Szerző: Bizó Dániel

2007. március 13. 14:40

Az Intel belépett a flash-alapú meghajtók piacára

Flash memóriára épülő meghajtókat mutatott be az Intel, melyet költséghatékony megoldásként kínál számos területre, köztük személyi számítógépekbe, szerverekbe, vagy beágyazott rendszerekbe. Az ún. solid-state (SSD) meghajtók megbízhatóbbak, gyorsabbak és kevesebbet fogyasztanak a merevlemezeknél, kapacitásarányosan azonban jóval drágábbak egyelőre. Az Intel célja, NAND-flash gyártásának jövedelmező felfuttatása mellett, hogy platformjait egy újabb elemmel bővítve megkülönböztesse azt a rivális AMD-től, tompítva az árversenyt.

[HWSW] Flash memóriára épülő meghajtókat mutatott be az Intel, melyet költséghatékony megoldásként kínál számos területre, köztük személyi számítógépekbe, szerverekbe, vagy beágyazott rendszerekbe. Az ún. solid-state (SSD) meghajtók megbízhatóbbak, gyorsabbak és kevesebbet fogyasztanak a merevlemezeknél, kapacitásarányosan azonban jóval drágábbak egyelőre. Az Intel célja, NAND-flash gyártásának jövedelmező felfuttatása mellett, hogy platformjait egy újabb elemmel bővítve megkülönböztesse azt a rivális AMD-től, tompítva az árversenyt.

Az Intel tegnap jelentette be Z-U130 Value SSD termékvonalát, mely a vállalat NAND-flash memóriachipjeire épül, és USB felültettel csatlakozik a rendszerhez. A meghajtókból 1, 2, 4 és 8 gigabájtos változatokat tervez a félvezetőipari óriás, amelyekből az első három változat még az első félévben, a 8 gigabájtos pedig év vége előtt válik hozzáférhetővé. A Value megjelölés sejteti, hogy a jövőben a vállalat nagyobb kapacitású, esetleg más csatolófelülettel rendelkező modelleket is bemutat majd. A Z-U130 árazása egyelőre nem ismert.

A Z-U130 Value tömege mindössze 10 gramm, fogyasztása pedig legfeljebb 0,4 watt, ami jónak számít. A meghajtó legfeljebb másodpercenként 28 megabájt olvasási, 20 megabájtos írás sebességre képes, és a merevlemezeknél két nagyságrenddel gyorsabb hozzáférési időkkel. A terméket az Intel szerint az különbözteti meg a többi SSD-től, hogy a vállalat alapos minőségellenőrzésnek veti alá azokat, például 1000 órás nyúzópróbának, hogy elérjék az 5 millió órás várható élettartamot.

Korlátozott kapacitása révén a Z-U130 nem hivatott kiváltani a számítógépek merevlemezeit, ugyanakkor jelentősen javítja a lemezműveleti teljesítményt, a HDD-k alacsonyabb terhelése révén csökkenti a fogyasztást és hőfejlődést, így végeredményben növeli azok élettartamát. Megfelelő driver-támogatással az operációs rendszerek képesek kihasználni az SSD-k, vagy bármilyen nagysebességű flashmeghajtó (pendrive, memóriakártya) előnyeit, a Windows Vista pedig beépítve tartalmazza már ezt a képességet. A Microsoft Superfetch előtölti a gyakran használt adatokat, a ReadyBoost a gyakran használt alkalmazásokat tölti rá virtuális lapozófájlként, míg a ReadyDrive az írási műveleteket cache-eli a flash meghajtóra.

Az Intel néhány hónapon belül debütáló Santa Rosa notebook platformjában Robson kódnéven érkezik támogatás a Vista ilyen képességeihez. A Robson egy Vista drivert és egy beágyazott NAND-flash eszközt tartalmaz saját vezérlővel, és PCI Express felületen csatlakozik a rendszerhez. A Robson nem lesz kötelező eleme az új Centrino platformnak, ugyanakkor nagyobb teljesítménye és alacsonyabb fogyasztása révén a felsőbb kategóriájú hordozható, és a nagyteljesítményű modellekben várhatóan megtalálható lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról