Szerző: Ady Krisztián

2003. január 27. 12:10

Megjelent a DivX videotömörítő kodek legújabb változata

[DivxNetworks] Megjelent és letölthető a DivX szoftveres videotömörítő kodek legújabb, 5.0.3-as változata. A szokásos hibajavításokon túl az új verzió néhány valóban hasznos frissítést, újdonságot is tartalmaz.

[DivxNetworks] Megjelent és letölthető a DivX szoftveres videotömörítő kodek legújabb, 5.0.3-as változata. A szokásos hibajavításokon túl az új verzió néhány valóban hasznos frissítést, újdonságot is tartalmaz.

Az egyik legfontosabb újdonság talán a váltottsoros, "interlaced" videoállományok megnövelt támogatása. A váltottsoros videoállományok interlaced kimeneten (tv-kimenet) és kijelzőn (televízió) bizonyos esetekben jobb képminőséget adhatnak, mint a progresszív módba "áttömörített" videó szükségszerűen újra interlaced képpé alakítva.

A kodek egy új képminőségjavító "de-ringing" algoritmust is kapott, mely a lejátszás során a post-processing csúszka maximális, 6-os állapotra állításával kapcsolható be.

A kodekbe implementált "Video Buffer Verifier" (VBV) modellezés egy- és kétmenetes tömörítés során vehető igénybe. A VBV segítségével kiküszöbölhetőek azok a hibák, melyek a változó bitrátájú tömörítés során előforduló bitráta-csúcsok generálódásakor keletkezhettek a limitált memóriával rendelkező, hardveres, ISO/IEC 14496-2:2001(E) szabványnak megfelelő MPEG-4 dekóderek esetében. A VBV segítségével tovább közelíthető a valós állományméret az előirányzotthoz, számítotthoz.

A szoftveres dekóder további optimalizációkat kapott a nagy felbontású, HD (1080 progresszív, 1920 x 1080 pixeles felbontású) tartalmak lejátszásához.

A dekóderben a fenti fejlesztések mellett több MMX/SSE/SSE2-vel kapcsolatos hibát, "kozmetikai" hibákat, valamint a DivX 3.11-es verziójával kapcsolatos bugokat javították a DivXNetworks programozói.

A DivX videotömörítő kodek 5.0.3-as verziójának ingyenes, reklámokat nem tartalmazó változatát szerverünkről is le lehet tölteni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról