Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Nyilvános a törlés előtti .hu domainek listája

Rátonyi Gábor Tamás, 2003. január 27. 13:39
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Nyilvános a törlés előtti parkolásban lévő domainek listája a hazai adminisztrációs szervezet weblapján. A www.nic.hu címen korábban a regisztráció előtti kéthetes várakozólista volt elérhető, most már azonban a felmondás előtti domainnevek listája is olvasható.

[HWSW] Nyilvános a törlés előtti parkolásban lévő domainek listája a hazai adminisztrációs szervezet weblapján. A www.nic.hu címen korábban a regisztráció előtti kéthetes várakozólista volt elérhető, most már azonban a felmondás előtti domainnevek listája is olvasható.

A naponta frissülő listában a domaineken kívül a nevek felszabadulásának időpontja is megtalálható. A hazai szabályozás szerint a felmondási idő 60 nap, ezt követően szabaddá válik és regisztrálható a domainnév. A beadott igényeket elsősorban az alapján bírálják el, hogy az igénylő bemutatott-e a névhasználat jogosultságára vonatkozó iratokat (ez esetben prioritást élvez az igénylés), vagy nem. Több igénylés esetén a regisztrációs kérelem beadásának időpontja lehet a döntő.

A DomainABC lap szerint egy regisztrátor kezdeményezte a felszabadult domainek kisorsolását. A kezdeményező Integrity elképzelése szerint a felmondási időszak alatt beérkezett igénylések között egy véletlen elemet is tartalmazó, úgynevezett klasszikus egyszámjáték elvén működő szisztéma szerint sorsolnák ki a leendő tulajdonost.

Néhány -- vélhetően korábban -- fantáziadúsnak tűnő név is felbukkant a felmondott domainek listáján: így hamarosan felszabadul az e-ujsag.hu és az e-kabel.hu is, de vonzó lehet az europa.co.hu, licit.hu és a televizioujsag.hu is. A főpolgármesteri választáson indult Schmitt Pál nevével egyező schmittpal.hu is szabad lesz nemsokára, mint ahogy a 2001-ben megszűnt on-line programmagazin globopolis.hu domainje is felszabadult -- melyet azóta le is védtek. Úgy tűnik, maguk a regisztrátorok is tisztítani fogják a saját tulajdonukban lévő domainállományt: felmondta az Axelero Rt. többek közt az origonetwork.hu, aprorigo.hu és a cybercity.hu neveket.

Ugyanakkor a domainekben jó üzletet látók számára megfontolásra érdemes lehet az a tény, hogy a nevek felmondása arra utal: a levédést követően nem vált be a korábbi tulajdonos számítása, így kérdéses, hogy pusztán a domain fenntartójának változása elegendő lesz-e ahhoz, hogy a virtuális név valamilyen értéket képviseljen.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.