziNetwww.mozinet.hu
MTIwww.mti.hu *
MTI - Kultúra *
MTI - Színes *
MTI ECO
www.mtieco.hu *
Napi Onlinewww.napi.hu
Nemzeti Sportwww.nemzetisport.hu *
Népszabadságwww.nepszabadsag.hu
Népszabadság Kultúra
Netkapuwww.netkapu.hu
[origo]www.origo.hu
[origo] Bűnügy
[origo] Internet
[origo] Sport
[origo] Szórakozás
[origo] Tudomány
[origo] Üzleti Negyed
Vezess.hu
www.vezess.hu
PDAManiawww.pdamania.hu
Politikafórumwww.politikaforum.hu
Portfóliówww.portfolio.hu
Prím Onlinewww.prim.hu
relax! magazinwww.relax.hu
#rootwww.root.hu
RTL KLUB ONLINEwww.online.rtlklub.hu
A5.hu
www.a5.hu
SportFórumwww.sportforum.hu
SPORTWEBwww.sportweb.hu
stop!www.stop.hu
Jövőnéző
www.jovonezo.hu
stop! Kultúra
SuperGamezwww.supergamez.hu
Szamitogep.huwww.szamitogep.hu
Terminalwww.terminal.hu
Tőzsdefórum.huwww.tozsdeforum.hu
UNOwww.uno.hu
eVilággazdaságwww.vilaggazdasag.hu
ZeneFórumwww.zeneforum.hu

Köszönet Holló Gábornak az adatokért és minden segítségéért.

Szólj hozzá a fórumban!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.